Шейсет и две хиляди четиристотин и петдесет маслени рисунки вдъхнаха живот на „Да обичаш Винсент“ – първият пълнометражен филм в историята на киното, създаден изцяло от анимиране на картини с маслени бои, дело на отличения с „Оскар“ аниматор Хю Уелчман и полската художничка Дорота Кобела. Превъзходното произведение, отличено с номинации за „Оскар“, „Златен глобус“ и БАФТА, решено в стилистиката на film noir, поставя под въпрос обстоятелствата около смъртта на прочутия холандски художник Винсент ван Гог.

Година по-късно, до нас достига новината за биографичния игрален филм „At Eternity’s Gate“, който проследява последните дни от живота на Ван Гог. С нелеката задача да режисира този проект се нагърбва Джулиан Снабел, който има солиден опит с биографичните истории – „Basquiat“ (1996), „The Diving Bell and the Butterfly“ (2007) и „Before Night Falls“ (2000), в който Хавиер Бардем се превъплъти в кубинския поет и новелист Рейналдо Аренас. Съсценарист е носителят на „Оскар“ Жан-Клод Кариер, а операторската работа е поверена на Беноа Делом („Теорията на всичко“, „A Most Wanted Man“, „Беззаконие“).

Въпросът кой актьор ще поеме на плещите си огромното предизвикателство да изиграе един от гениите на изобразителното изкуство, надарен с неподражаем талант и нестандартно разбиране за света, живота и смъртта, абсолютно основателно е първото нещо, което изниква в главите ви, прочитайки заглавието на тази новина. Отговорът е Уилям Дефо. Вижте го в действие в първия трейлър на филма.

Изумително е. Все едно оператора е надникнал скришом с камерата си в картините му. Приликата с познатите лица и пейзажи е поразителна. Изглежда, че „At Eternity’s Gate“ ще ни представи живота на гения с много богата палитра от багри. Очакваме пъстър и френетичен филм с леко горчив вкус породен от неистовите терзания на един творец. Обзалагаме се и директно разпъваме червения килим за Уилям Дефо и творческия екип в посока големите признания и отличия.

Ако все още не сте убедени, че Дефо è Ван Гог, вижте това:

„I’ll show what I see to my human brothers who can’t see it.” Още на първата секунда получаваме окончателно потвърждение за правилния избор на Дефо и отново правим прогноза за четвърта номинация за „Оскар“.

Вижте още:

Само 2 минути, а съдържат толкова разнообразие в изразителността и динамиката – крупен статичен кадър, от който струят едновременно спокойствие и тревожност. Във втория клип камерата следва трескавата енергия на Винсент ван Гог, а излизането от едно пространство в друго е тотално в духа на постимпресионизма и разбиранията му за светлина и цвят. „I need to be in a fever state. It’s called ‘the act of painting’ for a reason!” Удивително е как в една реплика може да бъде събрана цялата истина за творец, който гори и живее в призванието си, както и в играта на думи pain / painting.

оскар айзък уилям дефо

Режисьор на „At Eternity’s Gate“ е Джулиан Снабел, а съсценарист е Жан-Клод Кариер. В ролите са Уилям Дефо като Винсент ван Гог, Рупърт Френд като неговия брат Тео, Оскар Айзък като Пол Гуген и Мадс Микелсен като свещеник.

Премиерата на „At Eternity’s Gate“ бе на 3-ти септември във фестивала във Венеция. На 12-ти октомври може да бъде видян на Closing Night film на NYFF, а от 16-ти ноември тръгва официално по кината. Надяваме се на добри хора, които да се погрижат да бъде видян и по българските екрани. Всички предпоставки за филм със сериозна художествена стойност са налице.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Всички обичаме великия Дефо и трейлърът е прекрасен, но… няма как това лице, тази кожа, тези очи да принадлежат на 30-и-нещо-годишен човек…

  2. Обожавам Ван Гог, но това чак се замислям дали да го гледам. Твърде много драма за живота на един прост селски художник 🙂 Прекомерсиализацията на образа му ми идва твърде много. Дефо ще е велик в ролята, обаче, и подозирам че ще го гледам заради него 🙂