the-aspern-papers-20190103

В света на литературата съществуват творби, които са благодатни за екранизации и/или постановки по сюжетите, които пресъздават. Сред тях е новелата „The Aspern Papers” („Архивът на Аспърн”), написана от американския майстор на словото Хенри Джеймс, публикувана за първи път в изданията от март до май на списанието „The Atlantic Monthly” 1888 година, а по-късно същата година издадена и като книга в Лондон и Ню Йорк. По драматичната история за стремежа на един млад писател да се добере до тайнствени писма, оставени от прочут поет на възрастна вече негова любовница, отдавна са се правили различни драматизации – сто години след издаването на книгата дори е поставена опера с този сюжет.

Любопитно е, че през 1984 година на лондонска сцена се играе едноименна пиеса по творбата на Джеймс, в която Ванеса Редгрейв участва в ролята на племенницата на възрастната дама и получава наградата „Оливие” за най-добра актриса (за първи път новелата е адаптирана за сцена от легендарния баща на Ванеса – Майкъл Редгрейв през 1959 година, като самият той участва в глевната роля). И ето, че идва време в една от следващите визуални адаптации на същата история да се включи отново непреходната Редгрейв – този път в ролята на съхранителката на съкровените писма, която вече е в преклонна възраст…

Независимата романтична драма „The Aspern Papers”, в която главните роли са поверени на великолепната Редгрейв, нейната дъщеря Джоули Ричардсън (тя е племенницата „под обстрел”) и талантливия Джонатан Рис Майърс (който очевидно не прави най-добрите избори на роли, за да стимулира особено актьорската си кариера под светлините на световната сцена…), е показана премиерно в програмата на филмовия фестивал във Венеция. Това е сериозен успех за режисьора – французина Жулиен Ланде, 37-годишен актьор, продуцент и модел, който до момента е режисирал клипове и късометражни проекти, а дебютният му пълнометражен филм е показан в програмата на Венеция във връзка с връчването на наградата „Златен Лъв” за принос към света на киното на уникалната Редгрейв, която на 30 януари ще празнува своя 82-ри рожден ден.

The Aspern Papers” е адаптация на едноименната творба на Хенри Джеймс от 1888 година – историята се случва в края на XIX век и разказва за един амбициозен американски издател, който е обсебен от поета Джефри Аспърн, творил по време на късния романтизъм. Решен да се добере до писмата, които Джефри изпраща на своята любовница и муза Джулиана, издателят пристига във Венеция, за да се срещне с подозрителната възрастна дама, която обитава внушителен, ала сериозно порутен и занемарен дворец, заедно със скромната си, тиха племенница. Младият авантюрист се представя под чуждо име и скрива истинските си намерения, като започва да ухажва по-младата жена – надява се, че това може да му помогне да се добере до заветните писма, но… в един момент тя му поставя доста дръзко условие. И тайната, която съдържат писмата, може да си остане изгубена завинаги…

плакат

Сценарият на новата филмова екранизация „The Aspern Papers” е дело на Джин  Павънс, режисьора Ланде и Хана Буя, а изпълнителен продуцент е носителя на „Оскар” Джеймс Айвъри. Филмът е копродукция между Великобритания и Германия, а в актьорския екип са още Попи Делевин, Луис Робинс, Джон Кортаджарина и Морган Полански. Очаква се Cohen Media Group да стартира разпространението на тази класическа романтична драма, очевидно и изпълнена в класически стил, в избрани киносалони на САЩ от днес, 11 януари 2019 година.

Би ни било любопитно дали ще успее да събере достоен боксофис – най-малкото заради легендарната Ванеса Редгрейв!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *