Вероятно знаете, че си ужасно много си падаме по качествени нискобюджетни фантастики, които впечатляват или със стилна минималистична визия, или с темите, които разглеждат. Поредният подобен проект, на който попадаме и който си отбелязваме да следим отблизо, е шведският „Aniara“, базиран на едноименната поема от 1965 г. на нобеловия лауреат Хари Мартинсон.

Режисьори и сценаристи на „Aniara“ (между другото, името Аниара произлиза от гръцки и означава тъга и отчаяние) са Пела Когерман и Хюго Лиля, а в центъра на историята е космически кораб, превозващ заселници към Марс, който се отклонява сериозно от курса си, причинявайки сътресения сред „консуматорски настроените пътници“, които са принудени да преосмислят мястото си във Вселената.

Вижте един тийзър, пълен трейлър, както и клип от „Aniara“, които дават добра представа какво можем да очакваме от филма като визия и теми.

Тийзър

Трейлър

Клип

https://www.youtube.com/watch?v=rOsft17gyRA

Насилие, секс (еднополова любов), религия (култове)… очевидно филмът има какво да предложи като теми. Дано само те са представени по-задълбочено и хомогенно от тези в „High Life“ на Клер Дени, който не успя да отговори на големите ни очаквания. Другите аналогии, заради социалното структуриране и коментара за консуматорското общество, са със „Snowpiercer“ и „High Rise“ – филми, които харесваме, но от които лично ние има какво още да желаем.

Aniara“ беше представен на няколко фестивала, включително и в Торонто, откъдето отзивите са смесени. Някои хора го възхваляват заради темите му, други го обвиняват в мудност и претенция, което за нас е обещаващо – обичаме, когато мненията за филмите са силно поляризирани. Стискаме палци да се е получил, но ще го гледаме дори и само заради шведския поглед (обожаваме скандинавското кино) към принципно познатите теми и идеи.

плакат ainar-poster-1-20190311

Режисьори и сценаристи на „Aniara“ са Пела Когерман и Хюго Лиля, а в ролите са Емили Йонсон, Арвин Кананиан, Бианка Крузерио, Анели Мартини, Петер Карберг, Ема Бруме и др.

Щатската премиера е на 17 май.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Историята на играта е супер. Има потенциал за много як сай фай хорър. Ще чакам пълен трейлър да видя доколко са го развили