o80hamnzbn-Folklore

Ако сте посещавали сайта ни повече от веднъж, вече трябва да ви е станало ясно, че обожаваме филмови или телевизионни антологии особено ако става дума за любимите ни жанрове фантастика и хорър (не връщаме и други). Тоест, в момента сме ужасно щастливи, защото живеем във времена, в които този тип проекти са във възход и отвсякъде (доста често, напълно изненадващо и без да сме чували нищо) изникват интересни неща. А поредният пример в тази посока е „Folklore“ на HBO Asia, чийто първи трейлър се появи сякаш от нищото.

С две думи „Folklore“ е антология от шест части, в която всеки епизод се развива в различна азиатска страна – Индонезия, Япония, Корея, Малайзия, Сингапур и Тайланд – и ще бъде вдъхновен от техния фолклор и митология, включващ различни свръхестествени елементи и окултни практики. Също така, всеки епизод ще бъде с различен режисьор и творчески екип и ще бъде на езика на държавата, в която се развива действието.

Обожаваме страшни истории и винаги се радваме, когато има намесени страховити фолклорни елементи, които им придават съвсем различен привкус и дълбочина. Още повече тези истории идват от (в голяма степен) непознати за нас култури, при това от държави, отговорни за едни от най-интересните попълнения в жанра през последните години (а и като цяло), и няма как да не сме развълнувани. Както се казва, на хартия „Folklore“ звучи страхотно, как обаче изглежда като реализация? Вижте.

Радваме се, че „Folklore“ изглежда също толкова добре, колкото звучи като „premise“. Това е още един проект, който сякаш е правен специално за нас и който не бихме пропуснали за нищо на света. А най-хубавото е, че няма да чакаме, за да му се насладим, защото епизодите вече са налични на HBO GO. Ето и малко подробности за отделните епизоди:

A Mother’s Love“ (Индонезия) – реж. Джоко Анвар
Самотна майка и невръстният ѝ син откриват група мръсни и недохранени деца да живеят на тавана на имението им. Спасявайки ги и връщайки ги на семействата им, без да осъзнават те откъсват децата от тяхната майка осиновителка – свръхестественото същество Уеуе Гомбел, с което отприщват отмъстителния ѝ гняв.

Tatami“ (Япония) – реж. Такуми Сайтох
Писател криминалист се връща у дома за погребението на баща си и започва да получава постоянни проблясъци на сцени от детството си. Той открива тайна врата в къщата, която води към стая, в която се крие ужасяваща тайна от миналото на семейството му.

Nobody“ (Сингапур) – реж. Ерик Кхо
Призрак-вампир, познат като Понтианак, е събуден, когато майстор и строителен работник опитват да заровят тялото на мъртво момиче, вместо да я изгорят. Серия злощастни събития започват да се случват на строителната площадка.

Pob“ (Тайланд) – реж. Пен-Ек Ратанараунг
Журналист се среща с Поб – тайландски призрак, който си признава за убийство. Най-накрая намерил довереник, Поб обяснява как се е случило убийството и моли историята му да бъде публикувана. Журналистът отказва и двамата сключват сделка за цял живот.

Toyol“ (Малайзия) – реж. Хо Юханг
Депутат от рибарско градче се обръща към мистериозна жена с шамански способности, за да получи помощ за спасяването на града от тежка икономическа ситуация. Тя оправя всичко и скоро двамата стават любовници. Жената обаче крие тъмна тайна, която заплашва да разруши живота му.

Mongdal“ (Корея) – реж. И Санг У
Майка се опитва да тушира настроенията и желанията на своя психопатичен син. Когато в града се появява ново момиче, синът моментално е запленен от нея и решен да я спечели на всяка цена, дори и против волята ѝ. Когато нещата вземат трагичен обрат, майката ще направи всичко, за да е щастливо детето ѝ. Дори това да означава да му намери годеница за отвъдното.

За финал вижте тийзър на епизода „A Mother’s Love“, както и чудесния плакат на сериала.

folklore-pob-still-1-cr-res

folklore-b

Антологията „Folklore“ вече може да бъде гледана на HBO GO.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *