Нов трейлър и клип от „The Favourite“ на Йоргос Лантимос

от на 2018-09-05
 

Няма значение дали харесваме Йоргос Лантимос или го считаме за един от надценените кинотворци на нашето време. Не е особено важно, защото е безспорен фактът, че три от филмите му („Dogtooth”, „Омарът” и „Убийството на свещения елен”) бяха не само забелязани, но се оказаха водеща новина в съответните години на появата си. Като част от обявената за една от най-добрите и високо конкурентни селекции на фестивала във Венеция от много време насам, „The Favourite” не само, че не остана на заден план след премиерата си миналата седмица, но и беше провъзгласен от критиците за най-високото постижение в кариерата на гръцкия режисьор.

Както вече писахме, сюжетът ни отвежда в Англия в началото на 18-ти век, когато кралица Анн (Оливия Колман) води поредната дълга и изтощителна война с французите. Владетелката обаче не изглежда нито твърде компетентна, нито съвсем с всичкия си и се уповава на неотлъчната подкрепа на дясната си ръка – Лейди Сара (Рейчъл Вайс), на която ролята на политически кукловод определено ѝ се услажда. В тази изгодна и за двете динамика обаче неочаквано и безцеремонно влиза братовчедката на Лейди Сара – Абигейл (Ема Стоун) и започва целенасочено да измества сродницата си от позицията на най-близка довереница.

Вижте новия тейлър:

От супер красивите кадри става ясно, че Лантимос, който за пръв път работи с различен екип от писатели (автор на сценариите на всичките си предишни филми е самият той, заедно с дългогодишния си приятел Ефтимис Филипо), не е изоставил досегашния си стил. Въпреки че в първия тийзър „The Favourite” изглежда като комедия, макар и неконвенционална и забавна по особено интересен начин, новият трейлър обещава много по-тъмен и дори жесток прочит на борбата за надмощие в една изначално опасна и доста сбъркана ситуация. Тези три силни, амбициозни и смахнати жени на едно място очевидно създават крайно нелепи обстоятелства, но в никакъв случай не падат по гръб.

Началото на постепенно наславащото се напрежение в женското трио е уловено конкретно и майсторски в този първи клип. Тук новопристигналата Абигейл все още няма смелост иопитда взима решения сама и е разкъсана между заповедите на кралицата и тези на братовчедка си Сара.

Както от клипа, така и от пълния трейлър личат няколко неща: изпълненията на Колман, Вайс и Стоун изглеждат граничещи със съвършенството, диалозите са остри и запомнящи се, а операторското майсторство и костюмите са спиращи дъха. Със сигурност за този филм на Йоргос Лантимос ще се говори още. Ние подозираме, че дискусията ще бъде актуална чак до едни определени януарско-февруарски кино награди от грандиозен задокеански вид. Wink, wink!

Световната премиера на „The Favourite”  ще бъде на 23 ноември.

коментари
 
Отговорете »

 
 • .
  2018-09-05 at 15:15

  „защото е безспорен фактът, че първите му три филма“
  Мисля идеята е била да се постави „ударение“ на трите, но е подвеждащо, защото излиза че това са му първите филми и те са само 3. Което не е вярно.

  Мразя да съм нитпикващ мадафакър (особено след като и аз рядко съм прецизен), но като е тръгнало – „безцеременно“, „неоътлъчната подкрепана“, „наславащото „, „опредлени „. Януаро-Февруарски, не е ли по-добре? Нямам представа дали е правилно :P. Също така имаш няколко слети думи.

  Иначе The Favourite, продължава да изглежда чудесно. Ако притежаваше телесна хуманоидна форма от женско естество, щях да желая да я обладавам многократно до припадък :). Аз си мисля, че хуморът все още е водещ, ще видим дали ще залитне в по-мрачни краски.

  Отговор

  • Велина
   2018-09-05 at 15:48

   Подозирам, че притежаваш телесна хуманоидна форма от женско естество, която се нарича Янка Георгиева.


  • .
   2018-09-05 at 22:27

   Това беше девойчето дето писа ревюто за Еленът, нали? Не бих отказал да я мандръсам :P.
   Сериозно, тя е по-по :).


 • UZUMAKI
  2018-09-05 at 15:27

  Супер изглежда :)

  Отговор

Коментирайте