Мат Деймън и Бен Афлек
Мат Деймън и Бен Афлек обсъждат следващия си сюжетен ход

В циничния и меркантилен свят на Холивуд всички обичаме истории за хора, които искрено се харесват и са приятели в личния си живот. Още повече, когато са приятели, тръгнали от нулата, спечелили „Оскар“ за първия си сценарий и 22 години по-късно продължават да са едни от най-големите звезди в Холивуд. Неочаквано за всички нас се оказа, че Мат Деймън и Бен Афлек ще работят заедно по нов сценарий, този път в партньорство с Никол Холфсенър, която пък беше номинирана за „Оскар“ миналата година за „Can You Ever Forgive Me?”. Филмът се нарича „The Last Duel” и ще бъде режисиран от Ридли Скот.

The Last Duel” разказва доста провокативна история, адаптирана от романа на Ерик Йегър, за двама най-добри приятели, единият от които отива на война и когато се завръща разбира, че другият е изнасилил жена му. Никой обаче не вярва на съпругата, заради което мъжът отива при краля на Франция и го моли да му даде разрешение да предизвика бившия си най-добър приятел на дуел до смърт. Сюжетът е базиран на истинската история за последния легално санкциониран дуел във Франция.

Честно да си кажем, не знаем какво да мислим. Описанието звучи като нещо, което би могло да бъде интересно, ако се подходи правилно – с акцент върху драмата на героите, а не като на инцидент, даващ повод за екшън. От друга страна, Мат Деймън и Бен Афлек са може би двама от актьорите, които най-трудно си представяме в исторически роли. Франция през XIV век предполага костюми, акценти, целия цирк, а тях двамата нещо не можем да ги визуализираме с перуки и броня. Ридли Скот изглежда като добър избор, тъй като когато е във форма, той успешно комбинира екшън и история на героите. Дали обаче можем да се надяваме именно с този филм той да възвърне позагубената си форма?

Ридли Скот
Ридли Скот

Известна надежда ни дава това, че Деймън, Афлек и Никол Холфсенър ще пишат сценария заедно. „Добрият Уил Хънтинг” може да не ни е най-любимият филм на света, но определено никой не може да го обвини в поставяне на ненужен екшън пред изследване на героите. Да се надяваме, че дългогодишното приятелство между Деймън и Афлек е съхранило и способността им да работят заедно – все пак не много често се случва хора да решат да работят по филм заедно, 22 години след като са го правили последно. Афлек пак е режисирал и писал доста неща междувременно, Деймън има само 2 други кредита като сценарист от 1997 г. до сега („Promised Land” и „Gerry”), и двата без особен успех.

Доста въпросителни имаме към този проект, но определено сме любопитни и предпазливо оптимистични, така че със сигурност ще следим развитието на „The Last Duel” внимателно и ще се включваме с всичко по-интересно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Едва ли ще бъде някакъв шедьовър, но темата си я бива. Според мен Скот не е най-добрия избор за режисьор. Ако аз бях продуцент бих искал френски такъв. Тяхната ексцентричност и особен поглед в комбинация с холивудски типажи, би родила интересни неща.

    1. След 2 години почват продълженията на Mad Max 🙂