Последната творба на Орсън Уелс  е „The Other Side of the Wind” и в момента не се сещаме за друг филм в историята на киното, който да е бил очакван тооолкова дълго! След премиерата във Венеция 40 години след като е бил заснет и след представянето му в Телюрайд, Милано и Ню Йорк, новата международна среща с филма е на фестивала в Чикаго през октомври, а в началото на ноември ще се появи в интернет-пространството на Германия, Испания, Франция, Великобритания, Италия и Щатите. Което провокира логичния извод, че е доста вероятно съвсем скоро да преценим със собствените си… сетива как се е справил творческият екип на Питър Богданович и продуцентите Франк Маршал и Филип Ян Римза, които се наемат да изпълнят завета на великия режисьор, завършвайки започнатия от него филм.

Подобни сложни исторически кинопъзели често стават много по-интересни, когато се представят заедно с историята на снимачния процес – и ето, че в случая се появява в готовност документален филм, посветен на работата по „The Other Side of the Wind”. Той носи предизвикателното заглавие „They’ll Love Me When I’m Dead”, а негов режисьор е носителят на „Оскар” Морган Невил („20 Feet from Stardom”, „Won’t You Be My Neighbor?”). Логично е Netflix да привлече интереса на публиката, като представи трейлър на този филм за филма, който ще се появи в стрийминг платформата в същия ден, в който е предвидена и премиерата на „The Other Side of the Wind”. Вижте!

Обещанието е двата филма – финално завършената творба на Орсън Уелс и документалния разказ за направата й, да се допълнват взаимно, именно затова сме сигурни, че истинските фенове няма да пропуснат шанса да ги изгледат на един дъх, а защо не и на паралелни екрани?! Ето какво гласи официалния синопсис на „They’ll Love Me When I’m Dead”:

Носителят на „Оскар” Морган Невил разказва историята на легендарния режисьор Орсън Уелс в последните 15 години от живота му. През 70-те години на ХХ век Уелс вече не е „момчето-чудо”, създало „Гражданинът Кейн” – той живее далече от шума и суетата на червения килим и мечтае да се завърне триумфално в Холивуд с проекта си „The Other Side of the Wind”. В продължение на години Уелс се труди върху филма – разказ за застаряващ режисьор, който се опитва да завърши своя последен велик филм. Заснет в „партизански” стил, при хаотични обстоятелства с екип от млади мечтатели, посветени безрезервно на каузата, филмът преминава през сериозни финансови трудности, а когато през 1985 година Орсън Уелс напуска този свят, той оставя след себе си най-известният незавършен филм в историята на киното. Негативите се пазят в сейф в продължение на десетилетия – досега. С помощта на нови разкрития от страна на сътрудниците на режисьора – Питър Богданович, Франк Маршал, Оя Кодар и неговата дъщеря Беатрис Уелс, „They’ll Love Me When I’m Dead” се превръща в уникалния неразказан финален епизод на една от най-великите творчески кариери в историята на киното: брилянтен, иновативен, предизвикателен и най-вече непокорен…

Както вече споменахме – денят, в който трябва да отмените останалите си ангажименти и да „заседнете” пред екран, на който може да се гледа съдържанието в Netflix, е 2 ноември. Предвижда се именно тогава и филмът на Орсън Уелс „The Other Side of the Wind”, и документалната история на Морган НевилThey’ll Love Me When I’m Dead” да бъдат пуснати онлайн… Дано това да важи и за нашата територия…

pekhv1bhhno11

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *