the dawn wall
The Dawn Wall

Ако си мислите, че с края на Киномания приключва и филмовото пиршество на софийските киноманиаци, то дълбоко сте се объркали! Защо? Защото между 3 и 5 декември в Аула “Максима” на УАСГ, ще се проведе едно събитие, което не се нуждае от представяне – 14-тият фестивал за приключения и екстремен начин на живот „Дни на предизвикателствата“ вече обяви своята традиционна киноселекция по темата, която тази година е по-апетитна отвсякога! Непристъпни хребети, очарователни фрийрайдърки, истински рицари, спиращи дъха природни пейзажи и смразяващи жилите подвизи ще предложи специалната филмова селекция на обичания от всички фенове на екстремното и пътешествията фенове форум.

Ето и шест от топ заглавията, които за нищо на света не бива да пропускате. Приятно гледане!

The Dawn Wall (световна премиера)

Запознайте се с Томи Калдуел. Само на 22, “Чудото на катеренето”, както е известен в света на екстремното американския алпинист, е заловен като заложник от бунтовници в Киргизстан. Той успява да се освободи, но скоро след това загубва показалеца си при злополука. След като и бракът му се разпада, Томи търси изход от болката като се фиксира върху най-голямата си, невероятна на пръв поглед  цел – свободното изкачване на „Thе Dawn Wall“, привидно невъзможна за превземане, висока 3000 фута гладка гранитна скала в Националния парк Йосемити, Калифорния.

Калдуел е буквално обсебен от идеята  –  с години систематично проучва непристъпния хребет и опитва възможни линии, които да го изведат до немислимия до този момент успех. Цели 7 лета изминават, докато заедно със своя партньор Кевин Йоргесън Томи най-после е близо до успеха. След 19 дни живот на вертикалната скала, двамата правят първото историческо изкачване на Еl Cap на 14 януари 2015 г.

На 14-тите Дни на предизвикателствата „Thе Dawn Wall“ ще бъде представен за първи път в България като част от световната премиерна вълна тази есен, под режисурата на един  от един от най-уважаваните филммейкъри в създаването на катерачни и приключенски филми, с над 20-годишен опит – Джош Лоуелl.

A Land Shaped By Women (световна премиера)

Сърф, сноуборд, приключения, величествени северни гледки и… girl power – каква по-добра формула за първокласно кино изживяване!

България ще бъде сред  първите страни в Европа, където премиерно ще бъде представен „A Land Shaped By Women”, най-новият кино проект  на Ане-Флоре Марксер и Алине Бок – пътешественички и фрийрайд шампиони от Исландия, които този път засягат темата за равенството на половете. Филмът, вече високо оценен на редица фестивали, представя по запомнящ се начин пътешествието на двете дами  с ван, които се отдават на  спортовете, по които са луди – сърф и сноуборд. По пътя те срещат вдъхновяващи жени от Исландия и изследват техния начин на мислене: адвокатка по човешките права, която спомага за промяна в конституцията на Исландия за повече равенство, първата исландка, изкачила Еверест, първата сърфистка на Исландия, основала и собствен аутдоор бранд, както и с поетеса, чийто стихове, засягащи темата за отношението към днешната  жена, дълбоко ги развълнуват.

Bonington: Mountaineer (премиера)

Той е Сър Крис Бонингтън – най-обичаният и известен британски  алпинист и … рицар!. През 1996 г. Бонингън е посветен в рицарско звание за своите заслуги в алпинизма, 8 години е Президент на съвета за националните паркове и в момента е почетен не-изпълнителен председател на марката спортна и алпийска екипировка Berghaus. „Bonington: Mountaineer” е един епичен документален портрет, заснет  от Кийт Патридж и Брайън Хол с участието на самия Бонингтън, който прави прецизна ретроспекция на смайващата 30-годишна кариера на легендарния приключенец.

От годините на скално катерене във Великобритания до визионерските изкачвания  на високите върхове на Хималаите: това е разказ за едновременно забележителния и трогателен живот на една от най-големите личности на нашето време. Филмът не е лишен от тежките изпитания, пред които тази генерация алпинисти е изправена. Въпреки загубите на приятели и лишенията, които преживява, Бонингтън никога не губи приключенския си дух – и след изкачването на Еверест с норвежката експедиция на Арне Наес през 1985 г,  се чувства свободен да се катери заради чистата радост от катеренето – нещо, което прави и до ден днешен, вече 80-годишен.

Bonington: Mountaineer” е великолепен урок по история в авангарден британски алпинизъм, който ще ви трогне до сълзи.

Never Town

Няма дим без огън и няма Дни на предизвикателствата без филм на Patagonia. Този път американския спортен гигант ще зарадва най-верните си фенове у нас с една великолепна и в техен стил красива киноимпресия за сърфа в Австралия и опазването на природата. „Never Town“ ни пренася сред някои от най-дивите и красиви южни брегове на най-далечния континент: от прашните покрайнини до дълбоките гори на Виктория и Тасмания. Запознаваме се с хората, борещи се да ги запазят диви и непокътнати – това са местните сърфисти Дейв Растович, Дан Рос, Белинда Бегс и Хийт Джоск. „Never Town“ ни разкрива какво означават тези божествени места за местните общества и на какво са готови, за да ги съхранят. „Never Town“ е горещ апел за опазване на местните земи от нарастващия натиск на урбанизацията и промишлената експлоатация на ресурсите от големите компании. Зверският саундрак е бонус!

Zabardast (премиера)

Чували ли сте термина “ски еротика”? Не, не става въпрос за забранени филми за големи, спокойно! Най-новият филм от майстора на фрийрайд жанра Жером Танон („The Eternal Beauty of Snowboarding„) обаче би могъл да се окачестви точно по този начин, заради невероятното удоволствие, което предлага на сетивата. „Zabardast“ представлява своеобразен  пътен дневник на една невероятна фрийрайд експедиция в Пакистан от пролетта на 2018 г. през сърцето на планинската веригата Каракорум в търсене на най-красивите върхове за свободно ски спускане и алпинизъм. Едно приключение толкова отдалечено, толкова високо, толкова рисково, че и най-малката грешка е недопустима.

За около пет седмици, петимата смелчаци Томас Делфино, Лео Тайефер, Зак Милс, Яник Грациани, Елиас Мийеру и Жером Танон навлизат все по-дълбоко и по-дълбоко в дебрите на Пакистан, теглейки шейни, пълни с храна, палатки и слънчеви панели през гигантски ледници. Групата  от фрийрайд скиори и алпинисти прекарват седмици над ледника Панма, около прохода Скамла и ледниците Сим Ганд, Сноу Лейк и Биафо. Едно стопроцентово екстремно приключение.

From Hammer to Drill

Както издава името, в „From Hammer to Drill„, става въпрос за чукове и вериги и най-добрия начин, по който един истински екстремист трябва да ги използва.

Това е филм за изграждане на нови маршрути по традиционен начин в Чехия, отличен с  престижната награда Prize of the World на Международния катерачен филмов фестивал в Теплице (MHFF 2018). Кратка история на “халките” от най-изтъкнатия изследовател, директно от центъра за развитие в Klokočí. Хоноруваният професор по класическо чешко катерене д-р Петр Шпек Сланина Ос представя в своята лекция на живо развитието на методите за премиерни изкачвания по пясъчник.  В новия си документален филм Honza Šimánek по своя начин показва развитието на техниката за поставяне на халки.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *