гринч

Някак си неизбежно е, щом стане дума за „крадене на Коледа”, първата ни асоциация да е Джак Скелингтън. И макар че историята, родена във въображението на Тим Бъртън и оживяла благодарение на Хенри Селик, се превърна с времето в култова класика, все пак за мъхестото кисело същество с цвят на авокадо доктор Сюс е писал още през 1955 година. Две години по-късно се появява книжката „Как Гринч открадна Коледа!”, а в самото начало на новото хилядолетие Рон Хауърд и Джим Кери се опитват да намерят правилната формула за игрален филм по историята – пуснеш ли подобна приказка на екран по празниците, неминуемо може да разчиташ на добри резултати – тогава на кино ходят и малки, и големи.

Та през 2018 година дойде ред на Illumination Entertainment и Universal Pictures да се пробват с „Гринч“ („The Grinch“) – този път рисувана екранизация, като са поканили един от най-търсените, награждавани и нашумели актьори в последните години – Бенедикт Къмбърбач. Той ще се цупи и безчинства като Гринч, защото притежава уникален вокален диапазон и може да озвучи почти всичко (най-любим до момента ни е страховития дракон Смог, но не давайте на Къмби да произнася думата „пингвин”). Лекинко сме разочаровани от това, което чухме до момента, ала сме сигурни, че да съдиш за филма по един (или няколко) трейлъра е проява на лош вкус, затова ще ви представим третия, различен и доста по-пълен (с подаръци и „койчета”) трейлър – като загрявка за дебнещите коледни студове и предупреждение за „зелената заплаха”…

Оказва се идейно да правиш гадости, все да ти се разминава, че накрая и да се наконтиш като самия дядо Коледа. Признаваме, Illumination са си поиграли със светлините и цветовете и всичко изглежда толкова бляскаво и захарно, че направо ни е страх да гледаме. За незапознатите с начумерения косматко прилагаме тук синопсиса на историята и отправяме съвет – преди да поведете децата си на кино, прочетете им оригиналната приказка, защото винаги е по-хубаво малчуганите сами да си нарисуват образите в главите, преди да ги видят на големия екран.

Гринч живее в уединение в пещерата си високо в планината заедно с вярното си куче Макс. С дом, пълен с изобретения и съоръжения, задоволяващи всекидневните му нужди, Гринч вижда съседите си от Койвил, само когато му свърши храната. Всяка година по Коледа те нарушават спокойното му усамотение с все по-големи, по-ярки и шумни празненства.

Когато жителите на града обявяват, че ще направят коледния купон три пъти по-голям от миналогодишния, Гринч осъзнава, че има един-единствен начин да получи малко мир и тишина: ще трябва да открадне Коледа. За да го направи, той решава да замести Дядо Коледа на Бъдни вечер и дори успява да намери мързелив, с наднормено тегло и не особено заинтересован елен, който да дърпа шейната му.

Междувременно долу в Койвил, преизпълнената с коледно веселие и дух Синди-Лу Кой планира да хване Дядо Коледа, за да може да му благодари за помощта към уморената ѝ самотна майка. С наближаването на Коледа, добрите намерения на Синди-Лу и нейните приятели се преплитат с престъпните кроежи на Гринч. Дали Синди-Лу наистина ще се срещне с Дядо Коледа? Дали Гринч ще успее да заглуши коледните празненства на Койвил веднъж завинаги?

Не смятаме да изпадаме в повече подробности, защото подозираме, че до премиерата ни очакват още малки парченца пъстроцветност – като новия постер на филма, изпълнен със светлина и празничен дух.

плакат

Режисьори на „Гринч“ („The Grinch“) са Скот Мойзър, Питър Канделанд, Яроу Чейни и Матю О‘Калахан, а сценарият е дело на Кен Даурио, Майкъл ЛеСур, Чинко Пол и Реймънд С. Перси, по романа на д-р Сюс. Ролята на Гринч озвучава Бенедикт Къмбърбач.

Щатската премиера на филма е на 9 ноември 2018 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *