Спечелете новото издание на романа „Психо” (кой спечели)

от на 2018-09-16
 

Играта приключи, благодарим на всички участници! Романът „Психо” на Робърт Блох печели:

Иван Атанасов

Честито!

Наш представител ще се свърже с него, за да уточним как да получи наградата си.

––

За какво се сещате, когато чуете думата „психо”? Ако за емблематичния шедьовър на Алфред Хичкок, сте на прав път! Ако в главата ви се появяват картини с Винс Вон, просто пропуснете следващите редове!

Психо” е може би най-известния филма на легендарния английски режсьор, който предизвиква истинска революция в киното. Първоначално приет със  смесени чувства от критиката, настроенията към „Психо” се променят коренно, когато филмът събира впечатляващи приходи от продажба на билети и получава 4 номинации за „Оскар”. Днес качествата на „Психо” и влиянието му върху киноизкуството са неоспорими и се смята за една от големите кино-класики.

Вероятно доста по-малко са хората, които знаят, че филмът е създаден по едноименния роман на американския писател и холивудски сценарист – Робърт Блох. При това Хичкок решава да екранизира романа едва няколко години след излизането му.

корица на романа психо

С персонаж, базиран на  реална личност – гробаря от Плейнфийлд Ед Гийн, който убива жени, а от телата си прави страховити трофеи, романът „Психо” се превръща в един от първите ужаси, който разчита изцяло на психологическия подход, а не засяга свръхестествени теми. Защото, както признава самият Блох, „истинският ужас не е в сенките, а в този изкривен малък свят, скрит в собствените ни черепи”.

Заедно с издателствоСиеладаваме възможност да спечелите новото издание на „Психо”. За да участвате в томболата, която ще определи победителите, трябва да отговорите правилно на въпроса:

Кой изпълнява ролята на главния герой – Норман Бейтс – в култовата екранизация?

а) Джон Гавън
б) Антъни Пъркинс
в) Джоузеф Стефано
г) Виго Мортенсен

Повече за „Психо“ може да научите от Благой Иванов и Темз Арабаджиева във „Всеки следобед с Криси“:

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте