Колко римейкове, колко повторения, колко еднакви неща сме гледали, та гледали, така че вече да имаме чувството, че с влизането в киносалона ни е ясно какво ще видим? Колко пъти сме гледали филми за капаните по пътя към славата и такива за пропадащия ментор и издигащото се протеже? А колко пъти ни се случва да излезем от филм и да си кажем „Изненадах се приятно”?

Роди се звезда” е една приятна изненада по много параграфи, имайки се предвид, че е трети римейк (или четвърти, ако броим Боливудския) на филм от 1937 г., че е първият филм на режисьора си, колкото и опитен да е той като актьор, и че в главната женска роля е общо взето една неопитна актриса, която поема щафетата от величията Джуди Гарланд (версията от 1954 г.) и Барбара Страйзанд (от 1976 г.). Брадли Купър и Лейди Гага са екранна двойка за милиони и филмът прескача летвата на посредствеността основно благодарение на химията между двамата.

брадли купър и лейди гага в роди се звезда

Историята ни среща с Джаксън Мейн (Купър) – перманентно пиян, нещастен и оглушаващ кънтри-рок певец, който случайно среща любовта на живота си Али (Лейди Гага) в караоке бар за травестити, където тя изпълнява „La Vie en Rose”на Едит Пиаф. От първата нощ заедно двамата започват да пишат песни и да се обичат, той пробива пътя й към музикалната индустрия, а тя се опитва да му помогне да се пребори с многобройните си лични проблеми. Освен романтичната им връзка, отлично са изградени взаимоотношенията им и с хората около тях. Поддържащите персонажи блестят през цялото време и в никакъв момент не са принизени до по-малко от цялостно развити герои със свои собствени чувства и характери. Сам Елиът(„Крайпътна къща”, „Големият Лебовски”) е сърцераздирателен като по-големия брат на Джаксън – Боби, докато Андрю Дайс Клей(„The Adventures of Ford Fairlane”) играе грижовния веселяк Лоренцо – бащата на Али. Не можем да не споменем и прекрасния Дейв Шапел, който играе стария приятел с добрите съвети Нудълс.

a-star-is-bourne-review-img04-20181003

Роди се звезда” работи на много нива. Кара ни да стискаме палци на Джаксън и Али, като двойка и като отделни хора. Никога не взима лесния път – не показва Али като жертва на обстоятелставата си, например – тя е силна и уверена в способностите и таланта си, просто й трябва шанс, който веднага грабва. Също така филмът не изпада в проповядване за „истинската артистичност” и, докато има какво да каже за изгубването на себе си в преследването на славата, в никакъв момент не съди Али за това, че тръгва по пътя на поп-звезда. Напротив, показва я като човек, който знае как да отстоява своето и който намира начин да бъде най-добрата версия на себе си. Брадли Купър успява и да балансира задачите си на режисьор и актьор без да грандиознични с ролята си и да я прави непрекомерно идеализирана, но в същото време не се забива настрани с излишна скромност – той си е той и си го може, и прави забележителна роля, която със сигурност се нарежда из най-добрите му до момента.

брадли купър

Има само един голям проблем, който обаче няма как да подминем, тъй като е доста съществен. Освен романс, освен изследване на герои, „Роди се звезда” все пак основно трябва да бъде и музикален филм. И ето в тази насока за съжаление смятаме, че се провяла. Те, че пеят и двамата на живо – пеят. Но в нито един момент не се усеща, сякаш гледаш истински концерт, истинско представление. Дали заради начина, по който са снимани (въпреки че стана известно, че са снимали на най-големите фестивални сцени като Гластънбъри и Коачела), дали в опит да се направи разграничение между Лейди Гага и Али, но просто в нито един момент публиката в киносалона не се пренася на мястото на концертната публика. Не, че искаме да гледаме концерт на Гага. Но когато в първите й кадри я видиш да показва огромното си сценично присъствие, което повече никога не се вижда, се усещаш, че тя не е само певица – тя е изпълнител. И честно казано съжаляваме, че не можахме да я видим „да се раздава”. Освен това оригиналните песни са добри, но не си ги тананикаш после, а на моменти са и дразнещо буквални с текста си.

лейди гага

Въпреки всичките начини, по които можеше да пропадне в клиширана и остаряла фабула, „Роди се звезда” успява да се издигне над очакванията и да доведе до зрителите една ангажираща сюжетно и емоционално история, издигната от прекрасните изпълнения на актьорския състав. И докато смятаме, че изпуска жестоко една от основните топки, с които жонглира, все пак другите няколко остават да правят пируети из въздуха, което е повече от достатъчно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

25 Comments

  1. Супер ревю! В събота отивам да го гледам и имам големи надежди. Вече почнаха да го спрягат за Оскар-и (ама разбира се!).

    1. Мда, за оригинална песен със сигурност ще вземе номинация, за другото не знам, те за много неща го спрягат, ама тамън започваме сезона. Ще видим, Академията много обича да награждава актьори, които стават режисьори.

    2. Най-после сколасах да го гледам… Очакванията ми бяха огромни понеже не го гледах по време на премиерата. Следях отстрани еуфорията и до днес даже не бях чувал Shallow, така че влезнах на сляпо в зялата и излизайки бях със смесени чувства… От една страна Купър прави страхотна роля, режисира сравнително добре и до половината филма работи на пълни обороти, но след това всичко тръгва надолу и почват да се редят клише след клише, излишни драми, съмнителни решения на главните герои и огромни количества излишно удължени сцени (можеше да орежат поне 20 минути от филма). Всяка песен на Купър беше в пъти по-добре изпълнена от Гага. Тя от своя страна прави добра роля като за първи път, но песните й варираха между лигави и дразнещи (с изключение на френската песен в бара).

      Като цяло лентата е ок, но не знам дали бих го гледал отново. Останах повече разочарован, отколкото доволен. Оценка: 6/10

  2. Готин филм… като за 7.5/10. 🙂 Истинската звезда на филма не е Гага, а Купър.

    1. Съгласен. Първата половина беше супер, после малко му изпуснаха края.

  3. Ние пък чакаме саундтрака, защото според нас филмът не се проваля като музикален филм. Напротив, не се сащаме и за една песен, която да не ни хареса – всички бяха чудни. Два ярки таланта произвеждат химия, не само защото са убедително романтични, а и защото играят и сродни творчески души…И също много ни хареса как са снимани отблизо на сцената, защото така бяхме близо до характерите – понеже това е филм, а не концерт.

    К’во още ? А да, тя (Али) не вярва в себе си…Той (Джак) вярва в нея. Тя е доста уязвима като певица до момента в който той не показва вярата си в таланта и – И с риск да се повторя в три изречения – филмът е платформа да се разгърнат тези двама истиснки талантливи артисти и в това е ‘celebration’ на ‘истинската aртистичност’. Тя пее и ни заразява с енергия, а той играе и ни дърррржи ‘на тръни’, защото нямаме идея какво ще последва, което е постоянен източник на напрежение…
    С една идея може би по-дълъг бе филмът, и тук там можеше да е по-деликатен, но това са бели кахъри на фона на постигнатото…Браос на Брадли Купър – Браос на Лейди Гага.

    1. Чудесен анализ! Подкрепям всяка ваша дума!

    2. Това е много точен анализ. Благодаря ти. Ревюто на Леда Гочева от безмислено в началото, достига до пълна глупост в частта, в която на нея й се иска да гледа концерт на Лейди Гага. Оригиналните песни били добри, но не си ги тананикаш после. Предполагам, че госпожа критик е позадрямала по време на филма, нямам друго обяснение, защо, както на всички, не й се е запечатала поне Shallow в съзнанието.

  4. Филмът е добър, като че ли очаквах малко повече след огромните суперлативи още от Венеция, но Shallow е pure Oscar material за оригинална песен.

  5. За мен лейди Гага е олицетворение на комерсиалността и жълтото в музиката. Дори гласовите и данни са доста надценени. Да бъдеш световна звезда, благодарение на идиотски клипове и крещящо жълт п.р. Нищо свързано с нея не бих гледал. Жалко за Брадли Купър. Не е най-добрия, но има нещо отвъд перманентната му игрива усмивка.

    1. Kris Pana Ти не разбираш нито от музика, нито от бизнес. Гага промени музикалната история и вече се е записала там. Жената има Грами? Коя си ти да кажеш, че вокалните й способности са надценени? Тъпачка!

