Aladdin 2

Обзалагам се, че искате да знаете какво не е „Аладин”. Идеята е да не подхранвате спомени (останали от детството, защото в този хронологически пояс обикновено се гледат анимации) и/или очаквания (предизвикани най-вече от режисьорското име). Лошото е, че аз влязох в киното, нарамила и едното, и другото – за мен беше невъзможно да пренебрегна възхищението си от песните на Алън Менкен, Хауърд Ашман и Тим Райс, които бях попила в зората на клетата ни демокрация, заедно с всички оригинални и разкошни анимации на прочутото студио Disney, и сравнението с новите аранжименти не беше в полза на модерната трактовка.

Когато работиш по класика, трябва да си внимавал сериозно в картинките, да си подготвен и да направиш задължително нещо по-добро от вече познатото. И освен, че трябва да изпееш песен с „Оскар” (два броя за филма), трябва и да откриеш толкова чаровни, забавни, удивително привлекателни „нешлифовани диаманти”, които да заблестят въпреки несъвършенствата (своите, а и на обкова, в който са поставени). Или с други думи – уважаеми продуценти от Disney, къде търсихте актьорския екип на „Аладин”?

MV5BODllN2YwNTgtZWU5Ny00MDRlLTljNjktNGRkMmMxY2QzNWQ4XkEyXkFqcGdeQXVyNjg2NjQwMDQ@._V1_SY1000_SX1500_AL_

Нито Мена Масуд е онзи Аладин, който да владее историята, нито Мерван Кензари може да стъпи на малкия пръст на уникалния рисуван Джафар, който може да накара всекиго да потръпне от страх. И докато главният герой на филма все пак може да бъде приет като „окейиш” версия на рисуваното си алтер-его, то Кензари наистина се оказва някаква злодейска подигравка, която не предизвиква друго, освен иронично-снизходителни усмивки. А си мислехме, че Джини ще е най-зле…

Но, да си дойдем на думата… Уил Смит! И друг път сме обръщали внимание на факта как този актьор с годините става все по-неоправдано безразсъден. В случая доказателство за тази теза е куражът му да мери (индиректно) сили с един от най-готините, безконтролни, шантави и съвсем незабравими рисувани образи, създаден от великия Робин Уилямс. Неговият дух от лампата на онзи, класическия Аладин, винаги е бил образец за лудо остроумие, разтропано чене (във всякакъв смисъл!) и безграничен чар – качества, на които милият Смит се опитва старателно да подражава.

MV5BMjA0NDk4Mzc1Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwNzQzMDA0NzM@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_

Признавам си, цялостният образ на Джини не е тоталната трагедия, която очаквах, макар впечатлението от синьото му витаене в полуоблачна реалност да беше трагикомично. Известно облекчение бяха изпълненията на „Friend Like Me” и „Prince Ali” – изобилно пъстри, пълни с добри визуални хрумвания и утешително забавни. Благодарение на тях филмът бе спасен от кардинално потъване в небитието на забравата и именно тях (се надявам) ще запомнят децата, които ще заведат родителите си на кино заради тази приказна история.

Всички останали псевдо-майтапи на Уил Смит изглеждат като странен опит за връщане на рапърската му слава от времето на „The Fresh Prince”, пък и самият филм прилича на своеобразно летящо килимче: единственият му пътник е мистър Смит, а то се люшка във всички посоки, за да събира дъжда от монети за Disney, който започва да вали след премиерата на „Аладин”. Новият Джини представлява една усмихната трагедия, която може и да бъде възприета като идеен образ от новите млади поколения, но със сигурност ще бъде проява на лош вкус от страна на родителите им, ако не запознаят отрочетата си с рисувания оригинал.

MV5BNmM0YmI1YmUtMjIzZS00ZDc0LWE4N2EtNDA0M2FmNWQ2MjNiXkEyXkFqcGdeQXVyNjg2NjQwMDQ@._V1_SY1000_SX1500_AL_

Тук е моментът да споделя още едно разочарование, колебая се все още дали не е най-голямото – образът на Жасмин. Дори няма да се опитвам да определя дали е чаровна (според осъвременените представи за колорит) и дали избраницата Наоми Скот е най-доброто решение за ролята. Нейната героиня е в центъра на толкова нелеп сюжетен „туист”, подплатен с амбициозна песен в стил „Vive la révolution”, че аз почервенях от срам заради стотиците женски съдби, в името на които днес идеите на движението #MeToo се размахват като бич над всички филмови сюжети. Жалко и безхарактерно „клекване” пред имагинерни претенции, абсолютно ненужно в подобен приказен сюжет – независимо от времето, в което живеем. Няма да ви спойлвам – ако отидете да видите филма, сами ще изпаднете в ступор; ако не го гледате – не е нужно да се измъчвате излишно със знанието за тези сценарно-продуцентски безумни решения.

И най-накрая – няколко думи за режисьора. Директното продължение на първото изречение под заглавието би било – „Аладин” не е филм на Гай Ричи. Или поне – не на онзи Гай Ричи, когото всички обичат и уважават заради дързостта на режисьорските решения, заради специфичния стил на разказ, заради монтажните врътки, заради прочутия му почерк. Толкова е трудно да си извоюваш признание на добър режисьор, особено в последните няколко филмови десетилетия – и толкова лесно може да се сгромолясаш от пиедестала, на който са те издигнали зрителите и световните киноспециалисти.

MV5BYjk3MzA2YTUtZGJjYy00OWZlLTkyNTktY2YyNjFhMDkzNmM5XkEyXkFqcGdeQXVyNjg2NjQwMDQ@._V1_SY1000_SX1500_AL_

И тук не става дума само за минаването „на попрището жизнено средата” – отдавна се говори за това, че неговото „mojo” се появява „на приливи и отливи”, ала в случая Ричи просто се е предал на волята на управляващите в Къщата на Мишката. Вързал се е да снима и монтира нещо, което е продуцентски одобрено и подобаващо добре осребрено, но… просто не е негов филм, той не присъства в нито един кадър. Тъжно и жалко, но факт!

И след всичко казано дотук – да гледаме ли „Аладин”? Защо не? Заведете децата, ще се забавляват, ще им бъде шарено и музикално, ще си напълнят очите с гледки от Ориента, цветни воали и традиционните идеи за добро и зло. Ако сте (по)забравили анимационния оригинал – не се опитвайте да си го припомните нито преди, нито след новия „Аладин”, няма да е от полза за никого. Ако отидете на кино без спомени и очаквания, ще ви е леко на душата, точно като на децата, които винаги са готови за нови приключения, със или без вълшебни лампи и ограничен брой желания…

Поздрав с едно „класическо” парче!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 Comments

  1. На мен ми допадна сигурно, защото съм забравил анимацията 🙂 Принцесата и Джини ми бяха окей. Аладин също не дразни. Очаквах по-интересен финал

    1. Да, мацето е готино, много даже. Иначе филма си е провал отвсякъде, да не говорим , че ще е и финансов провал. Едно е да си Алиса или Маугли и да изкараш 1 милиард, друго е да си Жасмин и да изкараш едни въшливи 400-500 милиона. Една пичка, пролет на прави………

      П.С. Дрисни, както и всичките им останали колеги така и не се научиха как се правят филми. По скоро постоянно се учат как да не се правят филми…

  2. Дисни имат много голям опит с провалите, особено на филми с премиера на Memorial Day.
    Тези почивни 4-ри дни за Щатите ще са подходящи новият Аладин да изкара някакви пари, но почти е сигурно, че след това ще се сгромоляса в боксофиса. Както стана с куп филми на Дисни с премиера на Memorial Day в предишни години.
    Оценката на критиците на „доматите“ е показателна за качеството на новия Аладин, а още по-показателно е, че не е позволена оценка на зрителите за този филм. Ха-ха!
    Жасмин(Наоми Смит) е много готина п(т)ичка в този филм. Но една п(т)ичка, колкото и да е готина, пролет не прави!

    1. Дано не се провали, защото ми се гледа и Аладин 2

  3. Доста хейтърска статия. Филма е хубав. По различен е от анимацията , което ми допадна лично на мен!

  4. Жасмина от ‘Сделка или не’ не е оправдание да се плаща на дисни да продължават с малоумните си римейкове…фък дисни енд фък present day hollywood.

  5. Колкото до боксофиса, изглежда вятъра духа в положителна посока и филмът е приет добре от масовата публика.В крайна сметка много добър, даже отличен, предвид очакванията Мемориъл уикенд в САЩ и добри резултати и извън США. 800 млн не са извън играта имайки предвид, че филмът не можа да се превърне в хитов в Китай поради редица проблеми там, нищо че ще излезе накрая с добра гледаемост на база първи уикенд – тотална сума.

  6. На мен пък филма много ми хареса. Статията Ви е ненужно злобна.

  7. Дъмбо може да беше бокс офис провал за Дисни но Аладин определено не е.Като цяло актюрската игра,визуалните ефекти,песничките и сцените ми харесаха доста ! Уил Смит определено ми е доста симпатичен в ролята на Джина.И като гледам бокс офиса(604млн.) има някъф шанс да удари милиард.

    1. Нема никакъв шанс да удари милиард. Даже 800 милиона може да се каже, че са недостижими…..има минимален шанс за 800, ама…..

    2. 800 млн. са достатъчни за продължение

  8. Обърквате ме с различни мнения. Да го гледам или не? Дайте оценка например от 1 до 5

    1. Това са просто мои прогнози.Иначе филма си е супер на мен лично много ми харесва ! Гледай го няма да съжаляваш.
      Оценка-7.5/10

    2. Е,аз се шегувам с манията по бокс офиса на някои пичаги.Не се заяждам 🙂

  9. Това, което си написала за Дисни направо ме порази с приложимостта си за една друга стара легенда, която злия мишок отрови с ню ейдж прочита си, един вид правим едни филми, за да вземем едни пари. Просто едно към едно. Очевидно е, че Дисни следва един и същи бизнес модел и подхожда (криминално бих казал) еднакво спрямо напълно различни и искащи специално внимание вселени – стратегия, която в крайна сметка ще облагодетелства тези зад филмите, а нас пред малкия и големия екран ще остави с рециклирани и преукрасени… безвкусици. Ще се радвам да греша.

  10. Филма е много хубав, забавен е, а актьорската игра също е на ниво. Много по сполучлив римейк от Красавицата и звярът примерно

  11. Ей напълни се държавата с „филмови критици“ хахаха Колкото по бързо се изтрие тази статия толкова по добре за киното! А после нямало свобода на словото. Няква тъпа патка не разбрала филма седнала и пише статия за него. Потънала в ступор хахаа то всеки нормален журналист който чете тази шитня потъва от срам. За съжаление вече са много такива „писатели “ , „журналисти“ . Тази драскачка е срам и позор ! Заслужава цялата статия да и бъде цензурирана!

    ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА НЯМА ДА СЪЖЕЛЯВАТЕ!