кари фукунага и дейвид лоуъри
Кари Фукунага и Дейвид Лоуъри

Тенденцията, която през последните няколко години наблюдаваме в киното и телевизията да се обръща към историите и естетиката на 80-те години на ХХ в. (тенденция, чиято емблема е „Stranger Things“), продължава с любопитен проект за сериал, базиран на един от любимите ни филми от детството – „Explores“ на Джо Данте.

Deadline съобщават, че двама от най-интересните режисьори и сценаристи, работещи в момента – Кари Фукунага („True Detective“, „Beasts of No Nation“) и Дейвид Лоуъри („A Ghost Story“, „Old Man & the Gun“), обединяват сили да напишат сценария на пилотния епизод на „Explores“ за Paramount Television, както и да изготвят „библия“, според която ще се развие сериалът при евентуалното му одобрение. Очакванията са, че след като приключат с писането, един от двамата ще седне и на режисьорското място.

За тези от вас, които не го помнят, „Explores“ разказва за три завладени от фантастични филми, комикси и модерните технологии момчета (в две от ролите са младите Итън Хоук и Ривър Финикс, който, уви, отдавна не е между живите), които с подръчни материали постояват космически кораб и се отправят на изследователско пътешествие. При дебюта си през 1985 г. „Explores“ не се харесва от критиката и се превръща във финансов провал, но в годините след излизането си на VHS си спечелва култов статут.

Както казахме в началото, ние сме сред феновете на „Explores“ (въпреки недостатъците му) и смятаме, че концепцията и историята имат потенциал за осъвременяване и с правилния подход, в стила на „Stranger Things“, може да се получи нещо наистина интересно. А нямаме съмнение, че творци като Кари Фукунага и Дейвид Лоуъри ще се справят подобаващо. Само дано намерят време – на Фукунага му предстои „Бонд 25„, а само преди броени часове беше обявено, че Лоуъри ще работи по епичното фентъзи „Green Knight“ за А24.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *