Роди се звезда / A Star is Born

Shine a light
от на 2018-10-04
 

Колко римейкове, колко повторения, колко еднакви неща сме гледали, та гледали, така че вече да имаме чувството, че с влизането в киносалона ни е ясно какво ще видим? Колко пъти сме гледали филми за капаните по пътя към славата и такива за пропадащия ментор и издигащото се протеже? А колко пъти ни се случва да излезем от филм и да си кажем „Изненадах се приятно”?

Роди се звезда” е една приятна изненада по много параграфи, имайки се предвид, че е трети римейк (или четвърти, ако броим Боливудския) на филм от 1937 г., че е първият филм на режисьора си, колкото и опитен да е той като актьор, и че в главната женска роля е общо взето една неопитна актриса, която поема щафетата от величията Джуди Гарланд (версията от 1954 г.) и Барбара Страйзанд (от 1976 г.). Брадли Купър и Лейди Гага са екранна двойка за милиони и филмът прескача летвата на посредствеността основно благодарение на химията между двамата.

брадли купър и лейди гага в роди се звезда

Историята ни среща с Джаксън Мейн (Купър) – перманентно пиян, нещастен и оглушаващ кънтри-рок певец, който случайно среща любовта на живота си Али (Лейди Гага) в караоке бар за травестити, където тя изпълнява „La Vie en Rose”на Едит Пиаф. От първата нощ заедно двамата започват да пишат песни и да се обичат, той пробива пътя й към музикалната индустрия, а тя се опитва да му помогне да се пребори с многобройните си лични проблеми. Освен романтичната им връзка, отлично са изградени взаимоотношенията им и с хората около тях. Поддържащите персонажи блестят през цялото време и в никакъв момент не са принизени до по-малко от цялостно развити герои със свои собствени чувства и характери. Сам Елиът(„Крайпътна къща”, „Големият Лебовски”) е сърцераздирателен като по-големия брат на Джаксън – Боби, докато Андрю Дайс Клей(„The Adventures of Ford Fairlane”) играе грижовния веселяк Лоренцо – бащата на Али. Не можем да не споменем и прекрасния Дейв Шапел, който играе стария приятел с добрите съвети Нудълс.

a-star-is-bourne-review-img04-20181003

Роди се звезда” работи на много нива. Кара ни да стискаме палци на Джаксън и Али, като двойка и като отделни хора. Никога не взима лесния път – не показва Али като жертва на обстоятелставата си, например – тя е силна и уверена в способностите и таланта си, просто й трябва шанс, който веднага грабва. Също така филмът не изпада в проповядване за „истинската артистичност” и, докато има какво да каже за изгубването на себе си в преследването на славата, в никакъв момент не съди Али за това, че тръгва по пътя на поп-звезда. Напротив, показва я като човек, който знае как да отстоява своето и който намира начин да бъде най-добрата версия на себе си. Брадли Купър успява и да балансира задачите си на режисьор и актьор без да грандиознични с ролята си и да я прави непрекомерно идеализирана, но в същото време не се забива настрани с излишна скромност – той си е той и си го може, и прави забележителна роля, която със сигурност се нарежда из най-добрите му до момента.

брадли купър

Има само един голям проблем, който обаче няма как да подминем, тъй като е доста съществен. Освен романс, освен изследване на герои, „Роди се звезда” все пак основно трябва да бъде и музикален филм. И ето в тази насока за съжаление смятаме, че се провяла. Те, че пеят и двамата на живо – пеят. Но в нито един момент не се усеща, сякаш гледаш истински концерт, истинско представление. Дали заради начина, по който са снимани (въпреки че стана известно, че са снимали на най-големите фестивални сцени като Гластънбъри и Коачела), дали в опит да се направи разграничение между Лейди Гага и Али, но просто в нито един момент публиката в киносалона не се пренася на мястото на концертната публика. Не, че искаме да гледаме концерт на Гага. Но когато в първите й кадри я видиш да показва огромното си сценично присъствие, което повече никога не се вижда, се усещаш, че тя не е само певица – тя е изпълнител. И честно казано съжаляваме, че не можахме да я видим „да се раздава”. Освен това оригиналните песни са добри, но не си ги тананикаш после, а на моменти са и дразнещо буквални с текста си.

лейди гага

Въпреки всичките начини, по които можеше да пропадне в клиширана и остаряла фабула, „Роди се звезда” успява да се издигне над очакванията и да доведе до зрителите една ангажираща сюжетно и емоционално история, издигната от прекрасните изпълнения на актьорския състав. И докато смятаме, че изпуска жестоко една от основните топки, с които жонглира, все пак другите няколко остават да правят пируети из въздуха, което е повече от достатъчно.

коментари
 
Отговорете »

 
 • X-Force
  2018-10-04 at 16:32

  Супер ревю! В събота отивам да го гледам и имам големи надежди. Вече почнаха да го спрягат за Оскар-и (ама разбира се!).

  Отговор

  • Леда Г.
   2018-10-04 at 21:50

   Мда, за оригинална песен със сигурност ще вземе номинация, за другото не знам, те за много неща го спрягат, ама тамън започваме сезона. Ще видим, Академията много обича да награждава актьори, които стават режисьори.


 • UZUMAKI
  2018-10-04 at 21:44

  Готин филм… като за 7.5/10. :) Истинската звезда на филма не е Гага, а Купър.

  Отговор

  • Касабов
   2018-10-07 at 23:25

   Съгласен. Първата половина беше супер, после малко му изпуснаха края.


 • Milbo
  2018-10-07 at 02:13

  Ние пък чакаме саундтрака, защото според нас филмът не се проваля като музикален филм. Напротив, не се сащаме и за една песен, която да не ни хареса – всички бяха чудни. Два ярки таланта произвеждат химия, не само защото са убедително романтични, а и защото играят и сродни творчески души…И също много ни хареса как са снимани отблизо на сцената, защото така бяхме близо до характерите – понеже това е филм, а не концерт.

  К’во още ? А да, тя (Али) не вярва в себе си…Той (Джак) вярва в нея. Тя е доста уязвима като певица до момента в който той не показва вярата си в таланта и – И с риск да се повторя в три изречения – филмът е платформа да се разгърнат тези двама истиснки талантливи артисти и в това е ‘celebration’ на ‘истинската aртистичност’. Тя пее и ни заразява с енергия, а той играе и ни дърррржи ‘на тръни’, защото нямаме идея какво ще последва, което е постоянен източник на напрежение…
  С една идея може би по-дълъг бе филмът, и тук там можеше да е по-деликатен, но това са бели кахъри на фона на постигнатото…Браос на Брадли Купър – Браос на Лейди Гага.

  Отговор

 • Анита
  2018-10-08 at 11:27

  Филмът е добър, като че ли очаквах малко повече след огромните суперлативи още от Венеция, но Shallow е pure Oscar material за оригинална песен.

  Отговор

Коментирайте