Колкото повече се развиваха технологиите в сферата на филмовото изкуство, толкова повече създателите му се опитваха да стимулират изцяло всички сетива на зрителите. Естествено това ни прави впечатление, ако помним звука на филмовата лента зад гърба си в старите киносалони и сноповете осветен прах предвещаващи началото на прожекцията. Сега можем да се насладим на красотата на звука, който ни заобикаля от всички страни. Усещаме в пръстите си треперенето на седалката, а екраните са по-големи от сградите, в които живеем. Изглежда презадоволеността ни откъм усещания предизвика ново течение във филмовото изкуство, което на екран започна да ги отнема едно по едно.

По-рано през годината третият филм на Джон Кразински „Нито звук“ постави героите си в постапокалиптичен свят, лишени от правото да издават каквито и да било звуци, за да запазят живота си. Филмът се задържа девет седмици в родния боксофис и беше тема за разговор между хора, за които не сме предполагали, че биха отделили време да отидат на кино. През 2014-та година Джош Малерман – музикант и писател от Мичиган, написва първата си книга „Кутия за птици“ („Bird Box“). Той поставя героите си в постапокалиптичен свят, където, за да запазят разсъдъка си, доброволно ограничават зрението си, заради невиждани смъртоносни същества. За филмова адаптация на произведението се заговори веднага след излизането на книгата, а, както споменахме преди повече от година, проектът в крайна сметка се осъществи благодарение на режисьора Сузане Биер и Сандра Бълок.

Сега Netflix представят и първия официален трейлър. Вижте(?).

Отсега изглежда, че „Кутия за птици“ ще е поле за изява на Сандра Бълок в първата ѝ по-сериозна роля след „Гравитация“,  където остана с номинация за „Оскар“, докато статуетката запълни дланите на Кейт Бланшет за ролята ѝ в „Син жасмин“. Коментар за „Бандитките на Оушън“ лежерно ще бъде пропуснат.

В „Кутия за птици“ Бълок влиза в образа на Малори – самотна майка на две деца, в които намира любов, надежда и стремеж към алтернативен живот на място, където дните на семейството няма да преминават в тъмнина и страх. В борбата си за оцеляване и в желанието си да достигнат митичната безопасна територия обаче, тримата трябва да предприемат рисково двудневно пътуване със завързани очи, което няма начин да се окаже лесна задача. Реално, кой би могъл да изгрее с подобна идея по-добре от музикант, отдавна открил силата и способностите на слуха като сетиво. Достатъчно напрегнато би било за един човек в описаната ситуация да поеме в ръце личния си живот и да се изправи лице в лице с риска, за да оцелее. Съвсем по друг начин са поставени картите, когато редом до теб стоят децата ти. Рискът драстично се увеличава, но заедно с него и волята за борба, без значение какви биха могли да са предизвикателствата.

Книгата на Джош Малерман е разделена на три основни части – историята на Малори преди „Проблема“ със зловещите същества, след като децата вече са се появили и дългогодишната подготовка на тримата за пътуването. Доколкото можем да съдим от трейлъра, носителката на „Еми“ Сузане Биер („Нощният мениджър“) и сценаристът Ерик Хайзърър („Първи контакт“, „Часовете“, „Не гасете светлината“) няма да се придържат към тази структура, освен ако не прибегнат към ретроспекции – похват, към който и самият Малерман често прибягва в книгата си.

плакат

Освен Сандра Бълок в „Кутия за птици“ („Bird Box“) участват още Сара Полсън, Треванте Роудс, Джаки Уийвър, Роза Салазар, Даниел Макдоналд, Колсън Бейкър, Том Холандър, Лил Рел Хоуъри, Б. Д. Уонг и Джон Малкович. Премиерата ще бъде на 21 декември по Netflix.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

    1. Чувал съм че има и български език с български букви!

  1. Хахахх свтлинния спектър е широк, има още няколко варианта да „виждаш“ чрез нужните уреди ?