На 13 януари ще се проведе традиционният Ден на българското кино

от на 2019-01-09
 

2019

Изключително сме щастливи от факта, че Националният филмов център не ни разпознава като някакво зло, което самоцелно критикува българското кино, а ни приема като задължителна (и принципно полезна) част от родния кинематографичен ландшафт и ни поканиха да сме официален партньор на тяхната дългогодишна инициатива – Ден на българското кино, който по традиция е на 13 януари.

Тази година, в деня, в който българската филмова общност чества своя професионален празник, Националният филмов център в сътрудничество със Столична община и Националния дворец на културата организира прожекции на български филми в пет софийски киносалона – „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“ G8, El, Евросинема, както и във ФКЦ Варна и Lucky Дом на киното – Пловдив.

Сред филмите, които ще могат да бъдат видени на преференциалната цена от 5 лева, са: „Далеч от брега“ на Костадин Бонев, семейният „Смарт Коледа“, боксофис хитовете „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“, носителят на голямата награда „Златна роза“ за 2017 г. „Вездесъщият“ и др.

Повече подробности за Деня на българското кино и дейността на Националния филмов център ще откриете в официалното прессъобщение по-долу, а веднага след него може да видите и програмата на събитието.

13 ЯНУАРИ – ДЕН НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

2019 година започва оптимистично за българското кино, което през 2018 година спечели множество международни награди и участия в конкурсни програми, както и сърцата на българските зрители. Филмът „Ага“ на Милко Лазаров беше селектиран да закрие 68-ото издание на Берлинале и спечели голямата награда „Златна роза“ във Варна. Копродукцията с българско участие „Не ме докосвай“ на Адина Пинтилие получи „Златна мечка“ в Берлин, а копродукцията „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната програма на фестивала в Кан. „Ирина“ на Надежда Косева беше селектиран във Варшава и спечели множество отличия. Новият документален филм на Тонислав Христов „Тайният живот на Вера“ ще се състезава в престижния конкурс на фестивала в Сънданс.

През 2018 година Законът за филмовата индустрия беше адаптиран към Европейските изисквания, беше възстановено финансирането на български филми чрез Национален филмов център и бюджетът за кинопроизводство за 2019 беше увеличен за пръв път от шест години насам с два милиона лева.

От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари българската филмова общност чества своя професионален празник.* В чест на този празник Националният филмов център в сътрудничество със Столична община и Националния дворец на културата организира прожекции на български филми в пет софийски киносалона – „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“ G8, El, Евросинема, както и във ФКЦ Варна и Lucky Дом на киното – Пловдив. Зрителите ще имат възможност да видят новия филм на Костадин Бонев „Далеч от брега“, семейния „Смарт Коледа“, боксофис хитовете „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“, носителя на голямата награда „Златна роза“ за 2017 г. „Вездесъщият“ и много други.

Билетите ще са на специалната цена от 5 лв.

В зала 6 на НДК прожекциите ще бъдат последвани от коктейл, организиран от Националният филмов център, Столична община и Националният дворец на културата.

Медийни партньори на събитието са БНТ, NOVA, operationkino.net, kinoto.bg.
_____________________________

*(Обявен с постановление на министерски съвет от 27 декември 2005)

Празнична програма по кина Poster 13.01.2019

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте