Никога няма да разберем стремежа на американската машина за пари да „смели” и адаптира за своята мързелива публика прекрасни хитове, създадени от световни кинематографисти с утвърден почерк и специфичен стил на разказ. Поредната подобна идея е за щатска версия на бисера на Рубен Йостлунд „Форсмажор” („Force Majeure”), който гледахме на София Филм Фест 2015.

Според Deadline Уил Феръл ще се включи в замисъла на Джулия Луис-Драйфус, която иска да направи американски римейк на филма още от 2015 година – идеята е да преправят и заглавието на „Downhill” и (вероятно) да го направят възможно най-приемлив за тяхната родна аудитория. Много е вероятно това да означава комедийна „окраска” за сметка на мрачното чувство за хумор и специфичния социален коментар, които са характерни особености на киното на Йостлунд. Жалко, много жалко ако щатската публика няма силата и желанието да погледне една прекрасно представена истина за човешките взаимоотношения, при която, за да разберат детайлите в историята – за техен ужас – трябва да четат субтитри!

Припомняме, че „Force Majeure” разказва за образцово шведско семейство, което отива на ски почивка в Алпите. Всичко е много прекрасно до момента, в който привидно разрушителна, но всъщност безопасна лавина се насочва към ресторанта на планинския склон, в който обядват. Тогава, в състояние на всеобща паника, бащата Томас взима съдбоносно решение и избягва, изоставяйки съпругата и децата си. Решение, което разтърсва брака и целостта на семейството му из основи.

Автор на сценария на подготвяния римейк, в който Феръл и Луис-Драйфус ще изиграят ролите на съпрузите в семейството, е Джеси Армстронг („Four Lions”, „Succession” за НВО), а Fox Searchlight имат желание снимките да започнат в Австрия в началото на 2019 година. Джим Раш и Нат Факсън (носители на „Оскар”, заедно с режисьора Александър Пейн за сценария на „Потомците” с Джордж Клуни и Шайлин Удли) се включват като режисьори на бъдещия римейк. Те вече имат в актива си съвместно режисьорско дело „The Way Way Back”, но дали ще успеят да пресъздадат подобаващо идеите, които спечелиха на Йостлунд толкова много награди и признанието на публиката от цял свят?! Ще почакаме, ще видим…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *