Едни от най-интересните филми (поне за нас), които изскачат от фестивала в Кан, не идват от основната програма, а от периферните, сред които е и „Особен поглед“, откъдето е и фокусът на настоящата ни новината. Става дума за шведско-датската фентъзи продукция „Border“ („Gräns“ / „Граница“), дело на режисьора Али Абаси („Shelley“), екранизация по едноименния разказ на автора на „Покани ме да влязаЙон Айвиде Линдквист, който е и един от сценаристите, наравно с Абаси и Исабела Екльов.

Border“ проследява граничния охранител Тина, която притежава уникален нюх – тя може да помирише не само нелегална контрабанда, но и човешките емоции. Животът ѝ е добър, въпреки че има обезобразяване, което я кара да се чувства самотна. Когато Тина се среща с мистериозен мъж, който споделя нейните лицеви черти, внезапно животът ѝ се променя по невероятен начин. Докато открива прекрасния нов свят, Тина се опитва да разбере как този мъж изглежда, че знае повече за нея, отколкото тя самата…

Borderспечели голямата награда в „Особен поглед“ на тазгодишното издание на Кан и освен това е изборът на Швеция да се бори за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Наскоро беше закупен за разпространение в Щатите от Neon , които представят и първия му трейлър. Вижте.

Винаги се раздаваме, когато се появяват подобни филми, разкриващи красотата на жанрове, често пренебрегвани като низши. Ходи кажи на някой снобар за филм, който представлява любовна история между тролове, и гледай какво става. Трейлърът изглежда прекрасно, отзивите са повече от фантастични, а в основата е произведение на  Йон Айвиде Линдквист, когото харесваме адски много. Просто няма как да не си отбележим „Border“ като задължителен. Надеждите ни са в СФФ да го видим на голям екран.

Вижте и няколко постера.

border-poster-1-20180928 border-poster-2-20180928 плакат

Режисьор на „Border“ („Gräns“ / „Граница“) е Али Абаси („Shelley“), който е и сценарист наравно с Йон Айвиде Линдквист и Исабела Екльов, по едноименния разказ на Линдквист. В ролите са Ева Миландер, Еро Милоноф, Виктор Окерблом, Стен Люнгрен, Ан Петрен, Йорген Торсон и др.

Щатската премиера е на 26 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Линдквист е чудесен писател, а това очаквам да е поредната качествена адаптация по негово произведение.