никълъс роуг

Преди броени дни се сбогувахме с легендарния писател и сценарист Уилям Голдман („Буч Касиди и Сънданс Кид“, „Степфордските съпруги“, „Цялото президентско войнство“, „Мизъри“) и актьорa и илюзионист Рики Джей („Буги нощи”, „Магнолия“, „Обир“), а днес отбелязваме кончината и на големия британски режисьор и оператор Никълъс Роуг, който през август навърши 90 години.

Роуг започва кариерата си в киното през 60-те като асистент на камера в множество продукции. Нает от Дейвид Лийн за оператор на втори екип на „Лорънс Арабски“ и впоследствие за главен оператор на „Доктор Живаго“, откъдето обаче е уволнен. Той продължава да се развива в тази посока и в крайна сметка заснема филми като „451 градуса по Фаренхайт“, „The Masque Of The Red Death“, „Далече от безумната тълпа“ и „Петулия“.

През 70-те години Роуг се прехвърля към режисурата и създава филми като „Performance“, „Walkabout“, любимия ни „Don’t Look Now“ и „The Man Who Fell to Earth“. Във филмографията му влизат и „Bad Timing“, „Castaway“, „The Witches“ и „Puffball“ от 2007, който е последният му режисьорски филм.

Ужасно много харесваме Никълъс Роуг и въпреки че беше на преклонна възраст, смъртта му изглежда ненавременна. Филмите му завинаги ще останат в сърцата ни и  ще продължават да се появяват в класациите ни, по подобие на „Don’t Look Now“, който попадна в нашия топ за „Най-добрите секс сцени в киното“.

Поклон пред паметта му!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *