100-godini-samota-bg-cover-1-20190311

Ако сте почитатели на истории с така наречения основен сюжет, може би тази новина няма да окаже влияние на емоционалното ви състояние днес. Ако невинаги търсите логиката на едно произведение и сте по-скоро склонни да се насладите на красотата и посланията му, има шанс да се зачетете до края, а привързаността към телевизионните поредици би била само бонус.

След смъртта на Габриел Гарсия Маркес през 2014 г. авторските права върху произведенията му се прехвърлят на неговите наследници. Самият той винаги е отказвал да продаде правата за адаптация на „Сто години самота“ главно заради мнението му, че би било невъзможно подобно произведение да се побере в рамките на съвременната ни представа за филм. Така се смяташе и за творбите на Джордж Р. Р. Мартин, но всички станахме свидетели, какъв може да бъде крайният резултат, ако се намери правилната формула и подходящ подход за реализация на такава адаптация.

Гонсало Гарсия Барча, Габриел Гарсия Маркес, Родриго Гарсия
Гонсало Гарсия Барча, Габриел Гарсия Маркес, Родриго Гарсия

Синовете на Маркес Гонсало Гарсия Барча и Родриго Гарсия са взели решение, че сега е подходящ момент класическото произведение да бъде представено в нова светлина и да придобие отново популярност, възползвайки се от големия интерес към сериали в момента и още повече, положителното приемане на чуждоезични поредици, което се наблюдава напоследък, понеже условието продукцията да бъде испаноезична не е подлежало на преговори. Според наследниците на автора, които ще изразят подкрепата си и като изпълнителни продуценти, само на испански език на произведението е възможно да се отдаде уважението, което заслужава.

Правата за адаптацията са предоставени на видео стрийминг компанията Netflix. Няма информация каква конкретна сума е била необходима, за да се представи историята на рода Буендия на екран, но е възможно инвестицията да си струва. Още повече, като вземем предвид наситеността със събития и разнообразни персонажи, с които наградената с нобелова награда книга е изпълнена, може би екипът ще е ангажиран за повече от един сезон. Припомняме и за постигнатия от Netflix успех с испаноезичната поредица „Narcos“, както и с широкопризнатия „Roma“ на Алфонсо Куарон.

Екранизация на „Сто години самота“ ще предизвика колебания, независимо дали става въпрос за решението изобщо да се снима продукция по произведението, предвид желанието на автора приживе, или дали сложността на магическия реализъм няма да се окаже прекалено висока летва за реализация. При всички положения, редом с вълнението, най-разгорещени ще са дебатите в Колумбия.

100-godini-samota-bg-cover-20190311

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *