„Green Book” спечели голямата награда на фестивала в Торонто 2018

от на 2018-09-17
 

Сънданс, Берлин, Кан, Венеция, Торонто. Това е подредбата им по месеци и всяка година решенията им определят тенденциите във фестивалния филмов свят. Единственият сред „петте големи” без жури, което да оценява филмите в конкурсна програма, приключи вчера в Торонто, а изключително ценната Награда на публиката „Гролш” (именно защото е гласувана от всички зрители на фестивала!) беше присъдена на филма на Питър Фарели „Green Book”.

Любопитен факт е, че именно „любимците” на Торонто често се оказват впоследствие и фаворити за наградите на Американската киноакадемия – „Беднякът милионер”, „La La Land”, „Речта на краля”, „12 Years a Slave”, а също и „Три билборда извън града” (just to name a few) са носители на Наградата на публиката. И както се казва – сезонът за надпревара за внимание и призове вече може да започва!

Още няколко отличия бяха връчени в Торонто – „The Man Who Feels No Pain” на Васан Бала е победител в категорията „Midnight Madness”, а наградата за документален филм беше връчена на „Free Solo”, режисиран от Е. Чай Васарели и Джими Чин. „City of Last Things” на Уи Динг Хо получи Platform Prize, наградата в програмата „Discovery” отиде при „Float Like a Butterfly” на Кармел Уинтърс, а приза за Най-добър пълнометражен канадски филм беше връчен на Себастиен Пилоти и неговия „The Fireflies Are Gone”.

Green Book” на Фарели бе предпочетен пред „A Star Is Born” на Брадли Купър, „If Beale Street Could Talk” на Бари Дженкинс (втори в подредбата според гласовете на зрителите), като сред филмите, които се конкурираха за вниманието на публиката, бяха и „Roma” на Алфонсо Куарон, „First Man” на Деймиън Шазел, „Vox Lux” на Брейди Корбет, както и дебютиралите в Телюрайд „Can You Ever Forgive Me?” на Мариел Хелър и „The Old Man and the Gun” на Дейвид Лоуъри.

На добър час на наградените и си пожелаваме да видим колкото се може повече от тях на голям екран у нас!

 

коментари
 
Отговорете »

 
 • TTT
  2018-09-17 at 13:08

  Ако единият от братята Фарели се намеси в борбата за Оскар, което е твърде вероятно, ще си е култов момент. Сюжетът на филма звучи интригуващо, усещам, че чичо Виго го чакат номинации (минимум).

  Отговор

 • UZUMAKI
  2018-09-17 at 14:01

  Хаха, награда за Фарели при конкуренция в лицето на истински кино майстори като Шазел и Куарон… либералната помия няма спирачки 😀

  Отговор

  • Ivo
   2018-10-11 at 16:13

   А да критикуваш филм, който не си гледал какво е? Фашистка или тролска помия? Хиляди хора от различни точки на света са гласували за този филм, предните победители до един са много добри, така че нека го видим първо.


  • Dredd
   2018-10-11 at 17:17

   Ivo ти от къде падаш? Академията в последните години е една торба либерализъм, а творците прилежно я запълват с нужното.


 • X-Force
  2018-09-17 at 15:56

  Не съм гледал филма, но помнете ми думата – този филм ще вземе оскар за най-добър филм (минимум!). Всяка година излиза един такъв на тема расизъм, базиран на действителни събития с много драма и патриотизъм + доза хумор за развлечение + утвърдени актьори. Може в крайна сметка да е добър – със сигурност ще го гледам – но съм сигурен, че академията ще ни го набута в лицата като следащия „Шоушенк“ едва ли не…

  Отговор

Коментирайте