рейчъл зиглър
Рейчъл Зиглър

Съвсем излишно е да обръщаме внимание на факта, че от самото си създаване „Уестсайдска история” („West Side Story”) винаги е била култова творба в свръх-специфичния и безкрайно любим жанр „мюзикъл”. Първоначалната идея е много различна от финалния резултат и се ражда в главите на Джеръм Робинс, Артър Лоренц и Ленард Бърнстейн още през 1947 година, но са нужни 10 години и леко преустройство в авторския екип с присъединяването на Стивън Зондхайм като автор на стиховете, за да се стигне до първата постановка на сцена на „West Side Story” – преди да стъпи на Бродуей, спектакълът се играе пробно във Вашингтон и Филаделфия.

Всички сме наясно, че в основата на драматичния сюжет е вечният Шекспир с неговите Ромео и Жулиета – в префасонирана любовна история с пуерторикански привкус, която се случва в средата на 50-те години из улиците на Ню Йорк. Именно Джеръм Робинс създава, организира, режисира и прави хореографията на бродуейския спектакъл, номиниран за шест награди „Тони” от които печели две – за сценография и хореография. Четири години по-късно се появява прочутата филмова адаптация, режисирана от Робърт Уайз и Робинс, в която главните роли са поверени на Натали Ууд, Ричард Беймър (а не Елвис, както първоначално са искали авторите!), Рита Морено, Ръс Тъмблин и носителя на „Оскар” и „Златен Глобус” за поддържаща роля Джордж Шакирис (в ролята на красавеца Бернардо, брат на влюбената Мария). И ето – 62 години по-късно не друг, а именно Стивън Спилбърг работи сериозно вече няколко месеца върху идеята да „възроди” иконичния мюзикъл в нова, съвременна версия.

Вече споменахме, че за ролята на Тони (объркания, добронамерен любовник, както го познаваме от оригиналния филм) има избран актьор – и това е Ансел Елгорт. Нека да действа момчето, да се пробва – и без това неговият бъдещ персонаж винаги ни е бил леко досаден и безразличен! А сега вече стигаме и до същинската част на информационния повод за това обяснение в любов към мюзикълите – вече има избрано момиче, което ще влезе в ролята на Мария.

Рейчъл Зиглър е на 17 години и все още не е завършила училище, но ще има шанса да работи с легендата Спилбърг по подготвяния римейк на „Уестсайдска история”. Предлагаме ви да чуете откъс от неин „кавър” на „Shallow” – страхотевичната песен на Лейди Гага от „Роди се звезда”.

Според Deadline пред Спилбърг и екипа му са минали на кастинг над 30 000 души (и напомнят, че за младия Хан Соло на кастинг са се явили „само” 3 000 души, то затова сигурно резултатите – и изборът, и филмът – са такива непоносими недоразумения…). Любопитна подробност е, че за ролята на Мария през 1961 година Натали Ууд е била повече от перфектна и желана, но музикалните откъси с нея са дублирани с гласа на Марни Никсън. В случая със Зиглър няма да има нужда от подобна „намеса” – убедени сме, че Спилбърг знае какво ТОЧНО е нужно за този филм! И ето кои са другите актьори, избрани да участват в „заверата”:

ариана дебос
Ариана ДеБос

Ариана ДеБос, позната като състезател в „So You Think You Can Dance”, като участник в оригиналния екип на „Hamilton” на сцена и като изпълнител в „Summer: The Donna Summer Musical” (като за ролята си получава номинация за „Тони”) ще е „горещата” девойка, на която се пада честта да пресъздаде образа на Анита (за тази роля Рита Морено получава „Оскар”!). На Дейвид Алварез, носител на „Тони” за работата си в „Billy Elliott: The Musical”, Спилбърг ще повери любимия ни Бернардо – братът на Мария и главатар на бандата „The Sharks”, а като един от аверите в бандата на име Чино ще видим и Джош Андре Ривера („Hamilton”). Общо взето се очертава миловидна тийнейджърска конфигурация, която не провокира сериозен интерес, но си остава гъделичкащото любопитство ще успее ли Спилбърг да достигне нивото на класиката?!

Очаква се снимките да започнат през лятото на 2019. Съвсем неслучайно Тони Къшнър („Мюнхен”, „Линкълн”) отговаря за сценария, като адаптацията ще бъде по оригиналния бродуейски мюзикъл. След като Спилбърг е начело на екипа, със сигурност резултатът ще предизвика безброй възклицания, но ние невинно ще напомним, че филмът от 1961 година е бил номиниран за 11 награди „Оскар” и е спебелил 10 от тях, при това във времена, когато тези отличия са имали… по-различна и сериозна стойност. Да видим какво ще ни поднесе бъдещето…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *