През изминалия уикенд Universal Pictures представиха нов трейлър на „Смъртоносни машини“ („Mortal Engines“) – подготвяната от Питър Джаксън и дебютиращия като режисьор майстор на специални ефекти Крисчън Ривърс амбициозна екранизация на първия роман от едноименната фантастична YA поредица на Филип Рийв. Действието се развива в далечно бъдеще, в което градове бродят (буквално, чрез гигантски колела и вериги) надлъж и нашир, като взаимно се унищожават или поглъщат в битка за вечно намаляващите източници на енергия.

Вече станахме свидетели на няколко реклами на „Смъртоносни машини“, които ни запознаха с постапокалиптичния свят и любопитната концепция в основата му, но леко ни разочароваха откъм визуална реализация и ефекти, както и с неотличаващата се с нищо съществено от повечето фантастични YA произведения от последните години история, в центъра на която са младата Хестър Шоу (Хера Хилмар) и нейният другар Том Натсуърти (Робърт Шийън), които се борят срещу лошия Тадеуш Валънтайн (Хюго Уийвинг). Сега обръщаме поглед към новия пълен трейлър с надежда да видим нещо, което наистина да ни спечели за филма.

Ами, не. Усещаме епичния потенциал, но нищо във видяното не ни грабва и не ни кара да си мислим, че „Смъртоносни машини“ ще бъде добър филм, който ще надхвърли пределите на жанра си. Предполагаме, че единствените доволни ще бъдат тийнейджърите и храдкор феновете на поредицата. На този етап интересът ни към „Смъртоносни машини“ е свързан само с това, дали ще бъде успешен в боксофиса или – като десетките други филми, гласящи се да са следващите „Здрач“ и „Игрите на глада“ – ще катастрофира и ще потъне в забвение.

В добавка ви предлагаме няколко погледа зад кулисите – един посветен на филма, разкриващ допълнителни подробности за постапокалиптичния свят, и четири с фокус върху главните действащи лица. След тях ще откриете и официалния синопсис на българското издание на първия роман на Филип Рийв, както и поредица постери.

Лондон отново се движи. Градът дълго се е крил, спотайвайки се из хълмовете, за да избегне по-големите, по-бързи и по-гладни градове, пръснати из Ловния район. Лондон възнамерява отново да излезе на голямата сцена, но събитията зад стените му постепенно приемат злокобен обрат… Решено на всичко момиче преследва високопоставен жител на града, за да го убие. Намеренията на Хестър Шоу са осуетени от млад чирак, който най-сетне успява да попадне в истинско приключение. Необмислената намеса на Том оставя и двамата захвърлени в Отвъдната страна – морето от кал, набраздено от следите на преминаващите градове. Междувременно в Лондон кметът и главният историк работят заедно, за да преоткрият отдавна забравеното технологично знание за производството на атомно оръжие. Там е и Катрин – момиче от високия Първи етаж, което ще трябва да порасне твърде бързо.

плакат mortal_engines_ver4_xlg mortal_engines_ver2_xlg mortal_engines_ver5_xlg mortal_engines_ver6_xlg плакат

Режисьор на „Смъртоносни машини“ („Mortal Engines“) е Крисчън Ривърс, а сценарият е дело на Питър Джаксън, Фран Уолш и Филипа Бойенс, по романа на Филип Рийв. В ролите са Хера Хилмар, Хюго Уийвинг, Робърт Шийън, Ронан Рафтъри, Стивън Ланг, Джихей, Лейла Джордж, Колин Салмън, Патрик Малахайд, Реге-Жан Пейдж и др.

Българската премиера е на 7 декември 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Изглежда по-поносимо от първите рекламни материали. Заради Джаксън все още имам надежда, че може да е гледаемо.

  2. Смъртоносни машини е от типът филми, които вече сме гледали. Все пак исках да видя движещ се град. Лондон. Как гони малко баварско, миньорско градче. И се запитах, колко енергия ли изразходва огромният преследвач за да хване една хапка. Стана ми тъпо, но продължих. Главният ни герой иска да стане пилот, а главната героиня да убие… Ако ги съберем и ви кажа, че тая година ще излезе 9-ти епизод на тоя сериал… Нооо идват терористите, които са всъщност някакви рециклирани от Матрицата. Ама не от филмът, а от продълженията. Има и друго, ама е остро ненужно, тъй че хайде стига толкоз. Даже много писах…

    1. Тъкмо и аз мислех да пиша за филма, понеже го гледах снощи. Визуално е супер, но откъм герои и история е доста зле. Все още не доумявам как студиото остави премиерата на филма покрай Коледа – голяма грешка и съм сигурен, че в момента се изяждат от яд…