Още не е приключила годината, в която „Жена на война” („Woman at War”) на Бенедикт Ерлингсон се появи на екран – и вече има планове за английски римейк на исландската драматична история, в която умело са преплетени екологични послания. Премиерата на филма беше в програмата на Кан през май, където получи награда за сценария си в секцията „Седмица на критиката”. Представен на много фестивали в различни краища на света, „Жена на война” получи преди месец и престижната награда „Лукс“ на Европейския парламент, чрез която всяка година се подпомага разпространението на трите номинирани филма във всички европейски държави, на всички европейски езици.

В случая с Щатите субтитрите са по-скоро пречка, отколкото възможност – и самата Джоди Фостър е решила да застане зад каузата да предаде важните послания на филма на Ерлингсон в англоезична версия на неговия филм, режисирана от нея и в която самата тя ще участва.

Главната роля в „Жена на война” е поверена на Халдора Гейрхардсдотир, която влиза в образа на учителка по музика с тайнствено алтер-его – в „свободното си време” тя саботира местната алуминиева индустрия, която застрашава екологичното равновесие в родния й край в Исландия. И когато получава известие, че молбата за осиновяване е одобрена, и малко момиченце я чака в Украйна, активистката организира един последен поход срещу системата…

woman at war
„Жена на война” („Woman at War”)

Според думите на Фостър пред Deadline, филмът на исландския режисьор я е „развълнувал безкрайно много” – героинята е „истински воин за каузата на земята, една силна жена, която рискува всичко в името на една правдива кауза”. За актрисата са привлекателни „дръзкото, увлекателно съчетание между хумор и емоции”, а нейната цел е да премести мястото на действието от Исландия в американския запад.

Не се съмняваме, че Фостър ще успее да пресъздаде всичко, което я е вдъхновило в оригинала на Бенедикт Ерлингсон, който пише сценария на „Жена на война” заедно с Олафур Егилсон, а също и продуцира филма, заедно с Мариане Слот и Карине Леблан. Компанията на Джоди Фостър Egg Pictures ще застане зад римейка, заедно с исландската компания Slot Machine.

Оригиналния филм „Жена на война” е исланското предложение за номинациите за чуждоезичен Оскар и вече беше представен на голям екран в София в рамките на традиционните Филмови дни Лукс в началото на декември, организирани от Информационното бюро на Европейския парламент в България – в момента продължават прожекциите в няколко града извън столицата, а последната прожекция на филма предстои днес, 12 декември – в „Синема Сити” – Бургас.

https://www.youtube.com/watch?v=TFxz4oNfBV0

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *