Изпълнени сме с респект и уважение към творчеството на Тод Хейнс, затова не бихме пропуснали уточнение във връзка с „бъдещите му творчески планове” – преди месец-два коментирахме как ще се впусне в дебрите на психоанализата с чичко Фройд, а сега благодарение на Variety става ясно, че на хоризонта се задава и една драматична история, озаглавена „Dry Run”.

Важна в случая е основата за сюжета – една статия в The New York Times на Натаниъл РичThe Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare”, в която става въпрос за адвоката от щата Охайо Роб Билот, постигнал една от най-значимите победи в защита на околната среда с прилагане на законите за корпоративна отговорност. В съдебна битка, която продължава 19 години, той представлява 70 хиляди греждани, чиято питейна вода е замърсена с химични отпадъци (Perfluorooctanic acid – PFOA) от компанията Дюпон. След оповестяване на резултатите от изследванията се организира много по-сериозно разследване на химикалите, които се използат ежедневно във всякакви индустрии и производства в продължение на десетилетия. Марк Ръфало, познат и като активен привърженик на важни каузи, свързани с екологията, се е ангажирал като един от копродуцентите на филма и е много вероятно да му бъде предложена (ще се радваме, ако приеме!) главната роля.

По всичко личи, че „Dry Run” ще се окаже следващия проект на Тод Хейнс (след доста пренебрегнатия „Wonderstruck”), като режисьорът отново ще работи по сценарий, на който не е автор/съавтор – първоначалната версия е дело на Матю Карнахан („House Of Lies”), преработеният вариант е направен от Марио Кореа. Зад проекта застава компанията Participant Media („Spotlight”).

За всички, които се интересуват от подробности около случая Билот срещу Дюпон – предлагаме трийсетина минути допълнителна информация:

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *