Първи официален поглед към „Уестсайдска история” на Стивън Спилбърг

от на 2019-06-18
 

спилбърг

Well, well, well… Най-новият проект на Стивън Спилбърг, мюзикълът „Уестсайдска история” („West Side Story”) стартира снимки, развива се с пълна сила и вече дори може да видим първи официален кадър, в който Тони и Мария не свалят влюбените си погледи един от друг на фона на накокошинени младежи, (вероятно) готови да се сбият.

Класическият сюжет за невъзможната любов на Ромео и Жулиета трябва да бъде поставен в контекст – за целта няма по-удобен фон от изоставена тухлена сграда с многобройни мътни прозорци, типична за строителството във всички градски индустриални зони от средата на миналия век, както и по-подходящо обкръжение от зализани юнаци с тиранти, кожени якета и предизвикателни погледи.

Този единствен кадър е съвършеният преразказ на „Уестсайдска история” и подобна задача може успешно да се използва за кандидатстудентски изпит по режисура. А Стивън Спилбърг за пореден път доказва, че владее занаята си до съвършенство.

пъреия кадър от усетсайдска история

От друга страна Disney и Fox също владеят ефективните похвати за предизвикване на зрителския интерес – според тях само една снимка за момента е достатъчна. Може би разчитат на факта, че феновете на класическия мюзикъл са разпределени в няколко поколения и въпреки скептицизма към модерността на „римейк”-версиите на познати сюжети, всички очакват с нетърпение любовната история, представена от чаровния дългуч Ансел Елгорт и 17-годишната Рейчъл Зиглър. Трябва да признаем, че Спилбърг е основната причина за всеобщото (изострено) внимание към този проект – дори да снима реализирането на обикновена рецепта за печено пиле например, пак милиарди зрители по цял свят ще направят всичко възможно, за да видят резултата. В случая става въпрос за една дълго лелеяна мечта на режисьора – да се пробва в (може би най-трудния) киножанр.

Най-важните му асистенти в тази мисия са хората, които отговарят за музикалната подплата на историята – диригентът Густаво Дудамел (директор на Филхармонията на Лос Анджелис), който ръководи новите записи на музиката, създадена от иконата Ленард Бърнстейн; номинираният за „Оскар” композитор и диригент Дейвид Нюман, който отговаря за аранжиментите на новата адаптация; Джанин Тезори, носителка на наградата „Тони”, ще работи с екипа за усъвършенстване на вокалното им майсторство, а номинираният за „Грами” Мат Съливан („Beauty and the Beast”) ще бъде изпълнителен музикален продуцент на филма.

Ето и кои са актьорите, удостоени с честта да бъдат членове на двете враждуващи банди – „Jets” и „Sharks”. От ляво на дясно на снимката: Езра Менас, Бен Кук, Шон Харисън Джоунс, Майк Фейст (в ролята на водача на „изтребителите” Риф), Патрик Хигинс; следват Елгорт и Зиглър (в ролите на Тони и Мария), до тях е Дейвид Алварес (в ролята на брата на Мария и водач на „акулите” Бернардо), след това са Джулиус Антъни Рубио, Рикардо Зайяс, Джош Андре Ривера, Себастиан Сера и Карлос Санчес Фалу. Имената на актьорите, избрани в пуерториканската банда, имат подходящо латинско звучене – дано Спилбърг не попадне под обстрела на всевъзможните нападки за „недостоверност” и/или неподходящо представяне на малцинства…

Вероятно сме пропуснали да споменем в новините ни до момента, че самата Рита Морено, която получи „Оскар” за изпълнението си на Анита (любимата на Бернардо) в оригиналния филм от 1961 година и е вече на 88 години, ще се включи в римейка на Спилбърг в нова роля, може би създадена специално за нея, и освен това ще бъде в екипа на изпълнителните продуценти на новия „Уестсайдска история”. Познатите от много филмови и телевизионни проекти актьори от „средно” поколение Кори Стол и Брайън д’Арси Джеймс ще поемат по-неблагодарните образи на блюстители на реда – респективно ролята на лейтенант Щранк и на прочутия полицай Крупке. Общо взето това е известната за момента информация.

Премиерата на новата „Уестсайдска история” („West Side Story”) на Спилбърг е предвидена за 18 декември 2020. Поздрав с още един откъс от класиката – Анита и Бернардо са безспорно великолепни!

плакат

 

коментари
 
Отговорете »

 
 • pavel717
  2019-06-19 at 19:11

  Супер!! Дано провала на този проект (щото от сега виждам тълпите тийнейджъри тръпнещи
  да се докоснат до 60-те години на миналия век) го накара да ускори направата на Индито….

  Отговор

 • UZUMAKI
  2019-06-25 at 14:15

  Мюзикълът е най-трудният поджанр, ама в някоя друга вселена :)

  Отговор

Коментирайте