Не, няма да очакваме Шекспир – и може би това е най-интересното предизвикателство в „Ophelia“ по едноименния роман на Лиса Клайн, режисиран от Клер МакКарти („The Waiting City”). Но явно толкова сме потънали в безкрайния поток от различни новини, че въобще сме пропуснали как филмът е дебютирал в срещата си с публиката на фестивала в Сънданс. Оттам не са се чули хвалебствени отзиви, но при все това ни се струва редно да видим трейлъра, който представя борбата за надмощие в Елсинор и любовната история на Хамлет и Офелия. Дейзи Ридли е очарователна, Клайв Оуен – безскрупулен, Наоми Уотс – съблазнително измамна – точно както си ги представяхме.

https://www.youtube.com/watch?v=7ru706bZuxo

Колкото и да е кощунствено да се коментира „нов поглед“ към героите на Шекспир и тяхната история, очевидно в случая става дума за сюжет, „вдъхновен“ от „Хамлет“. Авторката на романа Лиса Клайн и сценаристката Семи Челас („Mad Men”, „The Eleventh Hour”) са се опитали да „провидят“ оплетената с интриги и предателства реалност в датския кралски двор през погледа на младата, красива и невинна Офелия, влюбена в Хамлет (от този бегъл поглед Джордж МакКей ни изглежда доста невзрачен) и (в стила на „розовите романи“) тайно омъжена за него.

Като картинка всичко изглежда приятно, увлекателно и може би е поднесено с усет за епохата и нейните особености, но скептицизмът ни към тази „Ophelia“ е още по-силно циментиран, защото:

1. сюжетът е „по Шекспир“, което за всеки искрен почитател на легендарния гений на словото е кощунство;
2. няма да чуем мерена реч;
3. модерните млади поколения нямат интерес към исторически драми.

Много харесваме Дейзи Ридли и се надяваме да е сътворила интересен образ, Оуен и Уотс са ни любимци, надяваме се, че и Том Фелтън ще се справи с ролята на Лаерт, но като цяло не възлагаме много големи надежди на тази екранизация.

Показан през пролетта фестивално в Москва, през септември – във Франция, а в края на октомври – на Британския филмов фестивал в Австралия, „Ophelia“ все още няма премиерна дата, на която публиката би могла да го види на кино в Щатите.

„…силата на хубостта наддумва честността и я превръща в сводница, преди силата на честността да преобрази нея по свой образ. Това в миналото е било парадокс, но днешните времена го потвърдиха. Аз ви обичах някога…“

(думи на Хамлет към неговата любима, в превод на великия Валери Петров)

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *