Когато говорим за анимациите на Дисни, говорим за детството си, за формативните си години, за много от нас това е първата среща с магията на киното. Принцесите и принцовете, остроумните животни-придружители, Мики Маус и Доналд Дък – всички те са изключително голяма част от попкултурата и са неразделна част от изграждането ни като хора и като киномани. И във всичките тези разговори, „Цар Лъв” винаги е бил нещо друго. Това е едно друго ниво, това е Шекспир, това е Елтън Джон, Хакуна Матата, за много деца това е и първият травматичен спомен, и първият кино триумф. И докато поздравявам Джон Фавро за амбицията му да се захване с новата версия на тази така обичана икона, честно ще си призная, че аз няма да препоръчам на никой родител с малко дете да представи тази версия на сега-формиращия се човек.

симба

Реално му няма нищо лошо на новия „Цар Лъв”, от гледна точка на това, че той е до огромна степен същият филм, сцена по сцена пресъздаден от анимацията с много малки разлики. Най-важното в целия проект – фотореалистичната 3D графика, изглежда невероятно. Първите кадри, когато се връщаш отново към изгрева над африканската савана под всеизвестното Зулу припяване, гъделичкат и събуждат най-милите детски спомени в теб. След това първите 10-15 минути те държат прикован, зяпнал в удивление към екрана, защото анимацията наистина изглежда като документален филм на National Geographic, особено в по-широките кадри. Фотореализмът се губи само в много близък план, защото когато животните говорят и трябва да имат изражения, очаквано са леко антропоморфизирани.

Вероятно заради този търсен визуален реализъм обаче, са премахнати някои от най-запомнящите се и прекалено „анимационни” сцени от оригиналния филм. По време на „I Just Can’t Wait To Be King“ това е компенсирано сравнително окей, защото е обърнато към всичките малки животни и завършва доста сладко, с малките поемащи главна роля на водопоя. Не е кулата от животни, която се събира да възнесе Симба в анимацията, но е добра алтернатива. Мен лично най-много ме е яд за „Be Prepared”, тъй като песента на злодея е основна част от всяка Дисни анимация. Тук обаче, именно заради търсения реализъм, няма как хиените да маршируват, заобиколени от избухващи разноцветни гейзери, но това не е заменено с нищо толкова грандиозно и плашещо, което за мен е ужасна загуба.

lion-king-review-img02-20190717

Иска ми се много да не съм прекалено негативна, защото наистина филмът не е обидно зле по никакъв начин, даже има доста неща, които си работят супер, най-вече озвучаващият актьорски състав. Очаквано сияещите звезди са Тимон и Пумба, в чиито роли влизат Били Айкнър и Сет Роугън. Химията между двамата работи на пълни обороти и когато те се появяват, филмът се задвижва осезаемо. Доналд Гловър вкарва едновременно наивност и детерминация в младия Симба, откъм песните обаче неминуемо е засенчен от Бионсе, особено по време на легендарната „Can You Feel The Love Tonight” – силата на гласа и изпълнението на Бионсе са такива, че Гловър практически изчезва. Моят личен любимец Джон Оливър е идеално невротичен като Зазу, а най-добрата новост са двете хиени Камари и Азизи с гласовете на Кийгън-Майкъл Кий и Ерик Андре. Естествено, в днешно време не може да има шегички с някой толкова очевидно ментално затруднен, както беше едната хиена в оригинала, така че сега това са просто двама загубеняци, които постоянно се карат за лично пространство, което работи и комедийно, и като тематика.

Завръщането на Джеймс Ърл Джоунс в ролята на Муфаса беше може би най-добрата новина, която научихме още докато филмът се подготвяше, и получихме точно това, което очаквахме – едва ли някой друг можеше да поеме тази роля със същото достойнство и тържественост. Чиуетел Еджиофор също е идеално на място като Скар, въпреки споменатата му отнета възможност за голяма песен. Модернизацията освен това личи в женските персонажи, които доколкото позволяват времето и историята, имат очевидно повече собствено мнение и им е дадено да взимат собствени решения – и Сараби (Алфри Уудард) от лъвската страна, и Шензи (Флоренс Касумба) от хиенската, имат повече какво да правят, отколкото да стоят там и да им бъде нареждано.

lion-king-review-img05-20190717

Не мисля, че вината за това, че филмът не работи, както се надявахме, е на Джон Фавро, въпреки че като режисьор той трябва да поеме отговорността. Смятам, че той е взимал всичките правилни решения, наел е правилните хора, изградил е визуално наистина впечатляващ филм, каквато му е била задачата, особено след огромния успех на „Книга за джунглата”. Проблемът е именно, че в „Книга за джунглата” от оригинала имаше накъде да се гради нагоре, да се търси подобрение, както визуално, но така и чисто сюжетно и в персонажите. Такава нужда в „Цар Лъв” няма, затова не са виновни и сценаристите – как се надгражда над съвършенството? И визуалното модернизиране, ами честно казано, на кого му трябва реализъм и притъпени цветове, вместо магията на перфектната, почти изцяло ръчно рисувана анимация?

Май забравих да спомена – „Цар Лъв” разказва историята на младия принц Симба, обучаван от баща си, цар Муфаса, как да бъде добър бъдещ владетел и закрилник на лъвските земи в Африка, как всичко живо е свързано в кръговрата на живота, заради което всички същества трябва да бъдат уважавани. Когато Муфаса загива трагично, злият чичо Скар прогонва Симба и узурпира трона, а младият лъв е отгледан от бубоядящите Тимон и Пумба, научен да не му пука за нищо и да няма грижи. Скар опустошава лъвските земи и старата приятелка на Симба Нала трябва да го убеди да се завърне и да поеме отговорността, за която е роден и отгледан.

lion-king-review-img06-20190717

Проблемът с новия „Цар Лъв” основно е, че няма собствена магия, извън тази на оригиналния филм. Например „Аладин”, който гледахме преди месец, имаше собствен чар, оригиналът е също толкова прекрасен и му е отдадена всичката заслужена почит, но новата версия имаше и нещо, което си беше магическо само по себе си. С „Цар Лъв” седиш, чакаш си любимите песнички, чакаш си същото толкова травматичната сцена, дори и толкова години по-късно, чакаш си Тимон и Пумба. Но не получаваш нищо, което не е недостойно напомняне за старото.

Не разбирам нищо от гледане на деца и не бих си позволила да давам съвети по родителстване, но специално за този случай ще кажа това – не цакайте децата си с „евтини” (много, много скъпи всъщност) имитации. Предложете им най-доброто, за да имат и те милите детски спомени, които ние имаме. Пък като пораснат, и съответно вече порасналите в момента, така от любопитство, може да погледнат един талантлив режисьор и едно студио с всичките пари и технологии на света, как не могат да се доближат до истинската гениалност от 25 години по-рано.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 Comments

    1. Защото винаги си бил зле устроен от самото си начало, е та затова не си го причинявай… балък миризлив!
      Филма е уникален, а ефектите умопомрачителни. Фавро велик както винаги!

    2. Сигурен бях, че на сгазен селски гризач като теб подобна дигитална конфекция ще подейства като едрокалибрено дилдо в гъза 😀

    3. Ефектите са умопомрачителни, а ти си гледай комиксите! Там ти са силиците да разцъкваш простотиите си! Кино-лаик ще си оснанеш…

    4. Единственото умопомрачително нещо тук си ти 😄

  1. Повечето, които са гледали анимацията ще им е любопитно да видят и тази

  2. Критиките навсякъде са
    в сравнение с анимацията. Има доста поколения дето само са чували за нея и изобщо няма същия ефект върху тях, какъвто беше някога при нас. Филмът може да разочарова носталгици, но търси основната си фенска маса и зрители на друго място и съм сигурен, че ще си ги намери в изобилие.

    1. Фенове има колко щеш. 200 млн. прогноза за САЩ първите 3 дена

    2. Ами хубав си е, емоционален и всички в киното му се радват, а децата говорят с дни за него. Не случайно има и такъв боксофис

  3. Гледах го – прекрасен филм и е точно за днешните деца, както беше анимацията за нас. За съжаление сравненията са неизбежни, а ние сме в известен смисъл необективни. Колкото и прекрасен да е новият, за нас старата анимация винаги ще си остане истинският Цар Лъв.

  4. „Формативни години“ на български език е доста грубо 🙂 Филм, от който няма никаква нужда – освен за джобчетата на екзекютивите в Дисни, естествено.

  5. Уникален! Не слушайте кретените тук плюещи го! Не сте виждали такова нещо на екран. Отделете тези мизерни 8 лв и се насладете на 2 часа уникална филмова магия!

  6. Радвам се за ентусиазма на Satyr73, винаги е хубаво да има такива хора, които с удоволствие гледат дори и такива филми 🙂 Аз анимацията не ми хареса изобщо, колкото и да я хвалят, този филм няма да си го причиня, не е моята чаша чай. Без значение колко е уникален, нямам намерение да се насилвам да гледам нещо, което не ми е по вкуса.

    Поздрави

  7. Не съм гледал анимацията. Стори ми се прекалено детинска. За това и си щракам определени аниме неща. Дано тука да е малко по-добре. Фен съм на с-во котки и ще го гледам. Дано да не е прекалено детски.

  8. Гледахме филма с децата ми днес, те бяха силно впечатлени, както аз бях впечатлена от анимацията преди години. Разликата е, че днес те се радваха, а аз ревах почти през цялото време 🙂 Заслужава си и парите и отделеното време!

  9. Не знам какво не е сработило, както пише в ревюто, но филма има много добър бокс офис, което опровергава това твърдение. И да това не е анимационния филм от 1994г., а cgi игрална версия. Естествено като не можеш да направиш анализ на филма и сравнението с предходния върши работа. Въпреки написаното филмът е добър. Нещо повече точно този филм е
    истинско предизвикателство, с което Джон Фавро се е справил блестящо.