Трейлър на победителя от Венеция „Never Look Away” на Флориан Хенкел вон Донерсмакр

 

В края на август тази година стана ясно, че новият филм на Флориан Хенкел вон Донерсмакр „Never Look Away“ (оригинално заглавие „Werk ohne Autor“) е бил избран за официален германски претендент в категория чуждоезиков филм за надпреварата за оскарите. Това реално се обяви преди да бъдат раздадени призовете на фестивала във Венеция, където беше дебюта на „Never Look Away“, както и последвалата победа за най-добър филм във фестивалната програма.

Вдъхновен от реални събития филмът разказва историята на студента Курт Барнерт (Том Шилинг), който се влюбва в приятелката си от университета Ели Сиибанд (Паула Бийр). Бащата на Ели, който е почитан професор по медицина, изобщо не харесва бъдещата половинка на дъщеря си, въпреки че съдбите им се оказват свързани от престъпление, извършено преди много години. Това, обаче, няма да е акцентът в историята. По време на най-разтърсените от събития десетилетия на ХХ век изкуството, любовта, трагедиите и политическите игри, разглеждани заедно в контекста на войната през погледа на художник изглеждат достатъчно стабилни основи, върху които да се изгради обещаващо филмово произведение.

Sony Pictures Classics вече разпространиха официалния трейлът за широката публика:

Очертавайки се като нежна историческа драма „Never Look Away“ e отчасти базиран на живота на Джерарт Рихтер – един от най-изявените и уважавани артисти на 20 век и ще проследи около тридесет години от живота на героя Курт Барнерт започвайки от детството в нацистка Германия до следвоенен Източен Берлин и планираното бягство на запад, както и превръщането му в основна част на новото течение в модерното изкуство по онова време.

Never Look Away“ се появява осем години след последния пълнометражен филм на Вон Донерсмарк „Туристът“ с Анджелина Джоли, Джони Деб и Пол Бетани и дванадесет години след „Животът на другите“, който събра доста награди, включително „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм през 2007 г. Трейлърът се появи точно навреме, за да си помислим как пътят вече е изминат веднъж, остава единствено да дойде времето, когато се да поеме на път отново, като интересът към категорията тази година ще е засилен и с оглед на другите предложения, сред които носителят на „Златна палма“ „Shoplifters“, „Burning“, „Roma“ и „Cold War“.

never-look-away-img01-20181117

Има реплики, които успяват за няколко реда да придадат особена дълбочина на някои филми. В началото на трейлъра думите на майката на Барнерт, че всичко истинско е красиво и не бива да затваря очите си, за да може да го види, изглежда като точно такава реплика, способна да изгради характера на едно дете занапред. Самият режисьор споделя в свое интервю виждането си за важността на конфронтираната реалност и колко е важно да не се свежда поглед пред несправедливостта и болката, защото тези моменти съдържат най-много истинност. Като добавим и добре композираната музика се появява единствено съмнението, че крайният резултат би могъл да се окаже една идея по-мелодраматичен от предпочитанията на част от зрителите, които ще очакват класическа военна драма.

В „Never Look Away“ играят още Себастян Кох, Заския Розендал, Оливър Мазуци и Ина Вайс. Световната премиерна дата на филма е обявена за 30-ти ноември, като редовни прожекции вече има в Германия и Италия.

Florian Henckel von Donnersmarck with actors Tom Schilling, Paula Beer and Sebastian Koch / The 75th Venice International Film Festival

Florian Henckel von Donnersmarck with actors Tom Schilling, Paula Beer and Sebastian Koch / The 75th Venice International Film Festival

never-look-away-poster-1-20181117 never-look-away-poster-2-20181117 плакат

 

коментари
 
Отговорете »

 
 • kris pana
  2018-11-19 at 08:22

  Тези германци продължават да робуват на шибаното си минало. Казвам го защото 3 год прекарах там. Те дори не мислят в каква кочина са се превърнали градовете им. Темата с нацизма и вкарването на негроиди е явно добре финансирана от НЯКЪДЕ. А 2.5-3 милиона източно-германци избити след края на войната? И няма да повярвате не от ПУТИН

  Отговор

 • UZUMAKI
  2018-11-19 at 19:19

  Дано “Животът на другите” не се окаже fluke.

  Отговор

 • Milbo
  2018-12-18 at 15:20

  Kris Pana, I apologise for saying the obvious – but you are an idiot.
  That you have spent 3 years in that amasing country and have learnt nothing – makes you an even greater idiot.

  What you say about the cities is demonstrably not true (that is, it can be demonstrated very easily not to be true).

  What you say about history shows that you clearly understand nothing about how history affects the present.

  Last but not least, the TOPIC is the MOVIE – which happens to be about a profoundly notable German Kunstler. The movie just got selected with the top contenders for foreign language Oscar. It deals with many things – and it has achieved a lot. A lot more than ANY BG movie you will likely ever achieve in your entire life.
  Amasingly, none of those far more significant facts can change the discourse in your confused head. Amasingly, it is impossible for you to think straight, to see and assess the facts objectively.

  Отговор

Коментирайте