Ако и вие като нас сте почитатели на фолк-хорърите, сигурно е, че сред най-очакваните от вас филми за годината е „Midsommar“ на Ари Астър („Hereditary“), а вероятно (в доста по-малка степен) и „The Wind“ на Ема Тами („Fair Chase“). Сега предлагаме на вниманието ви още едно доста интересно заглавие, което да си отбележите в списъка със задължителни – „Hagazussa“, който на Fantastic Fest през 2017 г. спечели наградата за най-добър филм в категорията „Next Wave Features“.

Бързаме да направим уточнението, че „Hagazussa“ не е нов филм (в случай, че не ви е станало ясно от „2017“ година) и дори вече е излизал на Blu-ray в Германия, но е малък и е възможно да сте го пропуснали. Чак сега той ще получи по-широко разпространение в Щатите – първо по кината, а няколко дни по-късно и на Blu-ray, DVD и VOD, и точно това става повод да му обърнем внимание.

Hagazussa“ е пълнометражен дебют на режисьора и сценарист Лукас Файгелфелд и е описван като „немския отговор на „Вещицата“ със „зашеметяваща атмосфера, примесена с мрачен ужас от началото до края“. Действието се развива през XV в. в австрийската част на Алпите, когато хората живеят в страх от вещици и древна магия. Вижте трейлърите, а след това ще ви предложим и малко повече подробности за сюжета.

Изглежда прекрасно, с наистина „зашеметяваща атмосфера“ и ритъм. Извън видените в трейлъра цитати, не сме проверявали какви са отзивите от фестивалния показ на „Hagazussa“, но не ни и трябва – каквито и да са, имаме твърдо намерение да го гледаме. А фактът, че става дума за европейска продукция (съвсем неслучайно се сетихме за чудесния „November”), допълнително засилва любопитството ни.

Ето и обещания по-подробен синопсис на филма, а след него ще откриете и поредица плакати.

Историята проследява сирачето Албрун (Селина Петер), която става обикновена овчарка, живееща сама… и белязана жена. Вече порасналата Албрун (Александра Квен) се оказва жертва на древни митове и ужасяващо женомразство, тормозена от местните селяни и принудена да пусне на свобода мрака, който напира в нея. Скоро тя предизвиква чума, в сравнение с която човешката жестокост изглежда направо смешна.

Режисьор и сценарист на „Hagazussa“ е Лукас Файгелфелд, а в ролите са Александра Квен, Селина Петер, Клаудия Мартини, Таня Петровски, Хеймон Мария Бътингер и др.

Щатската премиера на филма е на 19 април в кината и на 23 април на Blu-ray, DVD и VOD.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Да се надяваме, че ще е близко до нивото на “Вещицата” и “Ноември”.