Кралят на бюрека
Кралят на бюрека

Не искаме да звучим като чревоугодници, но обожаваме добрата храна и доброто вино и неслучайно „Кино гурме“ е едно от най-любимите ни събития на София Филм Фест.

Тази година програмата ще ни предложи документалните филми „Кралят на бюрека“ на Орит Ориф Ронел, „Най-добрият сомелиер на света“ на Николас Карерас и „Хаен: Върджин & Екстра“ е на Хосе Луис Лопес Линарес. Традиционната дегустация на вино пък ще е с фокус върху обновената супер успешна серия Quantum на „Домейн Бойар“.

Повече подробности за историята на „Кино гурме“ и филмите и събитията в програмата на течащия в момента 23-ти София Филм Фест, може да откриете в пресъобщението:

Кино ГУРМЕ“ – една от най-привлекателните рубрики на София Филм Фест има вече осемгодишна история

Домейн Бойар“ са верният фестивален партньор, който и през 2019 година гарантира великолепното настроение на зрителите с уникална селекция от филми, съчетани с прекрасни вина

Кино с предизвикателни пътешествия и „опияняващи“ истории – това са най-важните компоненти в традицията, създадена през годините в партньорството между София Филм Фест и „Домейн Бойар“. Заглавията се подбират внимателно, вината – с усет и майсторство, а подходящото съчетание между тези компоненти ражда страхотното кинопреживяване „КИНО ГУРМЕ“, добре познато на публиката в София.

Стартирахме през 2012 година с великите „Отбивки“ на Александър Пейн, „Добра година“ на легендарния Ридли Скот (с Ръсел Кроу и Марийон Котиар), „Един Пиаф: Живот в розово“ на Оливие Даан (за ролята си в който Котиар печели „Оскар“!), „Средиземноморска диета“ на Хоакин Ористрей и увлекателния документален разказ „Мондовино“ на Джонатан Носите.

През 2013 година публиката се срещна с чаровната история „Джули и Джулия“ на Нора Ефрон (с участието на уникалните Мерил Стрийп и Ейми Адамс), „Покана за вечеря“ на Лоран Буник (с Даниел Отьой), класиката на Фатих Акин „Храна за душата“ и документалните разкази на Рудолф Н. МакКлейн – „Влюбени в мерлото / Merlove“ и на Стефано Сардо „Слоу фууд стори / Slow Food Story“.

Селекцията на 2014 година беше изключително богата – трогателният дебют на Ритеш Батра „Кутия за храна“ (с индийските звезди Ирфан Кан и Нимрат Каур), „Хубавата Марта“ на Сандра Нетелбек, „Jadoo“ на Амит Гупта, както и докемунталните „Правете хумус, не война“ на Тревър Греъм, „Кулинарни престъпления“ на Александра Вал, посветен на движението „Slow Food Bulgaria“ и документалната творба на Тонислав Христов „История за храната и душата“, посрещнат с овации и награди на много международни филмови форуми.

2015 изненада приятно зрителите с „Пътуване до Италия“ на Майкъл Уинтърботъм, „Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история“ на Юзо Асахара, екзотичния „Перу знае: Кухнята като социално оръжие“ на Хесус М. Сантос, „Шери и мистерията на „Palo Cortado“ на Хосе Луис Лопес Линарес и прелюбопитния грузински разказ „Люлката на виното“ на Мераб Кокочашвили.

В програмата на „КиноГурме“ през 2016 година бяха включени „Повелителят на кухнята“ на Джон Уелс (със страхотните Брадли Купър и Сиена Милър), класиката „Кой убива великите готвачи на Европа?“ на Тед Кочев, „Готвачи на турне“ на Андреа Гомес, Луис Гонсалес и „ДНК на Перу“ на Ален Фурние.

През 2017 година в специалната селекция намериха място „Андре – гласът на виното“, представен лично от неговия автор Марк Челичеф, „Виното на Приорат“ на Давид Фернандес де Кастро, както и „Чарли и шоколадовата фабрика“ на Тим Бъртън, а също и „На един черпак разстояние“ (с неповторимата Хелън Мирън) на майстора Ласе Халстрьом.

За да продължим със завръщането към сладките изкушения, през 2018 година решихме да покажем отново на голям екран още една творба на Халстрьом – „Шоколад“ (с винаги чаровния Джони Деп и Жулиет Бинош), „Пътят на виното“ на Николас Карерас, „Пекарят“ на Офир Раул Грайзер, „Богините на храната“ на Веран Фредиани и изключително впечатляващия „Звезди Мишлен: Приказки от кухнята“ на Расмус Динесен.

И ето как, 8 години и 34 филма по-късно, дойде време за новите винени и кулинарни предизвикателства на 2019!

За да допълнят уникалната колекция с филми, в програмата на 23-тия София Филм Фест са включени три нови филма. Първият от тях е „Кралят на бюрека“ на Орит Ориф Ронел, която представи лично на публиката своята документална творба на 9 март в кино „Одеон“, 18:30 часа, а втората прожекция на филма е в Културен център Г8 на 10 март от 16:45. Филмът разказва за възхода и падението на Алколомбри – българско семейство пекари, които заминават за Израел малко след основаването на държавата, където създават прочутата си пекарна за бюреци.

Най-добрият сомелиер на света“ е новата документална творба на Николас Карерас, която публиката ще може да види на 20 март в Дома на киното, от 20:30 часа и на 27 март в Културен център Г8 от 20:15. Този документален филм улавя човешкото преживяване по време на надпреварата между най-добрите сомелиери в света, които в рамките на 3 дни трябва да демонстрират резултатите от труда през целия им живот – престижното световно състезание за сомелиери се случва на всеки три години и излъчва най-добрия в света.

Хаен: Върджин & Екстра“ е нов документален филм на посветения в кулинарното майсторство Хосе Луис Лопес Линарес, който ще може да бъде видян на 26 март в Дома на киното от 18:30 часа и на 28 март в Културен център Г8 от 18:15. Разказът е за началото на нашия век, когато в провинция Хаен избухва революция – оказва се, че от най-емблематичния им сорт маслини Пикуал, който исторически винаги е бил подценяван, може да се произвежда най-добрият зехтин екстра върджин в света. Филмът запознава зрителите и със скритата красота на една от най-малко познатите провинции на Испания…

А каква е специалната селекция ВИНА, които „Домейн Бойар“ ще представи на публиката през 2019 година?

Тази година фокусът на дегустациите ще бъде върху вината от обновената супер успешна серия Quantum, която е носител на над 50 от най-престижните световни винени отличия, както и селекция от интересни вина от вносното портфолио на „Домейн Бойар“.

Не пропускайте традицията в съчетаване на стойностно Кино с великолепно Вино в програмата на 23-тия София Филм Фест!

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

#23SofiaIFF

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *