Няма значение дали харесваме Йоргос Лантимос или го считаме за един от надценените кинотворци на нашето време. Не е особено важно, защото е безспорен фактът, че три от филмите му („Dogtooth”, „Омарът” и „Убийството на свещения елен”) бяха не само забелязани, но се оказаха водеща новина в съответните години на появата си. Като част от обявената за една от най-добрите и високо конкурентни селекции на фестивала във Венеция от много време насам, „The Favourite” не само, че не остана на заден план след премиерата си миналата седмица, но и беше провъзгласен от критиците за най-високото постижение в кариерата на гръцкия режисьор.

Както вече писахме, сюжетът ни отвежда в Англия в началото на 18-ти век, когато кралица Анн (Оливия Колман) води поредната дълга и изтощителна война с французите. Владетелката обаче не изглежда нито твърде компетентна, нито съвсем с всичкия си и се уповава на неотлъчната подкрепа на дясната си ръка – Лейди Сара (Рейчъл Вайс), на която ролята на политически кукловод определено ѝ се услажда. В тази изгодна и за двете динамика обаче неочаквано и безцеремонно влиза братовчедката на Лейди Сара – Абигейл (Ема Стоун) и започва целенасочено да измества сродницата си от позицията на най-близка довереница.

Вижте новия тейлър:

От супер красивите кадри става ясно, че Лантимос, който за пръв път работи с различен екип от писатели (автор на сценариите на всичките си предишни филми е самият той, заедно с дългогодишния си приятел Ефтимис Филипо), не е изоставил досегашния си стил. Въпреки че в първия тийзър „The Favourite” изглежда като комедия, макар и неконвенционална и забавна по особено интересен начин, новият трейлър обещава много по-тъмен и дори жесток прочит на борбата за надмощие в една изначално опасна и доста сбъркана ситуация. Тези три силни, амбициозни и смахнати жени на едно място очевидно създават крайно нелепи обстоятелства, но в никакъв случай не падат по гръб.

Началото на постепенно наславащото се напрежение в женското трио е уловено конкретно и майсторски в този първи клип. Тук новопристигналата Абигейл все още няма смелост иопитда взима решения сама и е разкъсана между заповедите на кралицата и тези на братовчедка си Сара.

Както от клипа, така и от пълния трейлър личат няколко неща: изпълненията на Колман, Вайс и Стоун изглеждат граничещи със съвършенството, диалозите са остри и запомнящи се, а операторското майсторство и костюмите са спиращи дъха. Със сигурност за този филм на Йоргос Лантимос ще се говори още. Ние подозираме, че дискусията ще бъде актуална чак до едни определени януарско-февруарски кино награди от грандиозен задокеански вид. Wink, wink!

Световната премиера на „The Favourite”  ще бъде на 23 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. „защото е безспорен фактът, че първите му три филма“
    Мисля идеята е била да се постави „ударение“ на трите, но е подвеждащо, защото излиза че това са му първите филми и те са само 3. Което не е вярно.

    Мразя да съм нитпикващ мадафакър (особено след като и аз рядко съм прецизен), но като е тръгнало – „безцеременно“, „неоътлъчната подкрепана“, „наславащото „, „опредлени „. Януаро-Февруарски, не е ли по-добре? Нямам представа дали е правилно :P. Също така имаш няколко слети думи.

    Иначе The Favourite, продължава да изглежда чудесно. Ако притежаваше телесна хуманоидна форма от женско естество, щях да желая да я обладавам многократно до припадък :). Аз си мисля, че хуморът все още е водещ, ще видим дали ще залитне в по-мрачни краски.

    1. Подозирам, че притежаваш телесна хуманоидна форма от женско естество, която се нарича Янка Георгиева.

    2. Това беше девойчето дето писа ревюто за Еленът, нали? Не бих отказал да я мандръсам :P.
      Сериозно, тя е по-по :).