Стремглаво се приближаваме към премиерната дата на един от най-очакваните телевизионни проекти за тази година – минисериалът по един от любимите ни романи „Параграф 22”. Трейлърите и всички официални кадри изглеждат повече от зашеметяващо и нямаме търпение да го гледаме. Характерната ни циничност и подозрително отношение, които ни идват естествено, когато разбрахме за този проект, изглежда, че ще бъдат опровергани. Сега стискаме всички палци същото да се случи и с планираната екранизация на друг от най-любимите ни романи – „Прекрасният нов свят”.

Научаваме, че се готви 10-епизоден сериал, екранизация на иконичната антиутопия на Олдъс ХъкслиПрекрасният нов свят” („Brave New World“), а в една от основните роли на Джон „Дивака” е кастнат Олдън Еренрайх. Разбира се, никой от нас не брои Еренрайх към любимите си актьори, но въпреки това смятаме, че той има повече потенциал, отколкото му беше дадено да покаже в злощастния „Соло: История от Междузвездни войни”, откъдето е най-голямата му роля засега. Например в „Аве, Цезаре!” на братята Коен успяхме да го видим в една доста обещаваща светлина, така че ни се иска да вярваме, че не сме видели всичко, на което е способен.

Но истината е, че Джон Дивака е само една от трите главни роли в историята на „Прекрасният нов свят” и никога не бихме обърнали гръб на този проект само заради съмненията ни в актьорските способности на Еренрайх. Класическият роман на Хъксли оставя такава неделима следа в съзнанието на всеки читател, че е крайно време да му бъде направена една сериозна, високобюджетна екранизация. Даже се изненадваме, че досега по него има правени само 2 телевизионни филма през 90-те.

Екипът зад камера има доста обещаващи кредити във филмографията си. Шоурънър и основен сценарист ще бъде Дейвид Уийнър, работил по „Homeland”, „Flesh and Bone” и „Fear the Walking Dead”. Партньори в написването ще му бъдат Грант Морисън и Брайън Тейлър, създателите на абсолютно неописуемия и уникален сериал „Happy!.Режисурата на първия епизод ще бъде поета от Оуен Харис, който е режисирал два от любимите ни епизода на „Black Mirror” – „San Junipero” и „Be Right Back”, освен това е един от режисьорите, подбрани от Джордан Пийл, да поемат юздите на дългоочаквания нов „Зоната на здрача”.

Въпреки че се съмняваме, че много хора не знаят, накратко „Прекрасният нов свят” описва бъдещ свят, в който човечеството е достигнало мир и разбирателство, защото по пътя се е отказало от всички емоции, изкуство, значими междучовешки връзки и личното пространство. Всички притъпяват сетивата и емоциите си с наркотика сома и безразборен секс, а думата „майка” е най-грозната обида на света. Главните герои Бернард Маркс и Ленина Краун отиват на екскурзия до екзотичен резерват, където хората живеят, спазвайки остарелите и отхвърлени традиции на сегашната действителност. Там се срещат с Джон Дивака, който говори и разбира света основно през призмата на Шекспир и архаичното си възпитание.

Стискаме всичките палци от този проект да излезе нещо, което дори и малко да заслужава да бъде споменавано, когато се говори за романа, и ще следим развитието с интерес.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *