Трейлър на победителя от Венеция „Never Look Away” на Флориан Хенкел вон Донерсмакр

 

В края на август тази година стана ясно, че новият филм на Флориан Хенкел вон Донерсмакр „Never Look Away“ (оригинално заглавие „Werk ohne Autor“) е бил избран за официален германски претендент в категория чуждоезиков филм за надпреварата за оскарите. Това реално се обяви преди да бъдат раздадени призовете на фестивала във Венеция, където беше дебюта на „Never Look Away“, както и последвалата победа за най-добър филм във фестивалната програма.

Вдъхновен от реални събития филмът разказва историята на студента Курт Барнерт (Том Шилинг), който се влюбва в приятелката си от университета Ели Сиибанд (Паула Бийр). Бащата на Ели, който е почитан професор по медицина, изобщо не харесва бъдещата половинка на дъщеря си, въпреки че съдбите им се оказват свързани от престъпление, извършено преди много години. Това, обаче, няма да е акцентът в историята. По време на най-разтърсените от събития десетилетия на ХХ век изкуството, любовта, трагедиите и политическите игри, разглеждани заедно в контекста на войната през погледа на художник изглеждат достатъчно стабилни основи, върху които да се изгради обещаващо филмово произведение.

Sony Pictures Classics вече разпространиха официалния трейлът за широката публика:

Очертавайки се като нежна историческа драма „Never Look Away“ e отчасти базиран на живота на Джерарт Рихтер – един от най-изявените и уважавани артисти на 20 век и ще проследи около тридесет години от живота на героя Курт Барнерт започвайки от детството в нацистка Германия до следвоенен Източен Берлин и планираното бягство на запад, както и превръщането му в основна част на новото течение в модерното изкуство по онова време.

Never Look Away“ се появява осем години след последния пълнометражен филм на Вон Донерсмарк „Туристът“ с Анджелина Джоли, Джони Деб и Пол Бетани и дванадесет години след „Животът на другите“, който събра доста награди, включително „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм през 2007 г. Трейлърът се появи точно навреме, за да си помислим как пътят вече е изминат веднъж, остава единствено да дойде времето, когато се да поеме на път отново, като интересът към категорията тази година ще е засилен и с оглед на другите предложения, сред които носителят на „Златна палма“ „Shoplifters“, „Burning“, „Roma“ и „Cold War“.

never-look-away-img01-20181117

Има реплики, които успяват за няколко реда да придадат особена дълбочина на някои филми. В началото на трейлъра думите на майката на Барнерт, че всичко истинско е красиво и не бива да затваря очите си, за да може да го види, изглежда като точно такава реплика, способна да изгради характера на едно дете занапред. Самият режисьор споделя в свое интервю виждането си за важността на конфронтираната реалност и колко е важно да не се свежда поглед пред несправедливостта и болката, защото тези моменти съдържат най-много истинност. Като добавим и добре композираната музика се появява единствено съмнението, че крайният резултат би могъл да се окаже една идея по-мелодраматичен от предпочитанията на част от зрителите, които ще очакват класическа военна драма.

В „Never Look Away“ играят още Себастян Кох, Заския Розендал, Оливър Мазуци и Ина Вайс. Световната премиерна дата на филма е обявена за 30-ти ноември, като редовни прожекции вече има в Германия и Италия.

Florian Henckel von Donnersmarck with actors Tom Schilling, Paula Beer and Sebastian Koch / The 75th Venice International Film Festival

Florian Henckel von Donnersmarck with actors Tom Schilling, Paula Beer and Sebastian Koch / The 75th Venice International Film Festival

never-look-away-poster-1-20181117 never-look-away-poster-2-20181117 плакат

 

коментари
 
Отговорете »

 
 • kris pana
  2018-11-19 at 08:22

  Тези германци продължават да робуват на шибаното си минало. Казвам го защото 3 год прекарах там. Те дори не мислят в каква кочина са се превърнали градовете им. Темата с нацизма и вкарването на негроиди е явно добре финансирана от НЯКЪДЕ. А 2.5-3 милиона източно-германци избити след края на войната? И няма да повярвате не от ПУТИН

  Отговор

 • UZUMAKI
  2018-11-19 at 19:19

  Дано “Животът на другите” не се окаже fluke.

  Отговор

Коментирайте