-woman-at-war_st_4_jpg_sd-high

Заради забележителната си природа Исландия нерядко е декор за заснемането на различни филми, но не са често срещани продукциите, при които страната и случващото се в нея, както и актуални политически проблеми от територията ѝ, са във фокуса на действието. За повечето хора Исландия се свързва основно с Bjork, а ако сте се интересували малко повече, вероятно сте научили, че там живеят тъпоклюните кайри, които са възможно най-сладурските същества на планетата, и след като сте разбрали, че хората там се хранят с тях, сте преосмислили плановете си за екскурзия и вече се вълнувате само от киното, което правят.

В зараждащата се вълна на съпротива срещу големите замърсители на околната среда през изминалата година именно Исландия представи историята на една жена, която, в стремежа си за екологична справедливост, се изправя сама срещу проблема. Дебютиралия на фестивала в Кан „Жена на война“ („Women at War“ / „Kona fer í stríð“) проследява Халла – жена на средна възраст, със спокойна професия на хоров диригент, афинитет към Тай Чи тренировките и много интересна мисия да саботира алуминиевата индустрия в страната си. Официалният трейлър на филма успява да улови идеята, че Земята загива, а ние правим прекалено малко, за да я спасим, докато индустриализацията прави прекалено много, за да я съсипе, а откриващата сцена, където Халла сама успява да прекъсне трафопост, лесно ни убеждава, че дамата съвсем няма да си поплюва. Вижте:

Ако смятате, че за саундтрак на филма много ще се вписват Beastie Boys, не сте единствени, но пък и етно ритмите прилягат доста на хумористичната гледна точка. Зад рутината на тихия социален живот, който води, Халла преминава от дребен вандализъм срещу големите предприятия до смело организиран индустриален саботаж, като успява да спре преговорите между исландското правителство и корпорация, стремяща се към изграждане на нова фабрика за претопяване на алуминий. Заради действията си тя става известна в обществото като „жената от планината“ и успява да възпламени искра у много от съгражданите си. Когато е най-изпълнена с решителност и мотивация за следващите си големи операции, Халла получава неочаквано съобщение, че дългогодишните ѝ опити да стане осиновител са на път да се осъществят. Заявлението ѝ е било прието и в Украйна я чака малко момиченце. Докато се подготвя да изпълни мечтата си да стане майка, тя не забравя мисията си и решава да подготви последна мащабна атака, за да се справи с алуминиевата промишленост.

Жена на война“ е съвместна продукция между Исландия, Франция и Украйна. С режисурата се е заел актьорът и режисьор Бенедикт Ерлингсон. Той влезе в полезрението на критиката още през 2013 г. с романтичната драма с комичен елемент „Of Horses And Men“. В ролята на Халла ще видим актрисата Халдора Гейрхардсдотир. Справянето с тази предизвикателна не само откъм физическа подготовка роля ѝ спечелва две награди за най-добра актриса – от фестивала за ново кино в Монреал и международния фестивал във Валадолид, Испания. Филмът спечели и наградата „Лукс“, връчвана от Европейския парламент.

woman-at-war-hello-02

На фона на успехите на оригиналната исландска продукция, през декември ви информирахме, че Джоди Фостър е силно впечатлена от филма и е решена да се заеме с продуцирането, режисурата и главната роля в англоезичен негов римейк. Тук има кратка пауза, в която си поемаме отново дълбоко дъх, за да запазим максимална обективност. Да, идеите на еко-активистите ще стават все по-популярни и, надяваме се, незастрашаващи човешки животи. Да, силен женски персонаж, неотклоняващ се от най-характерното за пола си – да се погрижи за продължаването на рода, като полага грижи и влага време и любов за отглеждането на дете, докато същевременно не пренебрегва лична своя житейска мисия, винаги ще бъде подкрепян за изява на голям екран. Да, планетата в момента има крещяща нужда от миротворци, пазители и хора, които реално ги е грижа и правят нещо по въпроса, обаче нека поне изчакаме да се изпродадат билетите за оригинала, преди да почваме планове за римейк. Нека отдадем на едно произведение заслуженото, преди да пресметнем колко ще е ползата от него за нас.

Все пак се стремим да не обричаме предварително продукциите, преди да ги видим завършени, особено когато зад тях застават имена, заслужили уважение. В случая главната промяна, планирана от Фостър за римейка, е локацията. Виждането е снимките да се осъществят в района на американския запад, като за момента няма информация за започването на процеса и ориентировъчна премиерна дата. Последно Фостър застана на режисьорското място за епизода „Arkangel“ от поредицата „Black Mirror“ преди повече от година.

Оставяме ви с постера на оригиналния „Жена на война“, който можеше да бъде гледан у нас по време на традиционните „Филмови дни Лукс“ през декември, а се надяваме скоро да можем да го видим отново. От 1 март филмът ще бъде разпространен и на територията на САЩ.

bojevnica-10_w1080

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *