Познаваме Чиуетел Еджиофор като силен в поддържащите роли, в „Serenity“, „Децата на хората“, „Марсианецът“, „Доктор Стрейндж“, „Dancing on the Edge“ и най-вече „12 години робство“, където изпълнението му бе удостоено с награда BAFTA и номинация за „Оскар“. Натрупаният опит явно се оказва и стимул да се заеме с по-мащабен личен проект, този път като режисьор на екранизацията по „The Boy Who Harnessed the Wind“.

Едноименният роман (публикуван през 2009 г.) е написан от Уилям Камкуамба и разказваща личните му преживявания в родната Малауи – страна, където магията е на почит, а модерната наука е мистерия. Фокус в произведението му е стремежът да осигури по-добър живот на семейството си и общността, като използва стари части за направата на вятърна мелница, чрез която да осигури електричество и вода за селото си.

The Boy Who Harnessed the Wind“ дебютира този уикенд на фестивала Сънданс, а Netflix разпространиха официалния трейлър на филма. Вижте го, а веднага след това ще откриете допълнителни подробности за историята.

В ролята на Уилям Камкуамба влиза младият актьор Максуел Симба, за когото това е дебют. Уилям е само на тринадесет години и е първият в семейството си, които има възможността да се обучава в гимназия. Ситуацията обаче драстично се променя, когато семейството му повече не може да си позволи годишната такса за образование, заради променената климатична обстановка, сушата и следователно недостига на храна. Налага се да пренебрегне желанията си, за да помага в опитите за изхранване на семейството. Опити, които са напразни, предвид липсата на вода, и той добре разбира това. Разбира също и, че традиционните молебени за дъжд са безсмислени и напразни.

Макар ситуацията да изглежда безнадеждна, а безсилието да се отразява негативно на всички около него, Уилям се връща в библиотеката и намира решение, което би помогнало. В малка книжка за употребата на електричеството е отговорът на проблема.

Така започва едно емоционално пътуване на баща и син, през пренебрежението на съседите до решимостта с малко подкрепа един към друг да построят със стари тракторни и велосипедни части и непотребен метал вятърна мелница, която да генерира достатъчно енергия за захранването на четири лампи. Това е само началото. Следва построяването на втора, по-голяма мелница, която е възможно да бъде използвана като сонда за добиване на вода и да реши проблемите на семейството, което в случая ще означава да ги спаси от глада.

The Boy Who Harnessed the Wind“ ще засегне належащи въпроси. Влиянието на климатичните промени и важното място на модерното образование в ежедневието и в бъдеще, а мотивът за малка положителна идея с голям променящ резултат за по-добър живот на цяла общност не би могъл да бъде друг освен вдъхновяващ.

the-boy-who-harnessed-the-wind-img-01-20190128 плакат

Премиерата на „The Boy Who Harnessed the Wind“ е предвидена за 1-ви март тази година, като филмът ще може да бъде гледан на платформата Netflix и избрани киносалони.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Намирам някои опирни точки с Beasts of the Southern Wild, който ми скри шапката преди няколко години. Млад дебют на дете/актьор, проблемна социална, може би екологична и демографска обстановка, връзка с баща-дете. Този изглежда обаче много по-конвенционален, и какъв е тоя трейлър с таз епична музика 😀 (толкова да не се връзва). Харесвам Чуетел, като актьор дано се справи и като режисьор.

    1. Точно тука Чиуетел Еджиофор нема ник’къв шанс! ??