В продължение на много десетилетия, още от самото начало на зараждане на идеята за технологии, които могат да бъдат изпълзвани във всички аспекти на човешкия живот, писателите-фантасти си „играят” с предположението какво би станало, ако изкуственият интелект се превърне в решаващ играч в надпреварата за човешкото бъдеще. Киното (а и телевизионните канали) не изостават и сред множеството научно-фантастични теми, които са ни предлагали като сюжети през годините, сега се появява още една „трактовка” по темата „човечност” – Netflix са подготвили трилър с предизвикателното заглавие „I am Mother”.

Премиерата на филма е била в програмата на Сънданс преди няколко месеца. Отзивите общо взето клонят към положителни, но не и възторжени, като виделите филма обръщат внимание на удивителното присъствие на тийнейджърката Клара Ръгарт в главната роля в историята, и разбира се – на Хилари Суонк, която неизбежно приковава погледите, появи ли се на екран.

Майката-робот (с гласа на Роуз Бърн) отглежда човешка дъщеря като силно и умно момиче, първо в едно съвсем ново поколение, изолирана от пост-апокалиптичния свят извън технологичното убежище, създадено за „възраждане” на човешката раса. Но когато внезапно пришълец от външния свят разрушава уникалната връзка между майка и дъщеря, те са принудени да приемат информацията, нова и непозната за тях, и да се справят с неподозирани страни от характерите си – включително и с (вероятно) нарушаване на някои от основните закони на роботиката…

Изпитваме въодушевление винаги, когато в сюжет на история се появи добре конструиран, измислен и интригуващ изкуствен интелект – но и сме готови да правим обективни оценки. Някак си нямаме съмнение в актьорските способности на Суонк, но сценаристът Майкъл Лойд Грийн има в актива си два късометражни филма, а режисьорът Грант Спътър е с опит в един късометражен филм и една телевизионна поредица. Надяваме се съвместният им дебют, реализиран благодарение на стрийминг-гиганта Netflix и изглеждащ предизвикателен и интригуващ, да получи внимание от публиката, каквото заслужава.

I am Mother ще се появи онлайн в мрежата на Netflix на 7 юни 2019.

i-am-mother-poster-1-201905010

i-am-mother-poster

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Изгледах го филма. Много е добър за бюджета, с който е направен. А Хилари Суонк…тя според мен е следващата Сара Конър. Който гледа филма ще разбере!

    ПП Май ще трябва да запомним името и на Клара Ръгарт, защото я очаква голямо бъдеще.

    1. Аз сега го гледам още 30 мин ми остават