фридкин

Често казваме за някой режисьор, че ни е любим – обожаваме киното във всичките му форми и жанрове и е нормално да имаме много любимци. В случая обаче говорим за първенец сред първенците, а именно големия Уилям Фридкин, отговорен за всепризнати класики като „Френска свръзка”, „Заклинателят“, „Sorcerer”, „Cruising”, „To Live and Die in LA”, както и по-новите, но ужасно добри „Bug“ и „Killer Joe“ (и двата филма са по пиеси на носителя на „Пулицър“ Трейси Летс), които горещо препоръчваме.

За съжаление, през последното десетилетие нямаме кой знае колко шансове да пишем за Фридкин и да се радваме на негови филми – последно имахме тази възможност сравнително скоро във връзка с документалния „The Devil and Father Amorth“, с който режисьорът направи своеобразно тематично завръщане към „Заклинателят“. Сегашният ни повод също е документален филм, но този път Фридкин не е зад камерата, а пред нея.

Става дума за „Friedkin Uncut“, в който 83-годишният Уилям Фридкин се „отваря истински към публиката, като я води през темите и историите, които са повлияли на живота и кариерата му“. Филмът е дело на Франческо Зипел и беше показан на миналогодишното издание на фестивала във Венеция, където Фридкин получи награда за цялостно творчество.

След броени дни „Friedkin Uncut“ ще дебютира в ограничен брой киносалони в Щатите и по този повод получаваме първия трейлър. Освен самия Уилям Фридкин в рекламата ще видите творци като Франсис Форд Копола, Куентин Тарантино, Деймиън Чазел, Едгар Райт, Уилям Дефо, Матю Маконъхи, Джина Гершон (и други), които разказват за нещата, които отличават Фридкин и филмите му от всички останали. Вижте.

Тук нямаме коментар. Този филм е абсолютно задължителен за любителите на доброто кино. Уилям Фридкин е майстор, който заслужава абсолютно всяка похвала, и ще е истинско удоволствие да чуем какво има да каже както за своите произведения, така и за индустрията като цяло, по начин, по който преди известно време го стори друг наш огромен любимец – Брайън де Палма с „De Palma”. Нямаме търпение.

За финал вижте и един плакат.

плакат

Режисьор на „Friedkin Uncut“ е Франческо Зипел. Във филма участват Уилям Фридкин, Франсис Форд Копола, Куентин Тарантино, Деймиън Чазел, Едгар Райт, Уилям Дефо, Матю Маконъхи, Уес Андерсън, Дарио Ардженто, Джина Гершон, Елън Бърнстийн, Кейлъб Дешанел и др.

Премиерата е на 30 август.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments