Един предизвикателен трейлър и един супер несериозен, но много привлекателен плакат обявиха своето съществуване непосредствено преди премиерата на най-новата творба на Стивън СодърбъргThe Laundromat” в програмата на Венеция и Торонто. И разбира се, става въпрос за нестихващия стремеж на Netflix да продуцират важни заглавия – в случая дори само комбинацията между Мерил Стрийп, Гари Олдман и Антонио Бандерас гарантира незабавно вниманието на няколко поколения от (по-зрелите) киномани, а като се добави и режисьорския почерк на Содърбърг – очакванията за престижни отличия стават повече от сигурни.

И ако сте забравили какво означава сериозна информация, поднесена с премерен, но заразителен комедиен тон – време е да хвърлите поглед към трейлъра на „The Laundromat”.

Ще припомним, че в основата на сценария е излязлата през ноември 2017 година книга „Secrecy World” от журналиста и носител на „Пулицър” Джейк Бърнстейн, която Amazon обявяват за „Бизнес-книга” на 2017. Творбата му включва „всички нови детайли за „документите от Панама”, включително разкрития за финансовите машинации на управляващи личности и кралски особи, незаконните действия на множество банки и степента, в която американски компании и обикновени граждани са замесени във всичко това” – все пак става дума за повече от 200 000 офшорни сметки. Самият Бърнстейн е член на Международния консорциум на разследващите журналисти, които публикуват „документите от Панама”, и прекарва повече от година в анализиране на документите, получени от анонимния доброжелател.

Мерил Стрийп е (отново) неузнаваема в ролята на вдовица от средната класа, чиито спестявания са се „изпарили”, тя започва да задава въпроси и открива, че проблемът е много по-сериозен и голям, отколкото би могла да си представи! Компания й правят безочливите герои на великия Гари Олдман и все така чаровния Антонио Бандерас, а общото впечатление от първия трейлър е за филм, който притежава настроението на „Бандата на Оушън” и „Късметът на Логан”.

a-lavanderia-1024x512 a-lavanderia-111024x512 ECu4q-EXkAEYM6j

Според думите на режисьора пред „Variety”, журналистите, разкрили скандала, вече са били достатъчно добре представени в различни филми, а той самият би предпочел „да поднесе забавление на публиката с повсеместната, световна липса на морал”. Адаптацията е дело на Скот З. Бърнс („Заразяване”, „The Informant!”, „Странични ефекти”), а в продуцентския екип са Содърбърг, Лорънс Грей, Майкъл Шугър и Скот Бърнс. В актьорския екип участват още Джефри Райт, Робърт Патрик, Дейвид Шуимър, Мелиса Раух, Джеф Мичалски, Джейн Морис, Кристеля Алонзо, Лари Кларк, Уил Форте, Крис Парнел, Матиас Схонартс, Джеймс Кромуел, легендата Шарън Стоун и много други.

Премиерата на „The Laundromat” е след ден-два, в програмата на Венеция, след това ще бъде представен и на авторитетния северноамерикански фестивал в Торонто, също и в Сан Себастиан, а от 27 септември ще може да бъде видян в избрани киносалони на Лос Анджелис, Ню Йорк и във Великобритания. Следва широкото киноразпространение в САЩ от началото на октомври и пускането на филма по Netflix на 18 октомври 2019. Може да бъдете сигурни, че с тези имена в творческия екип, стрийминг-гигантът разчита (поне) на номинации, а защо не и на оскарови отличия в началото на следващата година…

laundromat_xlg

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *