Sony и Marvel се разделят – бъдещето на Спайдър-мен в MCU в неизвестност

 

spider-man-sony-marvel-mcu

(Посвещавам тази статия на човешката глупост и корпоративната алчност!)

Вчера светът на шоубизнеса и по-конкретно този на филмите със супергерои бе разтърсен от неочакваната новина, че двата филмови гиганта – Sony и Marvel – са приключили бизнес отношенията си по отношение на най-ценната поредица на Sony и един от най-ценните нови играчи на Marvel – а именно Спайдър-мен. Ход, който дойде изневиделица и хвърли в смут не само феновете, но и всички списания, сайтове, журналисти, продуценти и хора от елита на Холивуд.

Нарочно изчакахме преди да отразим новината, понеже първоначално нямаше достатъчно налична информация за раздялата и не искахме да ви поднасяме половинчата история. Преди да преминем по същество сме длъжни да ви представим подробностите около сделката между двете студиа, за да имате точна и ясна представа за взаимоотношенията им.

През 2015 година, след множество срещи между президентът на Sony (Ейми Паскал) и президентът на Marvel (Кевин Файги), се стигна до първия по рода си договор в Холивуд, в който Marvel ще могат да ползват Спайдър-мен в тяхната развиваща се вселена (накратко MCU), докато Sony ще запазят почти всички приходи от филмите за него. Или казано на още по-прост език с малко цифри: Sony ще финансира филмите 100% и ще прибира 95% от боксофиса, докато Marvel ще вършат 100% от работата по продукцията, ще прибират 100% от мърчъндайза + 5% от бокс офиса. Страхотна сделка, която само в рамките на 4 години ни даде не само едни от най-добрите филми с участието на Паяка („Капитан Америка: Войната на Героите“, „Спайдър-мен: Завръщане у дома“, „Отмъстителите: Война без край“, „Отмъстителите: Краят“ и текущия „Спайдър-мен: Далеч от дома“), но и всички филми направиха над 8 милиарда долара в приходи и Бог знае колко още пари от дискове, играчки, дрехи и какво ли още не. Въпросното сътрудничество между двете студиа работеше перфектно, докато Disney не решиха, че милиардите не им стигат и станаха алчни…

Джон Уотс, Том Холанд, Ейми Паскал и Кевин Файги

Джон Уотс, Том Холанд, Ейми Паскал и Кевин Файги

Благодарение на Deadline, вчера научихме, че през последните месеци е имало преговори за подновяване на договора между студиата, като Marvel са искали Кевин Файги да поеме пълен контрол над продуцирането на бъдещите филми за Спайди с идеята двете компании да делят всичко по равно – 50/50 за финансиране, продуциране и боксофис приходи. Настоящите ръководители на Сони (Том Ротман и Тони Винчикуера) с право отказали директно офертата, като се има предвид, че преди няколко дни „Далеч от дома“ се превърна в най-касовия филм на Sony за всички времена, надминавайки дори „Skyfall”. Като прибавим и факта, че „Венъм“ се превърна във финансов хит, Sony се чувстват достатъчно уверени в героите си и естествено биха предпочели да се оправят сами, отколкото да клекнат пред налудничавите изисквания на Disney.

Проблемът в цялата ситуация е следният: Кевин Файги е по-зает отвсякога. Човекът планира, продуцира и ръководи не само всички филми и сериали, които се задават от Четвъртата фаза на MCU, но сега трябва да жонглира и с току-що поднесените му герои от „Х-Мен“ и „Фантастичната четворка“. Времето на Файги е ограничено и очевидно от ръководството на Disney предпочитат вниманието му да е насочено към филми, които ще донесат 100% печалба на студиото, отколкото да губи време над чужда собственост, от която приходите са минимални. Важно е да се отбележи, че Файги няма нищо общо със самите преговори, но резултатът от тях го касае пряко и в момента поставя в много неудобна позиция не само него, но и Sony. Имайки предвид колко преплетени са Спайдър-мен и настоящите събития и герои от MCU, от Sony ще трябва или да започнат всичко на чисто, или да игнорират всичко свързано с MCU занапред и да се съсредоточат над героя. От своя страна, Marvel са отново в ситуация, наподобяваща фиаското с Джеймс Гън и са под прицел от медиите. Спайдър-мен се превърна в жизнено важна част от бъдещите им филми и със сигурност липсата му ще се усети занапред. Още по-интересно е какво ще се случи на D23, където Marvel възнамеряват да обявят още подробности за бъдещето на MCU.

fd756944e97671e45c0bc48609b9c285

Днес получихме и официално изявление от Sony, в което те казват следното:

Много от днешните новини за Спайдър-мен подведоха читателите относно участието на Кевин Файги във франчайза. Разочаровани сме от решението на Disney да не му позволят да е продуцент на следващия ни филм за героя, но разбираме решението им. Надяваме се, че нещата ще се променят за в бъдеще, но разбираме, че множеството нови отговорности, които Disney са му поверили, не му дават време да работи над собственост, която компанията не притежава. Кевин е страхотен и сме му благодарни за помощта и това, че ни постави на един успешен път, по който ще продължим.

Добрите новини са, че бъдещето на Паяка на този етап не е 100% ясно. Макар Marvel да не продуцират бъдещите филми за героя, не е късно двете студиа да намерят начин да си стиснат ръцете, с което Питър Паркър да остане в MCU. Има слухове от източници в индустрията, които казват, че макар Файги да е извън играта, все още не е късно за споразумение. Отделно Том Холанд е подписал договор за още два филма, докато режисьорът на „Завръщане у дома“ и „Далеч от дома“ – Джон Уотс – не е подписал нищо, но доскоро каза, че би завършил трилогията с удоволствие.

Излишно е да казваме, че сме изключително неприятно изненадани и честно казано – ядосани – от развитието на събитията. Холанд е страхотен Спайдър-мен и участието му в MCU, както и соловите му филми са едни от най-добрите заглавия на Marvel. Молим се на всичко що е свято Disney да се усетят, че искат прекалено много и дано двете мега-корпорации намерят начин да си стиснат ръцете и да забравим за това недоразумение. В противен случай, горчилката ще се помни дълго време и от това няма да спечелят нито студиата, нито ние – феновете.

captain-america-civil-war-new-spider-man

коментари
 
Отговорете »

 
 • Riddick
  2019-08-22 at 10:34

  Абе не съм съгласен, че Дисни са злодеите, колкото и да е модерно да ги плюем. Том Холанд е страхотен, но ако паяка не е част от МСУ, ще последва съдбата на другите опити на Сони да го пресъздаде на голям екран…….. сигурен провал, дали след филм или два.
  Той е герой на Марвел, които са собственост на Дисни, така че всеки от нас, в тяхната позиция би бил недоволен на 5%.
  Според мен ще си стиснат ръцете за участието му в Авенджърс, пък соловите му изяви….. ще видим

  Отговор

  • X-Force
   2019-08-22 at 15:30

   Разбирам, че Дисни искат по-голямо парче от баницата – няма лошо. Прави са да го искат! Но да отидеш при Сони и да им кажеш, че искаш 50/50 не само от продуцирането, но и от бокс офиса – е, извинявай, ама това си е чиста проба изнудване. Едно е да искаха 20-30%, ама 50 е прекалено много. Никой здравомислещ президент на компания няма да одобри подобна сделка. А ако я одобри – ще бъде уволнен моментално на следващия ден. 2019 е най-успешната финансова година за Дисни досега и при положение, че могат да си направят цял континент от пари, не разбирам защо изнагляват така. Пак казвам – нека си търсят правата, ама да не прекаляват. В случая Сони са невинни, откъдето и да го погледнеш.


  • DISSEHOWEDO
   2019-08-22 at 16:03

   Искам да добавя до казанато от X-Force по горе.
   Marvel/Disney са алчни и си личи, защото искат да променят сеществуващия договор който имат с Sony. Sony трябва да са идиоти за да клекнат и да се откажат от парите.


  • vanko
   2019-08-25 at 11:52

   Да се смееш ли… или да не се смееш…
   Според мен, това е въпросът :)

   Според актуализираната информация, става въпрос за 30% от приходите И разходите, а не за 50/50. В такъв случай ситуацията е пълна трагикомедия!
   Приходите от последният (засега) Паяк са малко над 1,1 милиарда долара. Според информациите, които съм намирал през годините за разпределение на парите при създаване, дистрибутиране и облагане с данъци на филми излиза, че в най-добрата ситуация говорим за 50-55% от тази сума като печалба. В конкретният случай това означава около 550 милиона долара. 30% от 550 милиона са 165 милиона.
   Излиза, че две от най-силните ентъртеймънт компании в света (милиардни бюджети и печалби), развиващи заедно (по стечение на обстоятелствата) един многомилиарден франчайз, се дрънкат за 160-170 милиона!!! След като вече са по средата на сключената сделка!!!

   Според мен има много липсваща информация и дано всички ние да сме били подведени от некоректни търсачи на сензации.


 • Иван
  2019-08-22 at 10:39

  Двата филма със Паяка бяха ужасяваща ученическа тъпня, Спайдърмен е силен и интересен в масовките, но соловите пръдни бяха детска полюция, да се спасяват!

  Отговор

 • Iron Fist
  2019-08-22 at 11:20

  Но наистина ако извадят паяка от MCU това означава че трябва да започнат на чисто

  Отговор

 • fishek
  2019-08-22 at 14:12

  Далеч от дома беше като въведение за това, което ще означава Спайди за авенджърите напред. Поне според мен. В този филм бяха дадени наченки как ще влезе в обувките на Тони. Дрисни ще си вкарат голям автогол, ако не клекнат и го изпуснат. Особено след не-чак-толкова интересната им следваща фаза. Тор може да умре и да го наследи Джейн Фостър, етърналс, някви шин-шени и остават само едни гардиъни. малкия според мен ще е златна кокошка.

  Отговор

  • X-Force
   2019-08-22 at 15:33

   Не се знае – ние и за Пазителите говорехме така преди да излезе първия филм и виж каква приятна изненада беше. Може Етърналс да е същото. Да не говорим, че имат Пантерата, Денвърс, Стрейндж, Х-Мен, Ф4…. Бъдещето на студиото е светло, но без Спайди определено няма да е същото.


  • radi
   2019-08-22 at 18:56

   Аз най-очаквам Блейд и наскоро обявения X-Men vs Avengers. Eternals може да е на нивото на Пазителите. Ще се види има време


  • X-Force
   2019-08-22 at 19:32

   Никой не е обявявал X-Men vs Avengers.


  • radi
   2019-08-22 at 22:32

   Четох, че за фаза 6 най-рано се очаква


 • radi
  2019-08-22 at 18:46

  Според мен ще се разберат, защото в това положение и 2-те студия губят

  Отговор

 • 2019-08-22 at 19:35

  Грам не ми пука за тая тъпотия. Изобщо, това ли са стойностните неща, бре? Вижте накъде отива света… ледниците се топят, амазонската джунгла гори, пчелите измират, а вие сте се фрустрирали за ня`къв фиум. Деба тъпаците, деба. Не ми пука, искам да живея в свят, където няма да ме е страх да си нося дамското бельо и да правя гърленки на истински мъже. Ето, казах го и не ме е срам да си го призная… обичам неизрязани нокти да дращят простата ми рано сутрин и да се давя от 20+ сантима в трахеята…

  Отговор

  • Iron Fist
   2019-08-23 at 07:19

   Нали знаеш вие курвите сте повече от китайците ето казах ти го :)


 • Kal-El
  2019-08-23 at 10:14

  “ …само в рамките на 4 години ни даде не само едни от най-добрите филми с участието на Паяка („Капитан Америка: Войната на Героите“, „Спайдър-мен: Завръщане у дома“, „Отмъстителите: Война без край“, „Отмъстителите: Краят“ и текущия „Спайдър-мен: Далеч от дома“) … “

  Моля ? 😀 😀

  Отговор

 • Боби88
  2019-08-23 at 11:24

  Дисни успяха!!!
  Промиха ви мозъците 😀

  Отговор

 • kris pana
  2019-08-25 at 04:15

  Спайдъра ми е любим още от малък. Но нещо с тези игрални варианти не се получава. Зализана и захаросана …… Всичко е против моите емоции за Спайдъра. Само разбрах, че имало една серия обратно вкъщи ли не знам. Ще я гледам. Било най-доброто за Спайдъра

  Отговор

 • Драго
  2019-09-23 at 13:08

  Марвел сами си го набиха, а сега да се спасяват! Гледам някои ютубъри обясняват, че това не е голям проблем! Ами голям проблем е! Все едно ДиСи да не могат да използват Батман и Супермен, или Жокера! А че Сони ще се справят добре, даже по-добре без Марвел, е гарантирано! Последният филм беше голяма ученическа боза! А Спайдърмен беше представен като някакво лигаво хлапе! Единственото хубаво нещо на филма бяха някои ефекти, сцени с главния антагонист и Спайдърмен, за които е очеизвадно, че са взаимствани от анимацията „Spider-Man: Into the Spider-Verse“, която си е дело изцяло на Сони! Последните ще разширят вселената си с Venom, но се съмнявам, че актьорът който игра Спайдърмен ще продължи да играе същия герой за Сони! А Марвел ще духат супата! От обявените им предстоящи филми няма нито един герой, който да е от първостепенно значение! Всички са второстепенни и третостепенни! Единствено героите на FOX могат да ги спасят – Мутантите, фантастичната четворка и Дедпуул, но Марвел не са планирали филми с тях! А и май съвсем са заебали новите си придобивки!

  Отговор

  • Tor
   2019-09-23 at 21:59

   Яко е като прогнозираш. Нищо не можеш да улучиш, така че всичко е наред.


Коментирайте