  6. Не съм го гледал, но съм в шок. Филмът е фаворит на букмейкърите за почти всички важни Оскари.

  7. Напротив, музиката е разкошна и текстовете са дълбоки и затрогващи! А вокалите….божествени.

  8. Тази Лейди Гага на припевите много издишаше или ако не друго яко ме дразнеше. Филмът е добър, това което не ми хареса е свързано с нейния образ, че изглеждаше като реклама на нейния имидж в музиката. Тоест, създаваше се усещането, че имиджа й движеше сценария. Като започнем от изникването й от средите на травеститите/различните и стигнем до уж осъзнаването й, че не е хубаво да се прави комерсиална музика и трябва да пее, каквото лепне на душата й. Имаше ПР в цялото това нещо, да я харесаш и да си промениш мнението за музикалните й напъни. Това за мен е недопустимо, когато става въпрос за филм със сериозни претенции. Иначе като актриса беше на ниво.

    6,4/10, ако някой ми извие ръцете и ме заплаши, мога да дам и оценка 7.

  9. Определено коментара ти е нелеп, Лейди Гага е страхотна в филма и смятам че от години не е имало такъв филм който да е претендент за Оскар още от сега… Имам предвид букмейкърите гръмнаха след премиерата му. А освен това Брадли и Гага са любимци на Академията и Холивуд. Не виждам защо това да не е Следващият носител на наградата Оскар.

    1. Не знам има ли кой да мразя в музиката. Оп-па сега си спомних. ЛЕЙДИ ГАГА.
      Това жълто облепено с купи ме и грозно същество ме отвращава, както хлебарка.
      Няма логика, освен луди фенове, като ИВЕЛИН да подкрепят машина за пари.
      Няма как да коментирам нещо, свързано с този финансов боклук.

  10. Ивелин, не казвам, че Лейди Гага не се е справила с ролята, със сигурност ще бъде номинирана за оскар, може и да спечели. Филмът дава, макар и с една идея по-слаба еуфория, почти близка и масова като при „La la land“. Просто ти казвам, че за мен се създава впечатлението, че първо е мислено как тя ще излезе на екран и какво послание ще даде, за да се хареса, така че да си изгради музикалната кариера в бъдеще, а не е мислена първо историята и после тя да се вмести в нея. Това е като еквивалент на нашето чалга чудо Азис, който сега се прави на интелектуалец, вече е забълбочен и загрижен за социалните явления личност, само че тук е в по-големи мащаби.

  11. Случайно попаднах на филма. И … останах дълбоко изненадана и очарована. Аз критиците не ги разбирам по принцип. Все търсят да намерят кусур. А филма, честно казано, за мен беше завладяващ. В последно време, на фона на залялата ни с комерсиалност и ефекти филмова индустрия трудно мога да се сетя за филм, който да ме е впечатлил точно по този начин. Браво и на Брадли Купъл и на Лейди Гага!

  12. Аз не съм фен на текущата поп музика, но Гага ми хареса. Песните бяха наистина хубави.

  13. Брадли Купър е разкошен! Гага също прави добра роля. Песните са прекрасни! И ДА, тананикам си ги ДЪЛГО след като съм излязъл от салона!!!

  14. Не спирам да си тананикам песните от филма-страхотен сценарий и прекрасна актьорска игра-доволна съм, филма е завладяващ, а на който не му харесва…. не го съдя присто не
    е романтичен

  15. Не съм фен на Лейди Гага. Чух за филма и първоначално си помислих, че представя нейната биография. От любопитство го изгледах и бях очарована. За мен звездата тук е Брадли Купър. Страхотна игра, че и пее, ами забелязахте ли тембърът му когато говори …гали душата, секси. Започнах да харесвам и Лейди Гага. Песните са въздействащи и запомнящи. Веднага си сложих Шалоу като ринг тон. Като цяло филмът ми се запечата дълбоко в паметта и се превърна в любим.

  16. Пълни глупости, Леда Гочева! Точно песните правят филма хубав.
    Аман от разни тъпи критикари, които си нямат понятие от музика.
    Сигурно слушаш чалга нон-стоп….