Много филми са правени за сегрегацията в Америка, за борбата за граждански права на чернокожите и за зверствата и терора, които извършват расистките организации, начело с Ку-Клукс-Клан, по това време. Някои от тези филми са истински имоционални преживявания, които остават в съзнанията и емоциите ни дълго, след като са приключили, други са добронамерени, но в крайна сметка незапомнящи се продукции, които просто са се целели към тежката тематика в опита си за престиж.

Стискаме палци „The Best of Enemies” да е от първата категория. В него главните роли са поверени на Таражи П. Хенсън и Сам Рокуел, които влизат в ролите на реални личности, Ан Атуотър и С. П. Елис, за да разкажат история, развила се през 1971 г.  в Северна Каролина. Чернокожа майка и лидер на местния клон на Ку-Клукс-Клан са принудени заедно да ръководят сбирката на местната управа, която ще се занимава с проблема за училищната интеграция – дали черните и белите деца могат да учат в едно и също училище.

Вижте трейлъра:

Обожаваме Сам Рокуел. Няма друга дума за това – обожаваме го. Години наред той ни беше любимец като изключително надарен и разнообразен актьор, от така наречените „character actors” (което е определение, което той самият е споделял в много интервюта, че не харесва). Дали в поддържаща или в главна роля, той винаги озарява екрана с чара и таланта си, и до ден днешен продължаваме да цитираме „Moon” като един от най-добрите sci-fi филми с едно от най-добрите изпълнения, които сме гледали в последните 10 години. След миналогодишния му „Оскар” за поддържаща мъжка роля в „Три билборда извън града” обаче, с удоволствие наблюдаваме издигането му във все по-главни и значителни роли. Имаме вярата, че той ще си запази нюха да избира интересни и многопластови характери, като точно такъв ни изглежда С. П. Елис тук. Докато героят на Рокуел в „Три билборда” си беше отявлен расист и малоумник, тук изглежда ще видим нищо малко по-различно – лидер на Клана, който обаче не е милитантен расист, има някаква друга мотивация.

Таражи П. Хенсън същевременно също ни е много интересна. Всеизвестна като безкомпромисната Куки в „Empire”, тя миналата година ни отвя в „Hidden Figures” – друг много добър филм по истински случай. Докато тя все още не се е установила в киноиндустрията като Рокуел, сме виждали достатъчно от нея, че да нямаме съмнение в способностите й като актриса.

Сега остава само лесната задача за „The Best of Enemies” да е емоционален и въздействащ, а в същото време не прекалено проповядващ и да не повтаря същите неща, които сме гледали милиони пъти. Пожелаваме успех на сценарист-режисьорът Робин Бисел, за когото това е дебютен филм. Досега той е работил като изпълнителен продуцент на продукции като „Игрите на глада” и „Free State of Jones”.

The Best of Enemies” е адаптация по книгата „The Best of Enemies: Race and Redemption in the New South” на Оша Грей Дейвидсън и ще излезе на 5 април 2019 г.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments