midsommar-20190515

В началото на изминалата работна седмица дебютира първият пълен трейлър на един от най-очакваните от нас филми за годината – фолк-хорърът със скандинавски мотиви „Midsommar“, описван от режисьора и сценариста Ари Астър („Hereditary“) като „апокалиптичен филм за раздяла“. За съжаление, не успяхме да представим трейлъра навреме, но в последния ден на уикенда се стягаме, за да поправим тази грешка.

Припомняме, че в центъра на историята са Дани (Флорънс Пю) и Крисчън (Джак Рейнър) – млада двойка американци, чиято връзка е на път да се разпадне. Заради семейна трагедия двамата остават заедно и страдащата Дани се натриса на Крисчън и приятелите му на тяхното пътуване към провинциален град в Швеция, по повод фестивал, посветен на лятното слънцестоене. Но това, което започва като безгрижна лятна почивка в страна с вечно слънце, приема зловещ обрат, когато местните жители канят техните гости да участват в празненствата, които постепенно превръщат идеалистичния рай в нещо все по-обезпокоително и зловещо.

Вижте трейлъра, който ще ви даде допълнителна информация за сюжета и по прекрасен начин, така да се каже, ни дава да вкусим от празничната атмосфера.

Едно от официалните определения за филма е „пропита с ужас и страх филмова приказка, в която един мрачен свят ни се разкрива посред бял ден“. И това е нещо, което определено прави впечатление – трейлърът доказва, че не е необходимо да е пълна тъмница и да вали дъжд, за да се създаде атмосфера на безпокойство и надвиснал ужас. Както казахме и миналия път, щяхме да си отбележим „Midsommar“ като задължителен, дори и да не беше на Ари Астър. Изглежда великолепно.

В допълнение към трейлъра, вижте и един постер.

плакат

Режисьор и сценарист на „Midsommar“ е Ари Астър („Hereditary“), а в ролите влизат Флорънс Пю, Джак Рейнър, Уил Полтър, Вилхелм Бломгрен, Уилям Джаксън Харпър, Елора Торчия, Джулия Рагнарсон, Ана Астрьом, Арчи Мадекве, Луис Петерхов и др.

Премиерата е на 3 юли.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Визуално е чук, но очаквах повече в сюжетно отношение. Твърде много неправдоподобни елементи, които на моменти развалят общото внушение. 
    Има какво да се види, не липсват болни сцени, събитие в жанра е, но не надминава „Hereditary“. Който е далеч по-пестелив и камерен, но по-качествено написан и поставен.

    1. Съгласен съм, че визуално и на техническо ниво Астър не разочарова. Проблемът ми е, че не ме ангажира така както Hereditary. Отделно болните сцени бяха там for the sake of it, а не от необходимост. Особено ритуала със секса накара цялата зала да пищи от смях и да извърта очи – там Астър прекали отвсякъде. На излизане от киното ми беше малко все тая какво съм гледал. Като на rollercoaster – аху-иху и накрая тихо. Hereditary мога да го гледам още 20 пъти и няма да ми писне, но Midsommar не бих си го причинил отново. Може би трябва да отлежи 10-на години, за да му дам шанс отново. Чакам новия му филм с интерес иначе 🙂

  2. Реално не horror, колкото shocker, но пък като такъв е на ниво „албум на Mr Bungle“- безпощаден, гротескен и учудващо развлекателен. Докато при Hereditary форматът беше семейна трагедия, тук нещата доста повече клонят към ултраперверзна черня комедия. Астър повтаря доста от пинизите по отношение повествование и структура, но дори и сама идеята „изкъпан в слънце ужас“ си осребрява гледането.

    Ревю се чака 🙂