студената война
„Студена война“

Приключи 26-тото издание на международния филмов фестивал „Любовта е лудост“, което се проведете от 24-и август до 2-ри септември в морската ни столица Варна. Из залите на Фестивален и конгресен център Варна можеха да бъдат видяни специално селектирани филми в програмите „Българска класика“, „По глобуса“, „Фокус Иран, Румъния и Франция“ и „Дни на Русия“.

Филмът, който даде официално начало на фестивала бе „Студена война“ („Cold war“ / „Zimna wojna“) чиято официална премиера бе на фестивала в Кан по-рано тази година и бе удостоен с наградата за режисура за работата на полския режисьор Павел Павликовски – носител на „Оскар“ и БАФТА за Най-добър чуждоезичен филм „Ида“ през 2015 г.  Черно-белият „Студена война“ разказва за една страстна любов по време на сталинизма в Полша през 50-те години на миналия век.

любовта е лудост плакат

На българското ново кино бе отделено специално внимание на фестивала – всички филми появили се на екран през последната година имаха прожекции, а след тях изненада за зрителите бяха срещите с актьорите и екипите на филмите. Сред тях бяха „Посоки“, „Вездесъщият“, „Дъвка за балончета“, „Лили Рибката“, „Радиограмофон“, „3/4“ и др.

Сякаш присъствието на тази нова вълна бе за сметка на присъствието на онези лица познати ни от любимите ни стари български филми, които никога няма да остареят. В предни издания на фестивала бе задължително присъствието на светила от БГ киното, които при среща с публиката споделяха спомени и много любопитни подробности за онова златно за нашето кино време. Пренебрегнати бяха и трупите на Варненския драматичен и куклен театър които през годините са били верен подръжник на фестивала.

Безкрайната градина“ – кино дебютът на театралния режисьор Галин Стоев базиран по пиесата на Яна Борисова „Приятнострашно“ също получи своето представяне пред варненската пубика и си тръгна с наградата на Съюза на българските филмови дейци.

В програма „Българска класика“ бяха излъчени „На чисто“ на Леон Даниел, „Цар и генерал“ и „Крадецът на праскови“ на Въло Радев и др. Документалният „Историята на ABBA. PS” на Георги Тошев и Явор Веселинов пък е в пъти по-любопитен от актуалното продължение на „Mamma Mia! Отново заедно”.

Не ме докосвай“ (копродукция Румъния – България – Германия – Франция – Чехия) на Адина Пинтилие и носител на наградата „Златна мечка“ е филм заслужаващ специално внимание. Той изследва темата интимност с полудокументален подход. Част от каста на филма са натуршчици, част актьори – от българска страна участват актьорите Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.

zx620_3143176

Докато зала 1 на ФКЦ често бе полупразна, то камерна зала Европа, в която вървеше програма италианско и руско кино почти винаги оставяше част от желаещите да влязат отвън тъй като те бяха повече от местата в залата. Руското кино и тази година бе представено достойно с филмите „Давай!“, „Салют 7“, „Блокбастер“, „Нашествието“ и два филма с участието на големия и обичан руски актьор Константин ХабенскиСелфи“ и „Собибор“.

За втора поредна година специален гост на фестивала е руския режисьор Иван И. Твердовский, който миналата година представи нестандартния си филм „Зоология“, а тази година продължи линията с новия си филм „Подхвърлян“. Филмът разказва историята на Денис, който отраства в сиропиталище и може да се похвали с необикновеното качество, че не изпитва физическа болка, благодарение на което се е научил да припечелва с помощта на тази си дарба.

jump-man-poster-1-2018-20180910

Официалната церемония по награждаването не мина по мед и масло, което може да послужи като индикация на организаторите и всички хора замесени в случването на този фестивал, че не е достатъчно да събереш хубави филми, да ги излъчиш и да се наречеш успешен фестивал. Усещането за церемония липсваше. Трябва много работа ако искаш да привлечеш и световни и актуални имена от киното – нещо към което би трябвало да се стреми един фестивал. За късмет на присъстващите след това последва закриващата прожекция с един прекрасен филм носител на „Златна Палма“ Кан 2018 – „Shoplifters” на Хирокадзу Корееда. Премиерата на филма в България предстои в близките месеци.

manbikikazoku_main-20180919

Най-големият плюс на „Любовта е лудост“ е, че в края на всяко лято има голяма вероятност на попаднеш на поне един или два филма, от онези носещи особеното очарование на семплия и ненапомпан филм, за които е можело въобще да не разбереш, че съществува. Но попадаш, гледаш го и го помниш дълго след това. Надявам се следващото издание на фестивала да поправи тазгодишните си минуси на плюсове.

Пълен списък с наградените на XXVI Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“:

Голямата награда „Златна Афродита“ – „Пътуващите артисти“, Унгария, режисьор Пал Сандър

Специалната награда на журито за най-добър режисьор – Майкъл Роскам за „Състезателката и затворникът“, Белгия

Наградата за най-добра мъжка роля – Александър Перкинс за „Честит рожден ден, Тоби Симпсън!“, Великобритания, режисьор Патрик Мейкин

Наградата за най-добра женска роля – Адел Екзаркопулос за „Състезателката и затворникът“, Белгия, режисьор Майкъл Роскам

Наградата на младежкото жури – „Разделени светове“, Гърция, на режисьора Христофорос Папакалиатис

Награда „Горчива чаша“ на Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – „Дванадесетият“, Норвегия, режисьор Харолд Цварт

Награда на гилдия „Критика“ към СБФД – „Доматеночервено“, Ирландия, режисьор Хуанита Уилсън

Награда на Съюза на българските филмови дейци – „Безкрайната градина“, България, режисьор Галин Стоев

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *