Всяка година има десетки филми на темата за порастването, за моментите, в които тийнейджърите започват да се усещат малко по малко като част от света на възрастните. И всяка година има по два-три от тези десетки, които винаги влизат в списъците ни на филми, които не трябва да бъдат изпускани. За творците, които не гледат на пубертета надменно и с презрение, е нормално, че това е тематика, узряла за жътва – комбинацията от емоции, първи стъпки и търсене на себе си, които всички преживяваме в тази възраст,  са отлична почва за изследване на характери в киното. Така беше с „Юношество“, „Edge of Seventeen”, с „Lady bird”, с „Love, Simon”. Представяме ви и следващия претендент за място в този елитен списък  – „Sadie” на Меган Грифитс.

Едноименната главна героиня в „Sadie” е тийнейджърка, чийто баща е военен на фронта, който няма изгледи скоро да се прибира у дома. По обясними причини това прави дъщерята гневна и объркана, търсеща различни начини да преживее сложните емоции, които бушуват в нея. От една страна тя се възхищава на баща си и се гордее с него. От друга – израства без него, а на всичкото отгоре директора на училището й се опитва да се натресе и в семейния й живот. Майка й пък също така разбираемо е на границата на издръжливостта си, изоставена сама да се справя с непредсказуема тийнейджърка…

Вижте първия трейлър.

Sadie” беше изключително високо оценен на тазгодишното издание на фестивала South by Southwest (SXSW). Критиците възхваляват емоционалното въздействие на филма и начина, по който към трудни теми е подходено с емпатия от сценарист-режисьорката Меган Грифитс („Lucky Them“, „Eden”). И докато някои критикуват завоите към сапунена мелодрама, всички са съгласни за едно – филмът има потенциала да изстреля младата си главна актриса София Митри Шлос в небосвода на филмовата индустрия. Не намираме едно ревю, което да е на друго мнение –  и София Митри Шлос, и Мелани Лински, в ролята на майката, блестят и правят изключителни роли. За Лински много се радваме, тъй като дълго време публиката я познаваше като лудата преследвачка Роуз от „Двама мъже и половина”, но след миналогодишния невероятно чаровен и откачен “I Don’t Feel at Home in This World Anymore“ се влюбихме в нея и искаме да я гледаме отново и отново.

Заинтересувани сме дълбоко от „Sadie” не само заради цялостно добрите ревюта. Знаем си, че coming-of-age историите могат да бъдат много добри. Обикновено са сладки и прочувствени филми, които ни връщат в доброто старо време. Но не се сещаме за много такива филми, които така отявлено и целенасочено се занимават с насилието във всичките му форми – от училищния тормоз до войната, и по какви различни начини може да влияе то, колкото изглежда ще се фокусира „Sadie”.

Ето го и официалния синопсис:

Sadie” е мощната, неудобна и мрачно комична история на младо момиче (Шлос), което няма да спре пред нищо да опази мястото на баща си на домашния фронт. Сейди е дъщеря на войник, която извайва поведението си по неговия армейски пример. Когато майка й, Рей (Лински), започва да се среща с нов мъж, Сайръс (Джон Галагър Мл.), Сейди се заклева да застане помежду им, каквото и да коства това. Сайръс се превръща във врага, а ако Сейди е научила каквото и да е от света, в който живее, то е, че врага не заслужава никаква милост.

плакат

Режисьор и сценарист на „Sadie” е Меган Грифитс („Lucky Them“, „Eden”), а в ролите са София Митри Шлос, Мелани Лински, Джон Галагър Мл., Тони Хейл и Даниел Брукс.

Sadie” е с обявена лимитирана премиера на 12 октомври в щатските кина, а за нашите за сега нищо не се знае.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *