От днес, седмица преди да се появи в платформата на Netflix, тръгва в избрани киносалони подготвяната от режисьорката Сузане Биер и сценариста Ерик Хайзърър едноименна адаптация на постапокалиптичния роман „Кутия за птици” („Bird Box”) на Джош Малерман. По този повод стрийминг гигантът разпространи нов трейлър на филма, който залага доста повече на екшъна и визуалната презентация, отколкото на психологическия ужас, сякаш за да ни убеди, че предвожданият от Сандра Бълок трилър си заслужава да бъде видян на голям екран.

Трейлърът също така идва в идеален момент за тези, които за първи път ще се сблъскат с „Кутия за птици”, защото ако им е харесало видяното в рекламата, ще могат да скокнат до вървящия в момента „Коледен панаир на книгата 2018“ и да си вземат чудесния роман на Малерман с намаление.

Припомняме, че действието на „Кутия за птици” се развива в близко бъдеще, в което Земята е поразенa от ужасяваща, неизвестна и безплътна сила, която кара човечеството да затвори очи – всеки, които погледне навън дори за един-единствен миг, умът му моментално бива поразен и той изпада в самоубийствена и неконтролируема ярост. В този свят, в който един поглед може да коства живота ти, една майка трябва да осигури оцеляването на двете си деца, като ги отведе на опасно пътешествие в неизвестното…

Очакванията ни за „Кутия за птици” не са големи, но със сигурност очакваме по-голяма дълбочина на историята и героите от това, което виждаме в трейлъра. Надеждите ни за това се крепят най-вече на Сузане Биер и Ерик Хайзърър, които са наистина талантливи творци. Стискаме палци.

За финал отново прилагаме официалния синопсис на българското издание на „Кутия за птици” (дело на чудесното издателство „Deja Book”) и припомняме, че подробни ревюта на романа ще откриете в блога на нашия „Изумен” автор Мартин Касабов, както и при много добрите ни приятели от „Книголандия” и „Аз чета”.

Случи се изведнъж. Никой не беше подготвен. Внезапно дори един поглед навън обричаше човек на жестока смърт. Там имаше нещо непонятно, нещо безплътно – то моментално поразява ума и провокира самоубийствена ярост. Хората трябваше да затворят очи, за да оцелеят. Ала преди това да се случи, загинаха милиарди… И настана тишина, нарушавана само от птичите песни.

Малори е сред оцелелите. Живее в укрепена къща с Момчето и Момичето. Учи ги да живеят без зрение. Подготвя ги за деня, когато ще напуснат убежището си. Тя излиза навън само за да налива вода от кладенеца в двора. Винаги е със завързани очи, винаги се спъва в неравната почва около него. Наблизо тече река. Там чака лодката – последната надежда. Дошло е времето да тръгнат. Със завързани очи. Престои им опасно пътешествие в свят, в който един поглед може да ти коства живота…“

Кутия за птици” е сензационният дебют на Джош Малерман, който вече покорява читателите по света. Книгата е сравнявана с „Пътят” на Кормак Маккарти с умелото изследване на човешката психика сред апокалиптични събития, тя дълбае из човешките умове и души, на които е отказан достъп до основното ни сетиво – очите.

плакат

Режисьор на „Кутия за птици” („Bird Box”) е Сузане Биер („Братя”, „След сватбата”, „The Night Manager”), а сценарият е на Ерик Хайзърър („Първи контакт”), по романа на Джош Малерман. В ролите са Сандра Бълок, Сара Полсън, Треванте Роудс, Джаки Уийвър, Роза Салазар, Даниел Макдоналд, Колсън Бейкър, Том Холандър, Лил Рел Хоуъри, Б. Д. Уонг, Джон Малкович и др.

Филмът ще може да бъде видян от днес, 13 декември, в ограничен брой киносалони в Ню Йорк, Лос Анджелис и Лондон, а от 21 декември ще дебютира в целия свят по Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *