Коментирали сме наскоро Дейвид Мишод и то във връзка със сценария на мини-сериала „Параграф 22”, а и по-отдавна около „War Machine” с Брад Пит и Тилда Суинтън, но се учудваме, че до момента не сме споменавали един сериозен, супер-амбициозен проект, на който той е и сценарист, и режисьор. Става дума за „The King” – новата филмова адаптация по историческите пиеси на Шекспир, посветени на един специален период от английската история. Негов съсценарист е Джоел Еджъртън, а двамата заедно, плюс Брад Пит и компания, са в групата на продуцентите.

Както е видно – очакваме сериозен поглед към XV век и историята на Хенри IV и Хенри V – безгрижният непрокопсаник Хал, който се превръща в краля, сразил французите в прочутата битка при Азенкур през 1415 година. За всички, които биха желали да научат повече за онези смутни времена – следете бъдещите новини около „The King”, а сега е време за трейлър!

Не може да не им признаем на Netflix, че са изключително амбициозни, и от този 90-секунден поглед става ясно, че са вложили сериозни усилия филмът, с който ще се представят във Венеция, да не отстъпва по размах и внимание в детайлите на епохата на познатите и високо ценени адаптации по същия литературен материал. Най-свежи са спомените ни от „The Hollow Crown” – адаптацията на ВВС от 2012 година, в която видяхме Джеръми Айрънс като Хенри IV, а ролята на Хенри V беше поверена на Том Хидълстън и неговото изпълнение беше наистина извънземно!

Не бива да се пропуска и фактът, че преди 30 години Кенет Брана демонстрира поредния си реверанс към творчеството на Шекспир, като пое бремето да режисира и едновременно с това да влезе в образа на Хенри V, а в далечната 1944 година същото прави и Лорънс Оливие. Е, сега си представете какво му е на Тимъти Шаламе. Или по-скоро с каква отговорност е пристъпил към тази роля – възхищаваме се на смелостта и отговорността, с които действа. От кратките кадри на трейлъра, в които успяваме да го видим в действие, лъха спокойствие, а той излъчва неподозирана до момента зрялост.

Ролята на Хенри IV в тази адаптация е поверена на Бен Менделсон, Джон Фалстаф като образ е поет от самия Джоел Еджъртън (страхотно предизвикателство, вярваме, че ще му се получи), а в актьорския екип са още Робърт Патинсън (френския престолонаследник), Лили-Роуз Деп (Катрин Валоа, дъщеря на Шарл VI), Томасин Макензи и др.

the-king-poster

Първата среща на публиката с „The King” ще бъде на 2 септември – световна премиера в програмата на филмовия фестивал във Венеция. След това предстои пускането му на голям екран на 11 октомври, а също и в стрийминг мрежата на продуцентите Netflix на 1 ноември 2019. Като огромни почитатели на Шекспир и хора, уважаващи младите таланти в действие, очакваме с нетърпение отзивите на първите зрители във Венеция!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Мишо́ (а не Мишод) се цели по-високо от предишните си пъти и донякъде му се получава. Шаламе прави доста майкълкорлеонски прочит на персонажа, а Едгъртън като Фалстаф е десетка. 140 минути, обаче, са предостатъчно време да ги напълниш и с повече сцени между двама им, барем и солиден бекграунд за други плот линии да се създаде. Хубавото е, че Адам Аркапоу за пореден път знае как да ти излекува мрънкането относно подобни проблеми.