321137
,,Тайната съставка‘‘

От 21 до 27 януари, във филмотечно кино „Одеон“ ще се проведе Седмица на македонското кино, в рамките на която ще бъдат показани 13 от най-добрите и успешни игрални филма, произведени в Македония през последните няколко години. Това е идеален повод и начин да си сверим кино часовниците с нашата съседка и да се убедим, че традиционните ни мрънкания (най-вече за липса на пари) са просто безпочвени извинения за липса на нещо много по-важно, което няма да назоваваме, защото вие сами ще се сетите какво е.

Повече подробности за събитието и филмите от програмата ще научите в официалното прессъобщение:

Българската национална филмотека и Кинотеката на Македония, със съдействието на Културно-информационния център на Република Македония в София представят 13 игрални македонски филма във филмотечно кино ,,Одеон‘‘.

Програмата се открива на 21. 01. 2019 (понеделник) в 18.30 ч. с фестивалната сензация ,,Тайната съставка‘‘ (2018, реж Гьорче Ставрески), а закриването на програмата е жест на уважение към един от класиците на македонското кино –  Столе Попов с неговия филм ,,Gypsy Magic‘‘ от 1997. Програмата ще предложи още три пълнометражни филма от най-новото македонско кино: ,,Когато денят нямаше име‘‘ (2017, реж. Теона Митевска), ,,Завръщане‘‘ (2017, реж. Кастриот Абдули) и ,,Амок‘‘ (2016, реж. Вардан Тозия).

Късометражните програми са разделени в два блока по 4 филма и ще бъдат прожектирани в сряда (23 януари) и четвъртък (24 януари). Прожекциите през седмицата са от 18.00 ч., а през уикенда в 17.00 ч. По думите на македонския киновед Стоян Синадинов ,,повечето от младите автори на късометражните игрални филми вече са участвали в различни международни платформи за развитие на та­ланти. Техните режисьорски ръкописи, макар и все още в развитие, са в унисон с модерните тенденции. Марко Гьокович с ,,Еклер‘‘ (2016), Радован Петрович с ,,Долорес‘‘ (2017), Горан Столевски с ,,Погледни към нея‘‘ (2017), Ана Якимска с ,,Децата ще дойдат‘‘ (2017), Георги Ун­ковски с ,,Пепи и Муто‘‘ (2015), Мария Апцевска с ,,Амби‘‘ (2017), Дина Дума с ,,Те дойдоха от центъра на земята‘‘ (2017) и Андрей Волкашин с ,,Колитба‘‘ – са имената в кръстослови­цата с бъдещето на македонското кино.‘‘

Седмицата на македонското кино се провежда за втори път в София от филмовите архиви на двете страни. Първата размяна на гостувания се осъществява през 1998 в Скопие и през 2001 в София. През февруари 2018 Кинотеката на Македония, със съдействието на Българската национална филмотека, организира Месец на българския филм, в който бяха показани 6 нови и 2 класически български игрални филма. И както казва директорът на Кинотеката на Македония Владимир Ангелов: ,,Нашите две институции – Кинотеката на Ма­кедония и Българската национална филмотека – си сътрудничат и са в приятелски отношения много преди да станат факт актуалните двустранни до­говори за добросъседство и приятелство. По редица поводи сме обменяли филми, панорами, гостувания, публикували сме изследвания в областта на филмова­та теория и за отделни филми.‘‘

Цените на редовните билети са 6 лв., а намалените са по 4 лв. Специално за цялата панорама филмотечно кино ,,Одеон‘‘ предлага редовен абонамент за седемте прожекции, който е на цена от 30 лв. Намаленият абонамент е 15 лв.

Poster Sedmica na makedonskoto kino

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *