Втори трейлър на „Outlaw King” на Дейвид Макензи с Крис Пайн

от на 2018-10-26
 

Трябва да имаш сериозна вяра в мнението на публиката (и критиците-специалисти), за да решиш да влезеш отново в монтаж след официалната премиера на филма в Торонто – и да махнеш жертвоготовно 22 минути от първоначално показаната версия. Сваляме шапка на Дейвид Макензи за това, че е взел подобно решение, защото филмите се правят за зрителите – разбира се, винаги разказват важна история, но ако тя е поднесена с известен „баласт”, един умен творец лесно може да се отърве от него. Или както казва Антон Павлович Чехов: „Краткостта е сестра на таланта.”

Сега, дали се е получил точно „талантлив” филм за един от националните символи на Шотландия под режисурата на Макензи – това е много рано да кажем и не бихме съдили по един или два трейлъра. Но не ни пречи да хвърлим поглед към новата реклама, вероятно подготвена във връзка с поредната „премиера” на „Outlaw King” на Лондонския филмов фестивал преди дни.

Всичко, което ни възпираше от прехласване и възторжени възгласи в предишните рекламни срещи с „Outlaw King” продължава да действа с пълна сила и тук – може би филмът ще се окаже сериозен епос, който си струва да бъде обсъждан, но все още не откриваме онзи „уау”-момент, който ще ни извади от здравословния скептицизъм. Уважаваме усилията и на Пайн, и на Макензи да пресъздадат достоверно далечния 14 век с присъщите на Средновековието детайли, но ще трябва да видим много повече, за да отсъдим по достойнство и без презразсъдъци…

Outlaw King” пресъздава неразказаната истинска история на Робърт I, по-известен като Робърт Брус (фамилията му означава „земята на върбите”), който е крал на шотландците от 1306 до смъртта си през 1329 година. Той е един от най-прочутите войни на своето поколение и повежда сънародниците си по време на Първата война за шотландска независимост срещу Англия. Победен от Едуард I след като е коронясан за крал, принуден да се скрие на Хебридските острови, а после и в Ирландия, през 1307 година Робърт се завръща, за да разгроми англичаните и повежда сериозна партизанска война, като успява да извоюва шотландската независимост. Въпреки смъртоносните последствия, Робърт се сдобива с шотландската корона и повежда своите верни, изпълнени със страст последователи в битка срещу могъщата армия на тираничния крал и неговия опасен син, принца на Уелс…

Режисьор на „Outlaw King” е Дейвид Макензи („Young Adam”, „Hallam Foe”, „Perfect Sense”, „Hell or High Water”), сценарият на филма е дело на Баш Доран, Джеймс МакИнъс и Макензи, с участието на Марк Бомбак и Дейвид Хароуър. В актьорския екип участват Крис Пайн, Арън Тейлър-Джонсън, Флорънс Пю, Били Хоули, Тони Къран, Стивън Дилейни, Джеймс Козмо, Сам Спрюъл и др. Оператор на филма е Бари Акройд, продуценти на историческата драма са Sigma Films (дългогодишни партньори са режисьорът Макензи и Джилиан Бери) и Anonymous Content (Ричард Браун и Стив Голин), а бюджетът възлиза на 120 милиона долара.

Както вече споменахме, официалната премиера на филма беше в Торонто през септември, а Netflix ще го пусне „на екран” в стрийминг платформата от 9 ноември 2018.

коментари
 
Отговорете »

 
 • fishek
  2018-10-26 at 11:36

  Уолъс ше го има ли тука или..?

  Отговор

  • V
   2018-10-29 at 11:35

   Уолъс бива екзекутиран година по-рано 1305-та година, преди коронясването на Робърт I
   Едва ли ще го видим във филма. Но, кой знае :)


 • UZUMAKI
  2018-10-26 at 11:57

  C yдоволствие бих гледал неорязаната версия.

  Отговор

Коментирайте