Остава малко повече от седмица до връчването на най-скандалните награди „Оскар“ в историята на киното. През последните седмици Американската киноакадемия не спря да изригва с безумни идеи и предложения, посрещнати изключително негативно не само от зрителите, не само от индустрията, но и от самите участници в церемонията. Това от своя страна накара Академията на няколко пъти да преосмисли (или напълно да оттегли) предложенията си, което пък автоматично подрони не само нейния авторитет, но и на всички свързани с организацията на „Оскар“-ите. Преди да минем към основната новина, нека дадем малко предистория…

Всичко започна с предложението на Академията да въведе нова награда за „Най-популярен филм“. Негативният отзвук бе толкова шумен, че само дни след обявяването на новината, Академията реши да „преосмисли“ решението си и да не въвежда въпросната „популярна“ награда… за момента. Впоследствие Кевин Харт бе избран за водещ на „Оскар“-ите и всички знаем как се развиха нещата около него – заради шеги отпреди 10 години, той бе разпнат от медиите, че едва ли не е хомофоб и неподходящ избор, което го накара да отстъпи поста си и до днес никой не посмя да пожелае да го замести, страхувайки се, че някой световнонеизвестен новинар ще успее да изрови някоя кирлива риза и да подрони авторитета на водещия. Притиснати до стената, от Академията обявиха, че тазгодишните награди няма да имат домакин.

kevin-hart-20190217

След това тръгнаха новини по медиите, че телевизията ще наруши традицията си и миналогодишните победители не са поканени да презентират и връчат тазгодишните награди. С това решение Академията за пореден път оцапа гащите и под медийния натиск моментално обявиха, че са си променили мнението по въпроса. В същия момент излязоха слухове, че са поканени само двама от общо петте номинирани кандидата за наградата „Най-добра оригинална песен“ – Лейди Гага за „Shallow” и Кендрик Ламар + SZA за „All The Stars”. Гага и (вероятно) някой от нейния лагер са принудили Академията да позволи на всички номинирани да изпълнят песните си, при което, за пореден път, Академията промени позицията си и се съгласи.

best-picture-fb-20190217

Ако все още не сте получили главоболие и не ви се повръща, то всичкият този багаж ни води до поредната и най-безумна новина от лагера на Академията, която със сигурност ще ви накара да експлодирате. В старанието си да съкратят церемонията от 4 часа на 3, да я превърнат в комерсиализирана PR кампания и да се изложат още повече, Академията излезе с официално изявление, че възнамерява да не показва връчването на наградите в категориите за операторско майсторство, монтаж, грим и прически и късометражен игрален филм, като впоследствие ще има кратък видео монтаж, който ще покаже само победителите и best-of сегменти, които безсрамно ще омаловажат труда на хората, които са успели да вземат заветните статуетки.

Отговорът на кинообществото не закъсня и почти моментално някои от най-големите имена в индустрията публикуваха отворено писмо до Академията с (поредна) молба тя да промени (за пореден път) намеренията си. Ето някои от реакциите в интернет, както и въпросното отворено писмо:

Отворено писмо до Академията за Филмово Изкуство и Науки и
Продуцентите на 91-те Годишни Награди на Академията

В понеделник, 11 февруари, 2019 година, Джон Бейли – президент на Академията за филмово изкуство и науки, обяви, че тазгодишното раздаване на награди „Оскар“ за категориите за операторско майсторство, монтаж, грим и прически и късометражен игрален филм няма да бъдат излъчени на живо, но ще бъдат показани за кратко по време на рекламите. Това решение бе взето с цел да се намали времетраенето на шоуто от четири часа на три. Отзвукът на нашите колеги, заедно с този на лидерите в индустрията показва ясно, че все още не е късно това решение да бъде променено.

Академията е основана през 1927 година с цел да разпознава и награждава майсторството в киноизкуството, да вдъхновява въображението и да подпомогне свързването на света чрез медиума на филмите. За наше огромно съжаление явно сме се отклонили от тази мисия в преследването на идеята да се предостави забавление, вместо да се празнува нашето изкуство и хората, които стоят зад него.

Пренебрегването и принизяването на тези основни кинематографични изкуства до нещо незначително в тазгодишната церемония ще е обида към тези от нас, които са посветили целия си живот и страстта ни към избраната професия.

Режисьорът на шоуто – Глен Уайз – каза, че той ще определи кои „важни емоционални“ моменти от речта на победителите ще бъдат избрани за излъчване по-късно в предаването. Шоуто ще отреже всички останали коментари от презентиращите, както и всякакви други кадри с номинираните, както телевизията сметне за добре.

Откакто е създадена телевизията, излъчваща наградите на Академията, шоуто се е променило с годините, за да бъде свежо, но никога с цел да жертва мисията на Академията. Когато признанието на тези, които са отговорни за създаването на уникално кино, е пренебрегнато от самата институция, чиято мисия е да го предпази, тогава вече не поддържаме духа на обещанието на Академията да празнува киното като колаборативна арт форма. Както казва нашият колега Сет Роугън: „Какъв по-добър начин да отпразнуваш постиженията в киното като не признаеш приноса на хората, чиято работа е буквално да заснемат неща?!“

Подписано от:

ОПЕРАТОРИ
Дион Бийб, Бил Бенет, Роджър Дийкинс, Питър Деминг, Кейлъб Дешанел, Робърт Елсуит, Мауро Фиоре, Грег Фрейзър, Януш Камински, Елън Курас, Ед Лачмън, Робърт Легато, Емануел Любецки, Антъни Дод Мантъл, Шиймъс МакГарви, Крис Менгес, Дан Миндел, Рийд Морано, Рейчъл Морисън, Гийермо Наваро, Федън Папамайкъл, Уоли Фистър, Родриго Прието, Робърт Праймс, Робърт Ричардсън, Линус Сандгрен, Джон Сийл, Нютън Томас Сигел, Виторио Стораро, Джон Тол, Хойт ван Хойтема, Кийс ван Острум, Рой Вагнър

РЕЖИСЬОРИ
Деймиън Шазел, Кари Фукунага, Спайк Джоунз, Анг Лий, Спайк Лий, Ди Рийс, Сет Роугън, Мартин Скорсезе, Куентин Тарантино, Ким Берет, Джуди Бекър, Алън Едуърд Бел, Ерин Бенак, Аврил Бюкс, Консолата Бойл, Марияна Брандън, Александра Бърн, Милена Кононеро, Крис Кордбоулд, Ханк Корвин, Том Крос, Нейтън Кроули, Софи Де Ракоф, Крис Дикенс, Боб Дъкси, Лу Айрих, Данте Ферети, Пол Франклин, Дейна Глуберман, Уилям Голденбърг, Афонсо Гонклейвс, Адам Гоу, Джон Грегъри, Дориан Харис, Джоана Джонстън, Пол Ламбърт, Мери Джо Марки, Джой МакМилън, Елън Мирьойник, Стивън Мирион, Боб Муравски, Джон Отман, Санди Пауъл, Фред Раскин, Татиана С. Риджел, Елизабет Роналдсдотир, Мейес Рубео, Нат Сандърс, Дж. Д. Шлам, Ана Б. Шепърд, Терилин А. Шропшайър, Джоан Собел, Майкъл Троник, Марк Улано, Мартин Уолш, Дейвид Уаско, Били Уебър, Джули Уайз, Майкъл Уилкинсън, Хю Уинбърн, Янти Иейтс, Мери Зофрис

Нямаме идея кои клоуни са инициатори на всичките тези безумни решения, но е очеизвадно, че те трябва да бъдат уволнени моментално и в структурата на Академията да настъпят промени. В стремежа си да бъдат максимално политкоректни, да преследват рейтинги и да омаловажават труда на хора, от които буквално зависи какво гледаме на големия екран, Академията пропадна в много дълбока дупка, от която единственият изход бе да поддаде и за пореден път да промени решението си. Точно ден след публикуването на отвореното писмо, не закъсня и очакваният отговор:

Академията чу и оценява мнението на филмовата гилдия относно презентирането на четирите награди за операторско майсторство, монтаж, грим и прически и късометражен игрален филм. Всички награди на Академията ще бъдат излъчени без прекъсване, в традиционния си формат. Нямаме търпение до неделя, 24 февруари.

Нямаме какво повече да допълним, освен да се надяваме, че церемонията ще мине максимално… гладко… и догодина ще минем без излишни и безумни гафове. Радваме се, че (в крайна сметка) здравият разум надделя над човешката алчност и глупост и ние също чакаме 24 февруари, но без особено голям интерес. А вие?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

  1. Що за тон в този анализ?! Доста неподготвено и самозабравено мнение, без никакво уважение спрямо тая институция.
    Като че ли не ви е ясно, че излъчването на тези награди от десетилетие насам губи необратимо зрители всяка година, независимо какво правят? То е хубаво, че идеализирате изкуството и сте против “алчността”, но продуцентите нямат друг избор, освен да се борят отчаяно за оцеляването на излъчването. Подчертавам “излъчването”, защото това как ще бъде излъчено награждаването не определя стойността на наградите. Има толкова много реномирани церемонии по цял свят, които не се излъчват изобщо. Ако никой не гледа Оскарите (както показва статистиката), могат просто да спрат да ги излъчват, ако ви отърва повече.
    Една от най-големите критики през последните 10год. винаги е била дължината на церемонията. Сега хората се опитвят някакси да съкратят – не, не можело! Ами предложете вие решение! Преди две години вопли от всички страни колко са “бели” Оскарите – не от вас, де, говоря за либералния Холивуд, вас такива финностти не ви занимават висшестоящето българско внимание, напротив, на вас пък били прекалено политкоректни. А също да не забравяме широката и честа критика, че се награждават само студийни филми, които нямат реална връзка с публиката – хората предлагат сега собствена популярна категория: не, подронвало било имиджа… Няма угодия.

    А за Кевин Харт, който “едва ли не” бил хомофоб – доста арогантно изказване, самото то подозрително миришещо на хомофобия, или в най-добрия случай на пълно невежество по ситуацията с Харт.

    И не, не сме получили все още главоболие, защото само понеже една ситуация е сложна и динамична, един средно интелигентен човек не го заболява глава така лесно.

    1. Колега/колежке, нещо си се объркал/а. Никой не изкарва Харт като хомофоб – в текста съвсем ясно се казва, че група индивиди с политическа агенда са го заклеймили като такъв и затова той се е оттеглил. Аз лично нямам нищо против Харт и съм сигурен, че той щеше да направи добро шоу.

    2. Алоооо, пий си хапчетата редовно либерална откачалко.

      Това, че ти се опитваш да неглижираш проблема на Академията по торално малоумен и неграмотен начин и разчиташ всикчи да ти се вържат на пошлите политкорекни приказки сие твой проблем. Хората не са толкова тъпи и няма да ти се вържат.
      проблема, е че налазихте навсякъде за да се опитавате да променята мнението на хората или да го насочвате в определена насока… ама няма да стане.
      Така че върви се гръмни някъде.
      Туки е сайт за кино като кино (добро или лошо) и всички посдледици произлизащи от това, а не за политкоректни простотиии и всеки видиш ли да се съобразява какво да казва и какво не…
      Ясно ли се изразих, коза такава…

      П.С. Кевин Харт да си говори каквото си ще и колкото си ще… и въпреки всичко той си остава един от най готините и забавни пичове-актьори за 21 век… засега. Поне на мен ми екеф да го глвдам във всеки един филм в който участва. За разлика от други ТЪПИ НЕГРИ и ТЪПИ БЕЛИ…

    3. heinrich, ами не, не се изрази ясно ни най-малко, пич, напротив, звучиш като разпенен кръчмар. Разсмя ме, признавам, но иначе нищо не ти се разбира, нито дума дори, от нескопосаните изблици на ярост и от сковаността на собствените ти ограничени писачески способности.
      Ако имаше някакви конкретни аргументи по точките, които изразих, можеше да се върнеш и да се пробваш да се изразиш като човек, но някой да ти избърше първо пяната от устата ти препоръчвам, не би било зле.
      Казам само ¯\_(ツ)_/¯

      А аз между другото виждам и сам много добре що за сайт е тук (мерси, че ме открехна) и мнението ми ако толкова е трън в очите на някого, нека бъде изтрито. Аз квото мога да измъкна от полу глуповатите, полу находчиви псведо статийки и информацийки за киното в сайта, си измъквам и всичко друго у лево. Със сигурност (предполагаемо) мизерният им трафик не е от мен.
      😀

    4. X-Force, объркването е при теб.
      Прочети още веднъж написаното от мен (или два, или три пъти, колкото ти се налага за вникване в смисъла) и ще установиш, ще изказването ме не е в защита на Харт, а в критика на автора, който поради недостатъчна информираност по случая е решил най-арогантно да се извайка, че гадните либерали го изкарали горкия (цитирам) “едва ли не” хомофоб. Видите ли, комедиантът, нещастната жертва.

  2. Колеги, кЕрлива, Умаловажавам, изЛЕзНа.

    Иначе малоумни идеи, да, няма да гледам.

  3. Днес четох гласуването на четири човека от тези които присъждат ОскУрите, двама олигофрена казват че са дали гласа си за “Черната гняс” за най-добър филм. То бива негрофилия, то бива педерастофилия, страшно е и по-страшно ще става!

  4. На мен ми се струва, че го правят само за да си правят ПР и да има “скандали“, с което да си спечелят по-голяма аудитория … Което е повече от жалко, че не знам дали има такава дума, за да се опише. Самият факт, че номинираха Пантерата и няма да има хост, ме кара да мисля така.