тоби кебъл
Тоби Кебъл

Датският режисьор Нилс Арден Оплев, който е добре познат с работата си по „Момичето с драконовата татуировка”, шведско-датско-норвежко-германската екранизация оп прочутата първа книга от поредицата „Милениум” на Стиг Ларшон и множество други (предимно тв) проекти, се е ангажирал с един биографичен проект. Той носи името „Daniel” и ще разкаже историята на младия датски фотограф на свободна практика Даниел Рей Отосен, който е взет за заложник от Ислямска държава в Сирия и в продължение на повече от година е измъчван, преди да бъде пуснат на свобода през месец юни 2014 година.

Главната роля в подготвяния филм ще бъде поверена на 34-годишния Есбен Смед (също датчанин), а Screen Daily информират, че Тоби Кебъл също ще се включи в екипа – в ролята на американския журналист и видеорепортер Джеймс Фоли. Той изпълнява ангажиментите си на военен кореспондент по време на гражданската война в Сирия, когато на 22 ноември 2012 г. е отвлечен, държан като заложник и демонстративно обезглавен през август 2014 г., предполага се в отговор на въздушните атаки от страна на САЩ в Ирак; Фоли се оказва първият американски гражданин, убит от Ислямска държава. Неговата история и фрагменти от историите на още 22 чуждестранни заложници ще бъдат разказани през погледа на фотографа Даниел Рей, също е подложен на издевателства от страна на ислямистите.

Ето какво споделя Нилс Арден Оплев за избора на Кебъл:

Нашият страхотен британски кастинг-режисьор Джеси Фрост е причината Тоби Кебъл да се включи в ролята на Джеймс Фоли. Ние харесахме безусловно и незабавно идеята, защото той е впечатляващо талантлив и има във филмографията си интересни роли. Освен всичко останало, Тоби много прилича на Джеймс – визуално и възрастово, и той със страст се посвети на пресъздаването на изключителния човек Фоли на голям екран. Развълнувани сме от материала, който вече имахме възможност да заснемем с Тоби, и очакваме с нетърпение да продължим отново работата си заедно на снимките в Йордания.

Както става ясно, снимките на „Daniel” са вече в ход и се очаква филмът да се появи на голям екран в Дания през септември 2019 година. Продукцията все още си търси международен разпространител и може би затова няма яснота относно съдбата на историята за другите кинотеритории, но сме сигурни, че най-късно след първите кадри и трейлъри ще се появят компании, които ще искат да се ангажират с тази въздействаща и трогателна история, а защо не и да я представят пред фестивалната публика през есента на 2019?!…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *