Макар част от екипа ни да не успя да „навакса” с „Godless”, харесваме и вярваме в способностите на Джак О’Конъл и особено ни е приятно да го видим в „Trial by Fire” на Едуард Зуик, който освен ангажиран продуцент и сценарист, е и посветен на каузи режисьор.

Trial by Fire” е създаден по действителен случай и разказва за отношенията между осъден на смърт затворник (О’Конъл) и адвокат, която открива недостоверни изводи и нелогични заключения в подредбата на доказателствата при произнасянето на присъдата. Ролята на защитничката на справедливостта е поверена на Лора Дърн и не се съмняваме, че за всички зрители ще е истинско удоволствие да я видим отново в действие.

Нефункционираща правилно съдебна система, тенденциозност в провеждането на разследване, немарливост от страна на следователи, безогледна жестокост от страна на затворническата охрана – кой знае защо всичко това звучи познато във всяко човешко общество, не само щатското. Доста категорично и отблъскващо звучи, когато си затвориш очите и само слушаш диалозите, в които актьорите доказват майсторство в изработване на специфичния тексаски диалект.

Независимо от самоотвержения патос на хюстънската адвокатка, която държи да разкрие истината и смята вече осъдения затворник за „невинен до доказване на противното” поради неправилно интерпретиране на доказателствата, в реалния живот подсъдимият Камерън Тод Уилингам – необразован фен на метал музиката, получава смъртоносна инжекция през февруари 2004 година, а неговият случай се обсъжда във връзка с неправилно интерпретиране на доказателствата още няколко пъти до края на десетилетието…

Ето какво гласи официалният синопсис на „Trial by Fire”:

Това е тексаска история от истинския живот за неочакваната връзка между затворник, осъден на смърт (О’Конъл) и адвокат от Хюстън с две деца (Дърн), която въпреки всички обстоятелства, се бори самоотвержено за неговата свобода. Реалният подсъдим Уилингам е осъден за пожар и убийството на трите си дъщерички – Амбър Луиз на 2 години и двете едногодишни близначки Кармон Даян и Камерън Мари. Майката на децата не е у дома в момента на пожара, децата умират, а бащата оцелява с минимални изгаряния. Прокурорите обвиняват Уилингам в умишлен палеж, за да прикрие факта, че е малтретирал децата… Присъдата е издадена през 1992 година. В продължение на 12 години един неочакван съюзник в лицето на Елизабет Гилбърт се опитва да разкрие проблематичните методи и нелогичните заключения, въз основа на които е изграден целият случай, и се бори със съдебната система на щата в опит да разкрие доказателства, които биха могли да спасят осъдения.

плакат

Режисьор на „Trial by Fire” е Едуард Зуик, по сценарий на Джефри С. Флечър, в чиято основа е едноименна статия на Дейвид Гран от „New Yorker”. Във филма участват Джак О’Конъл, Лора Дърн, Емили Мийд, Джейд Петиджон и Джеф Пери.

След премиерата му в Телюрайд миналата година, „Trial by Fire” ще се появи на екран на 17 май.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *